02máj

Kézi pántológép és a megfelelő pántszalag. Így fogjon hozzá – Uniotech

Néha szükség van az alapfogalmak tisztázására ahhoz, hogy megfelelően válasszunk csomagolóanyagot vagy csomagológépet. A kézi pántológép fontos eszköze a biztonságos szállításnak és az árukárok csökkentésének, egységesíti és rögzíti az árut, akár dobozolt, akár raklapos formában. Hogyan válassza ki a megfelelőt, és milyen pántszalagot használjon hozzá?

 

Mivel úgy véljük, hogy a mi felelősségünk a leendő és potenciális ügyfeleink számára könnyű hozzáférést biztosítani az alapvető csomagolástechnikai eljárásokhoz, összeállítottunk egy rövid bevezetőt a kézi pántológép alkalmazásához.

 

Kézi pántológép: a 3 fő típus

 

A pántoláshoz leggyakrabban használt eszköz a mechanikus kézi pántológép. A pántszalag megfeszítése kézzel történik, a gép végeteleníti a szalagot (általában segédanyaggal, például pánthüvellyel). Egyszerű művelet, bár egy régi típusú, nehéz és nehezen kezelhető gép használatához komoly fizikai erőnlétre van szükség. Természetesen ma már vannak könnyebben kezelhető változatok is. Előnyük, hogy tartós, strapabíró, “igénytelen” gépek, amelyekkel meg lehet közelíteni az optimális szalagfeszességet. Változatos munkakörőlmények között is használhatók.

 

Megkönnyítik a munkát a pneumatikus kézi pántológépek, amelyek nem igényelnek semmilyen kiegészítőt a pántszalag végtelenítéséhez. Mivel az elektromos hálózattól függetlenek, nedves környezetben is használhatók. Egyetlen hátrányuk, hogy levegőcsatlakozáshoz kötöttek.

 

A kézi pántolás leghatékonyabban egy akkumulátoros kézi pántológéppel végezhető el. A szalag megfeszítése elektromosan történik, erőssége beállítható a felhasználó igényei szerint. Sokkal könnyebb tömegű gép (3-4 kg), nem jelent különösebb kihívást a használata, és a sérülésveszély is minimális. Teljesítménye lehetővé teszi, hogy akár 6-szor gyorsabban rögzítsenek egy pántszalagot, mint mechanikus géppel.

 

Milyen pántszalagot használjon?

 

A pántszalagok 2 leggyakrabban használt típusa a fém (elsősorban acél) és a műanyag (PP és PET) pántszalag.

 

Az acél a legrégebbi, a legerősebb és a legnagyobb szakítószilárdságú pánt. Nagy teherbírású, nagy szilárdságú és alaktartó pántszalag, amit éles és forró tárgyak pántolására is használnak. Noha egyes iparágak még mindig előnyben részesítik, a fém pántolószalag felhasználási területe egyre csökken, mivel balesetveszélyes vele dolgozni, és nehéz újrahasznosítani. Acéltekercsek, fémkötegek, építőipari termékek (téglák, betonszerkezetek) esetén a mai napig szinte kizárólagosan fémszalagot használnak.

 

A műanyag pántszalagok gazdaságosak, rendkívül sok változatban kaphatók. Könnyű, könnyen és biztonságosan használható pántolószalagok, különböző teherbírással. Könnyen újrahasznosíthatóak.

 

Ha nem tudja eldönteni, hogy milyen pántszalag használata lenne a legcélszerűbb, válaszolja meg ezeket az egyszerű kérdéseket:

 

Nagy tömegű és stabil a rakomány? Ha igen, a fém vagy a textil (PET) pántszalag az ideális.

Nagy távolságra fogja szállítani? Ha igen, a fém vagy a textil (PET) pántszalag az ideális.

Többször fogják átrakodni az árut mielőtt célba érne? Ha igen, a fém pántszalag vagy a textil (PET) az ideális.

Törékeny, sérülékeny a rakomány? Ebben az esetben a műanyag pántszalagot kell választania.

Mennyire tapasztaltak az alkalmazottai a fémszalagos pántolás terén? Ha nem feltétlenül foglalkoztak még vele, jobban jár a műanyag pántszalaggal.

Mi az Ön költségvetése? A fémszalagok drágábbak, mint a műanyagok, de tudni kell, hogy nem minden esetben ajánlott a műanyag változat.

 

Segítségre van szüksége? Csomagolástechnológus szakembereink segítenek a megfelelő kézi pántológép kiválasztásában>>