A vákuumos fóliázó gép az egyik legjobb barátunk, ha az élelmiszerek tartósításáról van szó
29máj

A vákuumos fóliázó gép az egyik legjobb barátunk, ha az élelmiszerek tartósításáról van szó

A vákuumozás mint technológiai újítás korán beszivárgott az élelmiszerfeldolgozó iparba, és olyan sikeresnek bizonyult, hogy a vákuumos fóliázó géppel való csomagolást jelenleg az egyik legelőnyösebb módszernek tartják bármely élelmiszer tárolására vagy tartósítására. Élelmiszereink frissen tartásától kezdve a szezonon kívüli gyümölcsök tárolásáig a vákuumcsomagolás tökéletes megoldás az értékes élelmiszerek (húsok, sajtok) hosszú ideig való frissen tartására. Nézzük meg, hogy miért ez a leghatékonyabb módja bármilyen típusú élelmiszer eltarthatóságának meghosszabbítására!

Miért olyan hatékony egy vákuumos fóliázó gép?

Sokan talán nincsenek tisztában azzal a ténnyel, hogy a levegő az egyik legnagyobb ellensége szinte mindenféle élelmiszernek. A vákuumcsomagolás leginkább olyan élelmiszerek esetében hasznos, amelyeknek nedvesen kell maradniuk. A légmentes környezet eredményeként az élelmiszer nem érintkezhet többé a levegővel, pontosabban az oxigénnel, és az nem tud rá negatív hatást gyakorolni. Ez a tartósítási technika szilárd élelmiszerek, például liszt, cukor, olajos magvak stb. esetében is jó. A vákuumtasak ebben az esetben is kitolja a felhasználási időt, egyben remekül meg is véd a környezeti tényezőktől (pára, vegyszerek, rovarok).

A vákuumcsomagolás fagyasztott élelmiszerek esetében is kiemelt előnyöket biztosít. A védelem és a hosszabb eltarthatóság mellett ugyanis megakadályozza a fagyasztó okozta égést. A fagyasztó okozta égés akkor következik be, amikor a fagyasztott élelmiszerek hideg, száraz levegőnek vannak kitéve, amely miatt kiszáradnak, vagyis a külső rétegeik elvesztik a nedvességtartalmukat. Az ilyen élelmiszert ellepik a jégkristályok, illetve fehéres-szürkés elszíneződések látszódnak rajtuk, a kiszáradt részek pedig sajnos jelentősen befolyásolhatják az élelmiszer ízét és/vagy állagát.

A vákuumos fóliázó gép a fagyasztási égés ellen is hatékony megoldás. Mivel az élelmiszer-alapanyagok nem érintkeznek közvetlenül a fagyasztó száraz környezetével, vákuum alatt az élelmiszerek nem száradnak ki.

Használjon megfelelő vákuumtasakot!

Nagyon gyakori hiba, hogy az újonnan megvásárolt vákuumos fóliázó géphez sima polietilén (PE) tasakot vásárolnak, ami nem fogja tartani a vákuumot. A vákuumcsomagoláshoz speciális tasakokra, fóliatermékekre van szükség, amelyek gátolni képesek az oxigén áramlását.

Vákuumozás során a vákuumos fóliázó gép eltávolítja a levegőt, és a termék hosszú ideig sértetlen marad. A lédús élelmiszereket a vákuumcsomagolás előtt néhány órán át le kell fagyasztani, mielőtt a hosszú távú tárolás érdekében becsomagolnánk.

Ha hosszú távú tartósításról van szó, a vákuumcsomagolás előnyösebb más alternatívákkal szemben.

A vákuumcsomagolás előnyei

Tartósítás. A sajtoktól a levesekig a vákuumcsomagolás sokféle élelmiszer élettartamát meghosszabbítja. A hús például hagyományos módszerekkel a fagyasztóban legfeljebb hat hónapig tartható el. A vákuumos fóliázó géppel csomagolt húsok azonban 2-3 évig is tárolhatók a fagyasztóban.

Megtakarítás. Ha az élelmiszereket hosszabb ideig tudjuk tartósításítani, akkor csökkenthetjük az élelmiszerromlást és a pazarlást. Emellett a vákuumcsomagolás lehetővé teszi az élelmiszeripari vállalkozások számára, hogy alacsonyabb áron vásároljanak nagy tételben, és hatékonyan tárolják azokat.

Védelem. A vákuumtasak megvédi az élelmiszert a külső tényezőktől, például a penésztől és a baktériumoktól. Az élelmiszerek nem száradnak ki, fagyasztáskor is megőrzik állagukat, textúrájukat.

Íz. Mivel az élelmiszereket levegőmentes környezetben tárolhatjuk, nedvességük, textúrájuk és ízük megmarad. Ugyanígy az élelmiszerek tápértéke is megmarad.

Nincs szükség adalékanyagra. Sok hagyományos tartósítási technika vegyszereket, adalékanyagokat igényel. Ezekkel ellentétben azonban a vákuumcsomagolás nem igényel tartósítószereket.

Pácolás. Kiváló alternatíva a húsok pácolásához vagy az ételek extra ízesítéséhez, fűszerezéséhez is. A csomagolásnak köszönhetően az összes nedvesség és finom aroma elzáródik, és közvetlenül pácolja a húst.

A vákuumfóliázó gépek sokféle változatban kaphatók a piacon

A legújabb gépek rendkívül hasznos funkciókkal rendelkeznek. Ezek a fóliázó gépek könnyen kezelhetők, és zökkenőmentesen beépíthetők bármelyik modern ipari konyhába vagy termelőegységbe. Ha szeretné kiválasztani az igényeinek megfelelő vákuumos fóliázó gépet, itt talál hozzá segítéséget!