automata csomagológép
30júl

5 lényeges kérdés, amit fel kell tenni automata csomagológép vásárlása előtt

Eljött az ideje, hogy befektessen egy automata csomagológépbe? Nagyszerű. Mielőtt azonban árajánlatot kérne, szánjon némi időt a legfontosabb paraméterek meghatározására. Mutatjuk, miért!

A csomagológép gyártóknak és forgalmazóknak szükségük van bizonyos információkra azért, hogy minél pontosabban fel tudják mérni az adott vállalkozás igényeit, és ezeket alapul véve minél pontosabb árajánlatot tudjanak adni. Az automata csomagológépet ugyanis a legtöbb esetben nem szimplán leemelik a polcról, hanem az ügyfél igényeihez szabják. Mit jelent ez a vásárló szemszögéből? Fel kell készülnie, hogy választ adjon a legfontosabb kérdésekre, amikor az árajánlatot kéri.

Lássuk tehát az 5 leggyakoribb kérdést, és néhány hasznos tippet a válaszokhoz!

1. Tasakot vagy fóliát használ a csomagoláshoz?

A kérdés lényege, hogy a csomagológép alkalmas kell-e legyen arra, hogy kialakítsa a csomagoláshoz szükséges tasakokat vagy csak betölti a terméket a kész tasakokba, és lezárja azokat.

A 2 opció közötti különbség:

  • 1. A fóliát előbb fel kell dolgozni, a csomagológép tasakokat készít belőle. Általában a leggazdaságosabb megoldás, és nagyobb sebességgel is feldolgozható.
  • 2. A tasak már eleve formázva kerül a csomagológépbe. Ez a költségesebb megoldás, de prémium megjelenést biztosít.

 

2. Milyen típusú tasakba csomagol?

Ma már a csomagoló tasakok számos változata érhető el.

    • Tömlő tasak (angolul „pillow bag”, azaz párnatasak): a leggyakoribb típus ömlesztett áru csomagolásához. A csomagológép tömlőből hajtogatja, középen függőlegesen, illetve alul és felül hegeszti le.
    • Talpas tasak (Doypack): a tasak talpa megerősített ellipszis alakban van kiképezve, ezért a tasak stabilan áll a polcon. Visszazárható formában is készül, elegáns tasaktípus.
    • 4 oldalon hegesztett tasak: egy 3 oldalon hegesztett kis méretű tasakról van szó, amit esztétikai okokból a negyedik oldalon is lehegesztenek. Egyadagos cukor, ketchup, só, fűszerek jellegzetes csomagolása.
    • Téglalap tasak: dobozhoz hasonló, hasáb formát készít a gép. A teli tasak megáll a saját lábán, ezért könnyen kezelhető.
    • Visszazárható tasak: ez valójában nem különálló forma, hanem egy lehetőség, amit társíthatunk a különböző formákhoz például egy ragasztócsík által. Hasonlóan az Uniotechnél eurolyukas, vagyis felakasztható tasakok is rendelhetők.

     

    3. Milyen követelményei vannak a csomagolás sebessége kapcsán?

    Az automata csomagológép sebessége azt mondja meg, hogy egy bizonyos időtartamon belül hány csomagolást tud a gép elkészíteni. Általában tasak/percben adják meg. A gép sebessége nagyban függ a terméktől és annak tulajdonságaitól, a csomagolóanyag és a berendezés típusától.
    A vállalkozás igényeitől függően ki lehet számolni, hogy szükség van-e egy automata csomagológépre, vagy elégséges egy félautomata berendezés.

    4. Melyek a tasak pontos adatai?

    A pontos adatok elengedhetetlenek a megfelelő csomagológép kiválasztásához. Amit általában kérni szoktak:

      • A tasak méretei. Hosszúság és szélesség, bizonyos esetekben a mélységre is szükség lesz.
      • A csomag súlya vagy mennyiségek. Szilárd anyagok és portermékek esetén milyen nehéz a töltött csomag? Folyadékok esetén mekkora a töltött csomag térfogata?
      • Jogi előírások. Be kell tartson bizonyos előírásokat az adott csomagolás? (Mint például a gyógyszeriparban a gyerekbiztos lezárás.)

       

      5. Melyek a termék jellemzői?

      Az automatizált csomagolási rendszert a termék tulajdonságaihoz is hozzá kell igazítani. A termék általános leírása mellett az alábbi kérdésekre is lehet számítani:

        • Szilárd anyagok: a termék mérete és súlya. Friss, szárított, fagyasztott termékről van szó?
        • Folyadékok: milyen viszkozitási osztályba tartozik? (Folyással szemben mennyire ellenálló?)
        • Porok: mekkora a sűrűsége?
        • Töltési hőmérséklet: a termék szobahőmérsékletű, forró vagy fagyott, amikor csomagolják?

        A felkészülés kulcsfontosságú! Ha először vásárol automata csomagológépet, kérdezze bizalommal munkatársainkat>>