21febr

10 kérdés, ami mindig felmerül a műanyag pántszalag kapcsán

A pántolás széleskörűen alkalmazott csomagolási technika. Mivel a fém pántszalagnál könnyebben kezelhető és olcsóbb, a műanyag pántszalag népszerűsége egyre nő, egyre több területen használják őket. Összegyűjtöttük a 10 leggyakoribb kérdést, amellyel a műanyag (PP és PET) pántszalagok kapcsán találkozunk nap mint nap.

10 kérdés, amire jó tudni a választ, ha műanyag pántszalagot használunk

1. Mi a különbség a PP és a PET pántszalagok között?

A PET (poliészter) pántszalag a legerősebb műanyag pántszalagtípus. Általában azt mondhatjuk, hogy a később kifejlesztett PET pántolószalagnak nagyobb a szakítószilárdsága és jobban megtartja a feszességét. A PET szalag majdnem olyan erős, mint az acél. A PP (polipropilén) pántszalagnak viszont kedvezőbb az árfekvése, ezért inkább ezt választják, amikor nincs szükség különösen teherbíró pántolásra.

2. Honnan lehet tudni, hogy PP vagy PET szalaggal van-e dolgom?

A PP szalagot könnyű eltépni hosszanti irányban, PET szalag esetében ez sokkal nehezebb. A PP szalag matt felületű és több standard színben gyártják: fekete, kék, fehér és sárga. A PET szalag fényesebb felületű, és általában fekete vagy zöld színű. Ha vízre helyezzük, a PP fennmarad a víz felszínén, a PET lesüllyed.

3. A PP szalaggal működő pántológépemhez használhatok PET szalagot is?

Nem, legalábbis nem mindig. Olvassa el a pántológépe használati utasítását!

4. Növelhető a műanyag pántszalag teherbírása a vastagság növelésével?

Nem mindig. A megoldást sokkal inkább a prégelt felület, illetve az anyagösszetétel kínálja.

5. Mi az előnye a prégelt felületnek?

A műanyag pántszalag lehet sima vagy prégelt felületű. A prégelt felület akkor előnyös, amikor a szalag végtelenítése hegesztéssel történik: a prégelés ugyanis megnöveli a szalag felületét, így rövidebb idő alatt tud összeolvadni. A pántolás típusától függetlenül a prégelés folyamata javítja a pántszalag paramétereit: növelni lehet a pántolószalag rugalmasságát, illetve ellenálló-képességét.

6. Befolyásolja-e a napfény a műanyag pántszalag minőségét?

A napfény ibolyántúli (UV) összetevője negatív módon károsíthatja a műanyag pántszalag szakítószilárdságát. Ez a kellemetlen reakció kivédhető azonban a pántszalag színével, a fekete színű szalag ugyanis nem érzékeny a napfényre. Ezzel szemben a fehér pántolószalag érzékeny az ibolyántúli sugárzásra.

7. Miért jelent gondot az egyenetlen, töredezett pántvég?

Az első látásra nyilvánvaló, hogy a töredezett, egyenetlen vég nehezíti a fűzést. Ennél azonban van egy kellemetlenebb velejárója is: a pántológépbe hulló letört apró darabok minőségromlást okozhatnak a pántolásban. Ezért szoktuk tanácsolni a pántológépek időszakos takarítását.

8. Miért hasad a szalag?

A hasadás általában PP szalag esetén fordul elő. Nagy erővel történő vontatáskor, illetve szállításkor, pántoláskor fellépő problémák miatt szokott előfordulni.

9. Hogyan távolítható el biztonságosan a pántszalag?

Mivel a műanyag pántszalag szorosan ráfeszül a csomagra, a szalag elvágásakor feszültség szabadul fel. A munkafolyamat során elsősorban a szemeket kell védeni. Legjobb, ha a bal kezét a pántszalagra helyezve vágja el a szalagot. A pántszalag a másik irányba fog tekeredni. Tanácsos meggyőződni arról, hogy senki nem áll túl közel.

10. Mit kell figyelembe venni műanyag pántszalag rendelésekor?

Ha először rendel pántszalagot, legcélszerűbb egy csomagolástechnikai szakember munkatársunk segítségét kérni. Ő a csomagolni kívánt termék és a szállításmód tulajdonságait figyelembe véve fogja kiválasztani a legelőnyösebb műanyag pántszalagot.

Vegye fel velünk a kapcsolatot>>