28febr

A raklapfóliázó gép lesz az év beruházása?

Általában elmondhatjuk, hogy a termékeink szállítása raklapon történik. A szállítás során fellépő esetleges sérülések miatt alapkövetelmény, hogy az árut megfelelően rögzítsük a raklaphoz. Ahol a raklapfóliázás mindennapi tevékenység, ott érdemes beruházni. Egy raklapfóliázó gép az óránként 30-40 raklap fóliázásával új lendületet adhat a termelésnek, és kisebb a munkaerő igény is.

Kézi fóliázás vagy raklapfóliázó gép? Röviden tekintsük át, milyen típusai vannak a fóliás rakományrögzítésnek!

1.     A raklapot körbetekerik stretchfóliával

A rakományrögzítés kiindulópontja. Egy munkatárs többször körbejárja a raklapot a stretchfóliával, és ráfeszíti azt. Nehéz fizikai munka, ami ráadásul odafigyelést is igényel.

A kevés stretchfólia a rakomány sérüléséhez vezethet, a kelleténél több viszont az ablakon kidobott pénzzel egyenlő.

Amikor a vállalkozás növekedni kezd, és a kézi fóliázás már nem tudja a termeléssel tartani a tempót, érdemes beszerezni egy raklapfóliázó gépet. A választék óriási: a kisteljesítményű gépektől egészen az automata raklapfóliázó gépekig, amelyeknél a fólia vágása és hegesztése már automatikusan igazodik a változó méretű raklapokhoz.

A csomagolási művelet egyszerű: a berendezés a forgótányérjára helyezett raklapot forgatja, miközben a feszített fólia egy oszlopon függőleges mozgást végez, és a raklapra tekeredik. Mivel a fóliázás során a raklap oldalai lesznek védettek, ha szükséges, gondoskodni kell fedőfóliáról is.

A raklapfóliázó gépek hatalmas változáson mentek át az elmúlt évek során. Korábban az emberi tényező hangsúlyosabb volt, ma a legmodernebb berendezéseket már csak felügyelni kell. Csak a fóliacserénél van szükség emberi beavatkozásra.

Ez a technológia a legpraktikusabb és gyakorlatilag a leggazdaságosabb. Egyrészt a stretchfóliának nagyon jó az ár-érték aránya, másrészt az automatizálás is kisebb beruházást igényel, mint egyéb területeken.

2.     Stretchfólia-sapkát húznak a raklapra felülről

A fóliasapka egy viszonylag új technológia. Nagyobb teljesítményt lehet vele elérni, de a csomagológép drágább.

3.     Zsugorsapka

A zsugorfóliából készült sapkát ráhúzzák a raklapra, majd egy zsugorítópisztoly segítségével a raklapra zsugorítják. Kedvelt eljárás nehéz és hőre nem érzékeny termékek csomagolásához, pl. tégla, betonelemek.

A fólia zsugorítása történhet egy kedvező árfekvésű hőpisztollyal, de itt is léteznek nagyobb berendezések – automatizált forgó rendszer, illetve a zsugorfóliázó gépek mintájára hőkamra.

Kipróbálná az automatizált raklapfóliázást, de nem szeretne most beruházni egy raklapfóliázó gépbe? Béreljen egyet! Az oldalunkon található összes gép bérelhető>>