16jan

Idő és minőség ajándékba? A vákuumfóliázás előnyei

A vákuumfóliázás évszázados álmokat valósít meg? A vákuumot a 17. század óta próbáljuk előállítani.

A vákuum azóta beférkőzött mindenhová, a szülőszobáktól kezdve egészen a mélyhűtőkig. Pont a csomagolástechnika maradna ki? A vákuumtechnológia körülvesz minket, neki köszönhetően marad fent a repülőgép a levegőben, és szállíthatók a súlyos töréseket szenvedő sérültek.

A vákuum vagy légüres tér elhanyagolható mennyiségű anyagot tartalmaz.

Kémiai közömbössége számos ipari alkalmazásban hasznos, például elektronsugaras hegesztés, száraz marás, vagy akár a vákuumfóliázás.

Mit köszönhet az élelmiszeripar a vákuumfóliázás elterjedésének?

Röviden: időt és minőséget. A levegő teljes hiányának állapota (illetve egy ahhoz közeli állapot) ugyanis kizárja az aerob mikroorganizmusok jelenlétét. Vagyis vákuum alatt nem fognak szaporodni sem a baktériumok, sem a penész. A kívánt állapot könnyen elérhető egy vákuumfóliázó gép segítségével, ráadásul ezalatt a termék állaga sem módosul: megőrzi színét, illatát, szerkezetét.

A vákuumfóliázás technológiájának köszönhetően az élelmiszerek eltarthatósága lényegesen meghosszabbítható, minőségük javul, súlyvesztésük csökken, illetve az elkészítés időtartama lerövidül. Segítségével csökkenthető a tárolási térfogat is, nem kell ugyanis a levegőt tárolni/mélyhűteni.

Mennyivel növeli meg a vákuumfóliázás az élelmiszerek élettartamát?

Az eltarthatósági időtartam termékenként változik, de átlagosan +6 hónappal számolhatunk. A leglátványosabb eredmény húsok esetében érhető el, mélyhűtve 6 hónapról 2-3 évre növelhető a szavatosságuk!

Az oxigénhiányos környezetben nem fog lejátszódni oxidáció sem, az a folyamat, amelyik – többek között – az alma és a banán megbarnulását okozza.

Vákuum alatt az élelmiszer nem dehidratálódik, vagyis ugyanolyan friss marad, mint a becsomagolás pillanatában. A húsok esetében tovább folytatódik az érlelési folyamat, ezért még porhanyósabbak lesznek.

A vákuum állapotát mechanikusan 2 lépésben érjük el:

  1. A levegő elszívása: vákuumfóliázással a legmagasabb fokú levegőkiszorítás valósítható meg.
  2. Lezárás: hermetikus zárással megakadályozzuk a levegő visszaáramlását.

Nem élelmiszeripari felhasználása is elterjedt: a vákuum megvédi a terméket a káros környezeti hatásoktól, amilyen a nedvesség, a pára. Megakadályozza az oxidációt, a becsomagolt termék nem rozsdásodik. Fém alkatrészek, elektronikai cikkek biztonságosan csomagolhatók ezzel a módszerrel.

Bankok, ügyvédi irodák és általában minden olyan vállalkozás, ahol fontos a papíralapú adattárolás jól hasznosíthatja, mert tökéletes por- és nedvességvédelmet biztosít.

Egészségügyi alkalmazása is elterjedt, mivel tökéletesíti a higiéniai körülményeket, steril csomagolások készítésében is verhetetlen.

Maximális védelem számos előnnyel: a vákuumfóliázás erre ad lehetőséget. Hasznosítsa Ön is!