05máj

A vákuumfóliázó gép és az élelmiszerbiztonság dilemmái – Uniotech

 

A csomagolás nélkülözhetetlen az élelmiszerek eltarthatóságának biztosítása érdekében. A csomagolás megvédi az élelmiszert a környezet káros hatásaitól, egyes formái pedig megakadályozzák a kórokozók terjedését is. Ilyen például a vákuumcsomagolás: a vákuumfóliázó gép segítségével olyan modern élelmiszercsomagolás készíthető, amely nagyfokú biztonságot nyújt a fogyasztónak.

 

Vákuumfóliázó gép: külső és belső védelem a csomagolt élelmiszernek

 

Számos környezeti tényező van, ami negatív hatással van az élelmiszerek frissességére és ebből kifolyólag az értékesítésére. A por, a pára, a fény, a levegő oxigéntartalma és az idegen szagok mind olyan tényező, amivel számolni kell akkor, amikor egy termék számára csomagolóanyagot választunk. A legfontosabb feladat elszigetelni az élelmiszert ezen tényezőktől.

 

Hogy mennyire képes egy adott csomagolóanyag arra, hogy a terméket elszigetelje a káros környezeti hatásoktól, azt a csomagolóanyag technológiai tulajdonságai határozzák meg. Amennyiben a kiválasztott csomagolóanyag egy fóliatermék, azt úgy kell kiválasztani, hogy megfeleljen a becsomagolandó termék és a gyártási folyamat követelményeinek is. A vákuumcsomagolás egyre több területet hódít meg, mivel tökéletesen szigetel a környezeti hatásokkal szemben, egyúttal a belső folyamatokat, az aerób kórokozók szaporodását is megállítja.

 

Amíg a vákuum sértetlen, az élelmiszer biztonságban van

 

A műanyag csomagolás vákuumos lezárásához egy vákuumfóliázó gépre van szükség, amelyik eltávolítja a levegőt a csomagolásból, és légmentes zárással lehegeszti. Vákuum alatt az aerób baktériumok és a penész lényegesen lassabban tudnak szaporodni, mint normál körülmények között. A csomagolás legkisebb sérülése (és ezzel együtt a vákuum megszűnése) jól látható, a sérült termék könnyedén azonosítható.

 

A vákuumcsomagoláshoz használt vákuumfóliázó gép számos változata kapható, különböző méretek és hatékonysági szintek közül lehet kiválasztani a legcélszerűbbet. Kis asztali gépet használnak a húsfeldolgozó kisüzemek vagy a nagyüzemi konyhák, a nagy élelmiszergyártóknál a vákuumfóliázó már szállítószalaggal automatizált.

 

A fóliatermékek fejlesztésének ma az egyik legfontosabb irányvonala a laminált, többrétegű fóliák vastagságának csökkentése. Ezen kutatási projektek célja, hogy csökkentsék a csomagolóanyag mennyiségét anélkül, hogy az befolyásolná a védelmi funkciót.

 

Vákuumozás extrákkal

 

Egyre inkább elterjedőben van a vákuumcsomagolás kombinálása a nagy nyomáson történő feldolgozással. Nagy nyomáson történik a hús fertőtlenítése, illetve egyes húsáruk kezelésére használják: főtt készítmények, pácolt és főtt készítmények, nyers pácolt készítmények. A két technológia együttes alkalmazásával még hosszabb eltarthatóság érhető el. A nagy nyomáson történő feldolgozás előnye, hogy deaktiválja a kórokozó mikroorganizmusokat, de nem károsítja az élelmiszert.

 

Hogyan válasszon vákuumfóliázó gépet? A fő szempontokat és a vákuumfóliázó gépek típusait megtalálja itt>>