11júl

Küzdje le az örökös helyhiányt: gyártsa saját maga a térkitöltőt!

Nincs hely a raktárban? Örökös probléma, amitől látszólag nem lehet megszabadulni. Társulnak hozzá egyéb lényegi problémák is: nincs elég munkaerő, túl sokféle csomagolási lehetőség, túl sok cikkelem – van egyáltalán esély arra, hogy egy vállalkozás lélegzethez jusson az állandóan visszatérő problémák örvényében? Egy lehetséges megoldást a csomagolás racionalizálása jelent: a házilag gyártott térkitöltő anyag.

Milyen változást hoz a vállalkozása, raktára életében, ha saját maga gyártja a térkitöltőt?

 

Induljunk ki a tényekből. Tudjuk jól, a vásárló mindig többet akar. Gyors és olcsó szállítást, lehetőleg hatalmas választékot, akciókat és bónuszokat. A gyártóknak és forgalmazóknak pedig követniük kell a vásárlói igényeket, ha nem akarják lehúzni a redőnyt.

 

Egy friss tanulmány szerint, amit a Motorola az idén készített, az Egyesült Államokban a raktárak 54%-a tervezi növelni a rendelési mennyiségeket és a cikkelemek (SKU, Stock Keeping Unit) számát. Minden egyes új cikkelem tovább bonyolítja az amúgy sem az egyszerűségéről híres raktárrendszert. Hol fogják tárolni? Hogyan kell csomagolni? Mennyibe kerül a szállítása?

 

Tapasztalatunk szerint a vállalkozások első lépésben úgy próbálják megoldani a problémát, hogy egyszerűsítik a csomagolási lehetőségeket. Egyszerű karton csomagolódoboz, sztenderd méretben. Bármi legyen a rendelés, ugyanazt a típusdobozt fogják hozzá előkészíteni.

 

Amit az elején nem szoktak észrevenni: a sztenderd méretű csomagolódoboz használata a legjobb forrása a pazarlásnak és a hulladéktermelésnek. Egyrészt rengeteg térkitöltő anyagot kell felhasználni, másrészt megnő az esélye a szállítás során adódó sérüléseknek, hiszen áruvédelem szempontjából korántsem ez az ideális megoldás. A hatékonyság sem lesz a maximumon: egy doboz összeállítása, megtöltése és lezárása átlagosan 60 másodpercet vesz igénybe.

 

Amire egy vállalkozásnak igazából szüksége van, az egy sokoldalú csomagolóanyag, ami könnyen kezelhető, és többféle problémára is választ ad kezdve az üres terek kitöltésétől egészen a sérülékeny termékcikkek védelméig. Ez a térkitöltő lehetőleg olyan legyen, hogy ne foglaljon sok helyet az értékes raktárfelületből, és ne töltse fel a polcokat sem.

 

Az Uniotech 2 megoldást talált a túlzsúfolt raktárak problémájára. Mindkettő ugyanabból az elvből indul ki: a vállalkozás a saját kezébe kell vegye a térkitöltő gyártását, mert csak nyerhet vele.

Mit nyer a vállalkozása, ha saját maga gyártja a térkitöltő anyagot?

  • helyet szabadít fel a raktárban (egyes esetekben még a 25%-ot is eléri!)
  • rugalmasan illeszkedik sokféle termék biztonsági igényeihez, feleslegessé téve további csomagolóanyagokat
  • gazdaságosabb

Hogyan gyárthat házilag térkitöltő anyagot?

A fentebb már említett 2 változat:

  1. Hullámkarton aprító térkitöltő gyártó géppel. Végre hasznosíthatja a hulladék kartondobozokat és -lemezeket! Így működik>>
  2. Levegő alapú térkitöltő gyártó géppel. A berendezés előre perforált és hegesztett tömlőfóliából készít légpárnás tasakokat. Így működik>>