16aug

Mi a különbség a zsugorfóliázó és a vákuumfóliázó között?

Zsugorfóliázás és vákuumfóliázás: e két technológiát gyakran összetévesztik, hiszen a zsugorfóliázó és vákuumfóliázó géppel becsomagolt termékek között sokszor nehéz különbséget tenni. Mindkét esetben a csomagolóanyag, az átlátszó fólia látszólag légmentesen simul a termékre. De csak látszólag: ez az oka annak, hogy sokan nem tudnak különbséget tenni a két technológia között.

 

Felsoroljuk a zsugorfólizás és a vákuumfóliázás közötti hasonlóságokat és különbségeket, megmagyarázva mindkettő lényegét. A cikk végére Ön egyértelműen fogja tudni, melyik gépre van szüksége.

 

Mit tud a zsugorfóliázó, és mit tud a vákuumfóliázó gép?

 

Kezdjük a hasonlóságokkal:

  • Víztiszta, átlátszó műanyag csomagolóanyag: legtöbb esetben mindkét technológia átlátszó műanyag tasakot vagy fóliatekercset használ.
  • Hegesztés: a zsugorfóliázó és a vákuumfóliázó gép is hegesztéssel zárja le a csomagolást.
  • Az elkészült csomagolás mindkét esetben esztétikusan rásimul a termékre.
  • A zsugorfóliázás és a vákuumfóliázás is igen elterjedt csomagolás az élelmiszeriparban.

 

Különbségek:

  • A csomagolóanyag  vastagsága: a vákuumfóliázáshoz vastagabb fóliára van szükség, mint a zsugorfóliázáshoz. A vákuumfólia akár 3-4-szer vastagabb lehet, mint a legtöbb zsugorfólia.
  • A csomagológép: bár mindkét esetben a csomagolóanyag zárása hegesztéssel történik, de maga a csomagolási folyamat merőben más.
  • Az oxigén hiánya: elérkeztünk a legfontosabb különbséghez. A vákuumtechnológia lényege, hogy oxigénmentes környezetet biztosít a terméknek, és ezáltal növeli eltarthatóságát.

 

A zsugorfóliázó géppel csomagolt termékek is gyakran azt a benyomást keltik, hogy oxigénmentes csomagolási technológiáról van szó. Ez azonban tévedés. Egy zsugorfóliázott termék esetében, a csomagolási folyamat végén, a hegesztéskor, a tasakban maradt levegő mintegy csapdába esik: nem tud elillanni a csomagolásból. Kisméretű szellőzőnyílásokkal elérhető, hogy kivezessük a levegőt, és a fólia a termékre tapadjon. Ezeket a perforációkat vagy a zsugorfóliázó gép üti be, vagy már eleve perforált zsugorfóliát használunk. A termék szellőzése így megoldott, de nem szabad elfelejteni, hogy ebben az esetben a csomagolás nem véd 100%-osan a környezeti elemektől. Természetesen az áru sokkal védettebb, mint csomagolás nélkül, de számolni kell azzal, hogy por, a pára és mikroorganizmusok szennyezhetik a terméket.