16jan

Hogyan lett a stretch fólia a végső védelem hatékony eszköze?

Stretch fólia: a végső védelem

A korszerű raklapozás elengedhetetlen csomagolóanyaga a stretch fólia. Kivételesen nagy szakítószilárdsága, magas százalékú nyúlási értéke, és a környezeti hatásokkal szembeni ellenállása áll a népszerűsége hátterében.

Mikor nőtt meg a kereslet a stretch fólia iránt?

A stretch fólia sikertörténete 40 évvel ezelőtt indult az Egyesült Államokban.

Az 1970-es évek energiaválsága az Egyesült Államokban több ipari ágazatban is jelentős energiatakarékossági intézkedést vont maga után. A csomagolás területén ekkor emelkedett ki a stretch fólia, amelyik egy csapásra a raklapfóliázás kedvelt anyagává vált. A zsugorfóliázáshoz szükséges hő termelése (gáz, elektromos energia) és a zsugorfólia ára akkoriban költséges megoldásnak bizonyult, ennek helyettesítésére kerestek más, költséghatékonyabb megoldást.

A megoldást a stretch fólia jelentette: a stretchfóliázó-gépek csak elektromos energiát használtak, és gyors munkavégzést biztosítottak, hiszen egy átlagos méretű termék becsomagolásához kevesebb, mint 2 percre volt szükség. Ebben a korai szakaszban a stretch fóliák elsősorban a vegyiáru, mosószerek, tégla és betontermékek, élelmiszerek, kisállattápok, palackozott italok csomagolásában játszottak kiemelkedő szerepet.

Az elmúlt 40 év során a fenti termékek nagy részét továbbra is stretchfóliázó-géppel csomagolták, a stretch fólia iránti kereslet növekvő tendenciát mutatott és mutat a mai napig. Gyakorlatilag minden olyan terméket, amit kartonba, papír vagy polietilén tasakba vagy polietilén tárolóba csomagolnak,  azt raklapozáskor stretch fóliával egyesítik. Más terméktípusokra is kiterjedt idővel ez a csomagolási technika: gépalkatrészek, ajtók, ablakok, bútorok, mélyhűtött élelmiszerek és veszélyes vegyiáruk.

A termékskála szélesebbé válása a horizontális stretchfóliázó-gépek megjelenéséhez köthető. Ezek a csomagológépek elsősorban a hosszú, szálas termékek egyedi, illetve egységesítő csomagolására a legalkalmasabbak: bútorok, ajtólapok, falapok, deszka, ablakok, autóalkatrészek, alumínium profilok, csövek, szőnyegek. A bandázsoló fólia körkörös mozgást végez a gyűrűben a termék körül, ennek a csomagolási technológiának köszönhetően spirális teljes burkolás, illetve összefogás jön létre. A termék mérete határozza meg a választandó gyűrű méretét.

A stretchfóliázó-gépek használhatnak PE fóliát vagy, extra védelem eléréséhez, légpárnás fóliát.

A stretch fóliák nagy választékát biztosítjuk, hiszen saját tekercselő üzemünkben állítjuk elő a termékeket.

A stretch fólia a raklapozás elengedhetetlen kelléke! Kérjen egyedi ajánlatot!