14szept

Optimalizált csomagoló asztal és munkaállomás 6 lépésben

Hogyan rendezzünk be egy hatékony csomagoló munkaállomást? Minden csomagoló asztal hasonló, legalábbis ami a funkciókat illeti. Mégsem egyformák, hiszen mindegyik egy adott csomagolási feladatra van optimalizálva. Akár egy részlegen belül is találhatunk különböző munkaasztalokat, a csomagolási művelet méreteinek és hatókörének függvényében.

 

Az alábbi 6 lépés a segítségére lesz a legelőnyösebb csomagoló asztal modelljének kidolgozásában

 

 

  • Írjon egy munkaköri leírást a csomagoló asztalhoz.

 

Ez elméletileg a csomagolást végző személyzet munkaköri leírása. Általában a következőket foglalja magában: a csomaglista ellenőrzése, minőségellenőrzés, csomagolás, címkézés, a szállításhoz szükséges dokumentáció elkészítése, a tárolóhelyre való szállítás.

 

 

  • Vázolja fel a munkafolyamat minden egyes elemét.

 

A munkafolyamat felvázolása ahhoz ad segítséget, hogy az összes feladatot ergonomikus módon lehessen megtervezni. Ha minden előre megtervezett, akkor nincs szükség felesleges mozdulatokra, sem a termék további kezelésére.

 

A hatékony csomagoló állomások általában egyenes vonalú áramlási mintákban vannak elrendezve. Ez lehetővé teszi a csomagolást végző számára, hogy a rendelések közvetlenül az asztal egyik oldalán legyenek elhelyezve. Az asztallap egy részén történik az ellenőrzés, majd a legnagyobb szabad felületen kényelmesen behelyezheti a termékeket a dobozba, térkitöltővel biztosítja őket, lezárja a dobozt, címkézi, csatolja a dokumentációt. Az elkészült doboz az asztal másik oldalára kerül.

 

 

  • Hozzon létre egy tervet a csomagoló asztalnak az anyagkezelő rendszerbe való beillesztéséhez.

 

A csomagoló asztal 3 módon kapcsolódik be a cég anyagkezelő rendszerébe:

  • A megrendelések leadása a csomagolóhoz
  • A munkaállomás fogyóeszközeinek pótlása
  • A csomagok eltávolítása a munkaállomásról

 

 

  • Készítsen részletes listát a csomagoláshoz szükséges anyagokról és eszközökről.

 

A csomagoló asztal funkcionális kialakítása általában a tárolandó eszközök és berendezések típusától és mennyiségétől függ:

  • Gépek és berendezések
  • Csomagolóanyagok és kellékek
  • Egyéb elemek

Készítsen minél részletesebb listát, tüntesse fel a csomagolódobozok, tasakok, borítékok méreteit is.

 

 

  • Írja le a csomagolási eljárást és stratégiát.

 

A csomagolási ciklus részletes áttekintése. A legjobb, ha gyakorlatban is kipróbálja, mert ekkor derül ki, melyik elemnek hol van a legmegfelelőbb helye.

 

 

  • A fenti információk ismeretében tervezze meg a munkaállomás modelljét.

 

A tárolt anyagok és eszközök mennyisége meglepően nagy lehet. A legfontosabb szabály, hogy az asztallapot, ahol a csomagolás történik, lehetőleg ne használjuk tárolásra. Egy jó csomagoló asztal az állítható polcokkal, rekeszekkel, tekercstartókkal minden használatos anyagnak és eszköznek helyet biztosít. Az asztal felett, két oldalán, illetve a csomagolást végző hátánál rengeteg helyet lehet biztosítani a tároláshoz úgy, hogy minden kéz alatt legyen.

 

Gyakori hiba, hogy a csomagoló munkaállomás megtervezésekor kizárólag a csomagolóanyagok és eszközök tárolására koncentrálnak. Pedig a maximális hatékonyság elsősorban az asztal ergonomikus berendezéséből és a termelési sorba való megfelelő integrációjából származik. A hatékonyságot többféleképpen is lehet növelni: a felesleges mozgatás kiiktatásával, a duplikált feladatok kiküszöbölésével, illetve a termék kezelésének minimalizálásával. Ha a legfontosabb csomagolóanyagok és eszközök logikusan, tervezett módon kerülnek a helyükre, könnyen elérhetőek, könnyűvé és ezáltal gyorsabbá teszik a munkát.

 

Ha a csomagoló munkaállomás rugalmasan alakítható, egyszerűen tesztelhető a legjobb eredmény elérése érdekében. Forduljon az Uniotech-hez, segítünk megtalálni az ideális csomagoló asztalt!