16jan

Miért ne lehetne sous vide gép otthon is!

Egy sous vide gép könnyen a konyhája lelkévé válhat. A sous vide gépeket és a szuvidolást a csúcséttermek megoldásaként ismerhettük meg. A szuvidolás tökéletesen megőrzi a húsok zamatát, nedvességtartalmát, ínycsiklandóan omlós finomságok kerülnek az asztalra. A végeredmény teljesen eltér a megszokottól, más lesz az alapanyagok állaga, íze, és bizony a vitamin- és tápanyag tartalma is.

Aki már evett sous vide eljárással készült ételt étteremben, annak egészen biztosan megfordult a fejében, hogy hogyan lehetne ezt a hatást otthon is elérni.

Kulináris élmények és konyhai előnyök: röviden ezt jelenti egy  sous vide gép

A sous vide gépet a kifinomult fogásokon túl azonban jóval prózaibb okok miatt is imádjuk. Az egészben szuvidolt, hűtőben tartott húsból csak levágunk egy szeletet, serpenyőben kívülről megpirítjuk, és kész a hihetetlenül finom fogás. A csúcséttermek, szállodaláncok életét is megkönnyítette, miért ne könnyítené meg az Önét is? Ami a legjobb, hogy az elkészült ételek mindig tökéletesek, nem kell hozzá egy mesterszakács évtizedes tapasztalata.

Mi a szuvidolás?

A „sous vide”, vagyis „vákuum” alatt eljárás lényege, hogy az alapanyagot – ami legtöbbször hús, de lehet zöldség is – vákuumcsomagolják, majd több órán át (akár napokig is) viszonylag alacsony (általában 50-60 ℃), egyenletes hőmérsékletű vízfürdőben kezelik.

Az eredmény különleges. És biztos

Akkor miért nem használja mindenki otthon is?

A válasz egészen egyszerű: a szükséges gépek, a tasakot légmentesen lezáró vákuumozó, de különösen az egyenletes hőmérsékletet biztosító vízfürdőt biztosító készülék ára kezdetben a profi vendéglátásra szabott volt. Persze ez nem maradhatott így mindörökké.

Sous vide gépet a konyhába!

Az Uniotechhel egy régi vágya teljesülhet – méghozzá költséghatékony módon. Most beszerezhet mindent, ami a szuvidoláshoz szükséges, a fogyóanyagot pedig bármikor pótolhatja.

Mit tartalmaz a Sous Vide szett?

  • 1 db sous vide gép
  • 1 db vákuumgép
  • 20 db 22×30 cm légcsatornás vákuumtasak
  • 20 db 28×40 cm légcsatornás vákuumtasak
  • 1 tekercs 22cmx5m légcsatornás vákuumtömlő
  • 1 tekercs 28cmx5m légcsatornás vákuumtömlő

Hogyan szuvidoljunk?

A vákuumgép eltávolítja a levegőt, majd lehegeszti a tasakot. A vákuum a termék belsejébe préseli a fűszereket és a pácot. A vákuumfóliázó gép már önmagában is jó befektetés: bármilyen főtt ételt, akár szószokat is hosszan frissen tart. Mivel a vákuumozott élelmiszer nem fog baktériumokkal, penésszel kapcsolatba lépni, maradékokat, fel nem használt nyersanyagokat is elcsomagolhatunk így. Hűtőben, mélyhűtőben tárolva minden nap pillanatok alatt friss fogásokat tálalhatunk.

A légmentes zacskóban a fűszerezett hús vagy zöldség kíváló íztartású. A vákuumcsomagolt élelmiszer a sous vide gép tartályába kerül. A szuvidolási hőfok és időtartam függ az alapanyagtól, annak mennyiségétől, illetve vastagságától. 1-2 óra, vagy annál több: ezalatt viszont nyugodt szívvel foglalkozhat egyéb teendőivel, nem kell percenként ránézni. Akár el is mehet otthonról. A sous vide gép folyamatosan tizedfok pontossággal kezeli a terméket, és ez a pontosság a technológia kulcsa.

Ha tárolni szeretné, hőkezelés után a termék hőmérsékletét gyorshűtéssel csökkenteni kell, így legalább 3 hétig tárolhatja minőségromlás nélkül.

Ha különleges kulináris élményekre vágyik minden nap, a sous vide gép a megoldás!