26febr

Kézi pántológép vagy teljesen automata gép? Előnyök és hátrányok

Amikor pántológépet választ a vállalkozása számára, legyen az kézi pántológép vagy automata, tisztában kell lennie elsősorban azzal, hogy milyen pántszalagot fog használni. A pántszalagokat 4 nagy osztályba sorolhatjuk: acél, polipropilén (PP), poliészter (PET) és szőtt pántolószalagok. Mindegyiknek megvannak az előnyei és az optimális felhasználási köre.

 

Valójában az alkalmazásától függ, hogy a kézi pántológép vagy az automata pántológép a hatékonyabb

 

Nincs olyan pántológép, amelyik mindenféle szélességű és vastagságú pántszalaggal működne.

 

Egyes pántológépek mindenféle műanyag pántolószalaggal használhatók, mások vagy PP, vagy PET szalaggal pántolnak, de vannak olyan gépek is, amelyek kizárólag egy típussal dolgoznak. A legtöbb pántológépnél csak bizonyos szélességű és vastagságú pántszalagokat lehet használni, ezek a tartományok természetesen szerepelnek a gép használati utasításában. Az acélszalagos kézi pántológépek kizárólag acél szalaggal használhatók.

 

Hogyan kerül a pántszalag a csomagra, rakatra?

 

A pántszalag kézi felhelyezése

Semmilyen eszközre nincs szükség, csak néhány pántoló csatra. A pántszalag megfeszítése természetesen kézzel történik.

Előnyök: kényelmes és olcsó, hiszen semmilyen eszközt nem igényel.

Hátrányok: a pántszalag megfeszítése bizonytalan, a maximális megfeszítést lehetetlen megvalósítani.

Használható pántszalag: szőtt,pp

 

Kézi pántológép

A legelterjedtebb pántolási módszer. A mechanikus kézi pántológép esetén a szalag megfeszítése és rögzítése kézi energiával történik. A hagyományos típusok a szalag végtelenítéséhez pánthüvelyt használnak, de vannak olyan gépek, amelyek átütőpréssel végtelenítenek.

Előnyök: egyszerű, bárhol használható, biztonságos eszköz. Megvalósítható a pántszalag maximális (vagy közel maximális) megfeszítése.

Hátrányok: magas munkaerőigény, segédanyagra van szükség, amit külön be kell szerezni.

Használható pántszalag: az összes típus.

 

Akkumulátoros kézi pántológép

Az összes feladatot elvégzi: pántol, végtelenít és elvágja a szalagot. A pántszalagot automatikusan feszíti meg, nincs szükség kézi energiára.

Előnyök: hatékony pántolás, hordozható, ezért változatos munkakörülmények között is használható. Az akkumulátornak köszönhetően nincs szükség közeli áramforrásra. Kezelése egyszerű. A gép kisméretű, könnyű (3-4 kg).

Hátrányok: a hordozhatóság miatt el lehet veszíteni, ebből a szempontból sérülékenyebb is, mint a többi pántológép. Működése az akkumulátor töltöttségi szintjétől függ.

Használható pántszalag: PP, PET.

 

Pneumatikus pántológép

Az összes feladatot elvégzi: megfeszíti a pántolószalagot, végteleníti és elvágja. A szalagfeszítés erőssége modellenként változik.

Előnyök: Az összes pántolási funkció egyetlen gépben. Hatékony, nincs szükség kiegészítőkre. Elektromos hálózattól független. Nincsenek elektromos alkatrészei, nedves környezetben is használható.

Hátrányok: levegőcsatlakozáshoz kötött.

Használható pántszalag: PP, PET, acél.

 

Automata (félautomata) pántológép

Egyszerű, gyors és hatékony pántolás. Rengeteg típus létezik, amelyek a legváltozatosabb igényeket is kiszolgálják.

Előnyök: egyesítik az összes pántolási feladatot, ezeket maximális hatékonysággal és minimális anyaghasználattal végzik el. Könnyű és nehéz csomagok pántolására egyaránt alkalmasak. Akár több ezer pántolást el elvégeznek óránként.

Hátrányok: Jellemzően a legdrágább pántológép-típus. A pántszalagot vezető keret nagysága meghatározza a pántolható doboz maximális méretét.

Használható pántszalag: PP (kisebb gépek), PP vagy PET (nagyobb gépek).

 

Új és használt kézi pántológép, automata pántológép: tekintse meg aktuális kínálatunkat>>