16jan

Ami szinte mindenhol ott van: a vonalhegesztő gép

Melyik a legelterjedtebb csomagológép, amelyikbe óhatatlanul belebotlunk a pékségtől a mosodán át a csavarboltig mindenhol? A vonalhegesztő gép a sikerét annak köszönheti, hogy mindig van egy egyszerűbb és praktikusabb megoldás – akár egy olyan egyszerű feladatra is, mint egy zacskó lezárása. Mert egy zacskót lezárni könnyű, de százat?

Ha egy gépnek változatos a felhasználása, akkor rengeteg típusa létezik. Igaz ez a vonalhegesztő gépekre is. A legelterjedtebb típusok az alábbi három nagy család valamelyikébe tartoznak:

  • kézi vonalhegesztők
  • lábpedálos vonalhegesztők
  • folyamatos vonalhegesztők

Kézi vonalhegesztő gép

Ez a kis méretű, rendkívül hasznos gép szinte mindenütt jelen van. A vonalhegesztő akár otthoni felhasználásra is ajánlott. Bárhol, ahol tasakokat zárnak le, előnyösen használható. Jó árfekvése és rendkívül egyszerű használata a tasaklezárást gyerekjátékká varázsolja.

Elektromos vezérlésű, energiatakarékos gép. A hegesztési időt a tasak anyaga határozza meg.

Létezik vágókés nélküli és vágókéses változat is. Ez utóbbival a tasak a hegesztés után méretre vágható.

Hogyan működik? A tasak behelyezése után a kézi kart lehúzva jön működésbe a gép. A beállított hegesztési idő leteltével a zárás elkészül. Jöhet a következő tasak! A zárások gyorsak és egységesek.

Lábpedálos vonalhegesztő gép

Nagykapacitású gép, amelyik jól hasznosítható több iparágban, változatos termelési folyamatokban. Gazdaságos és könnyen kezelhető, bátran ajánlható ipari felhasználásra is tasakok, zsákok lezárásához. PE, BOPP, celofán- vagy akár laminált fólia is hegeszthető vele.

A hegesztési időt ebben az esetben is a hegesztendő anyag minősége határozza meg.

Kezelése hasonló a kézi változatéhoz, a különbség, hogy itt nyomópedál segítségével hozható működésbe a gép. A kezelő behelyezi a tasakot, lenyomja a pedált, majd a hegesztési idő lejártával eltávolítja.

Folyamatos vonalhegesztő gép

A folyamatos vonalhegesztőket a termelés folyamat gyorsítására fejlesztették ki, tasakok félautomata zárására olyan esetekben, amikor a teljesen automata üzemmód nem alkalmazható. Biztos zárást eredményez rengeteg típusú műanyag tasak esetében: minden hőre lágyuló műanyagot képes meghegeszteni, beleértve a fém réteget tartalmazó laminált fóliákat is. A lezárás erős és esztétikailag kifogásolhatatlan.

A folyamatos vonalhegesztő gép kezelése nem kíván szakértelmet: a kezelő csupán a tasakokat kell adagolnia úgy, hogy a hegesztendő felület a megfelelő helyre kerüljön. A tasakok futószalagon haladnak, ezért a kezelés a kezdeti adagolásra egyszerűsödik.

Melyek a különböző típusok legfontosabb előnyei? Következő blogbejegyzéseinkben alaposabban is körüljárjuk a témát, hogy megkönnyítsük a választást.

A vonalhegesztő gépek nagy választékában nehéz megtalálni az igazit? Csomagolástechnikai szakembereink segítenek>>