raklapfóliázó gép
18júl

Hogyan védhetők ki a raklapok láthatatlan költségei egy raklapfóliázó géppel?

Az élelmiszergyártó és a 3PL logisztikai iparágban a stretchfóliák használata számos sajátos kihívással néz szembe. A raklapokat akár 15 alkalommal is kezelhetik a forgalmazáson keresztül a végső értékesítési helyig tartó útjuk során, a nem biztonságosan csomagolt raklapok pedig ezen út bármelyik szakaszán megsérülhetnek, ami árukárt, visszavételt vagy az újbóli csomagolás szükségességét eredményezheti.

Egy másik sajátos kihívás a meleg termékek csomagolása. A meleg rakományok kondenzációt okozhatnak, ami rakat átnedvesedéhez vezethet, aminek következményeként az elveszíti szilárdságát, és a teljes raklap destabilizálódik, ha nem a megfelelő légáteresztő stretchfóliát használják.

Az is előfordul, hogy hiányzik a másodlagos csomagolás (kartondoboz például), ami problémákat okozhat a rakomány stabilitásával, és a termékek rögzítésére szolgáló fólia túlzott használatához vezet. A raklapokra helyezett különösen nehéz rakományok ugyanilyen stabilitási problémákat okozhatnak.

Az instabil raklapok láthatatlan költségei

Ha a végfelhasználók nem hajlandóak kirakodni a sérült vagy instabil raklapokat, az visszaszállítási költségekhez és a CO2-kibocsátás növekedéséhez vezethet.

A pótkocsi hátulján lévő instabil rakományok miatt nagyobb a közlekedési balesetek kockázata, hiszen a járművet nehezen és veszélyesen vezethetővé teszi, ami szintén a fuvarozási többletköltségeket és a CO2-kibocsátás növekedését jelenti, valamint a fuvarozó és a többi közlekedő számára egészségügyi és biztonsági problémákat.

Alapesetben az instabil rakományok hozzájárulhatnak a termékek sérüléséhez, ami visszavételeket, visszatérítéseket és élelmiszerpazarlást eredményezhet. Ezek a problémák a terméknek a végfelhasználóhoz vezető útjának bármely pontján adódhatnak, ami szükségtelen költségeket okozhat, ha a raklapok nem optimálisan lettek becsomagolva.

A hatékonyságot egy raklapfóliázó gép biztosítja

Adataink azt mutatják, hogy ha naponta több, mint 15 raklapot csomagol kézzel, akkor egy raklapfóliázó gépbe történő beruházás megalapozott választás a megnövekedett hatékonyság és a későbbi költségmegtakarítás miatt. A raklapok kézi csomagolása több szempontból is problematikussá válik ezen a szinten: nem egyenletes fóliafelhordás, lassúság, túlzott fóliafelhasználás miatt.

A raklapfóliázó gép amellett, hogy egyenletesen helyezi fel a stretchfóliát, a csomagoláshoz annyi csomagolóanyagot használ, amennyi szükséges. A beállítható programoknak köszönhetően minden raklapot optimálisan tud becsomagolni. A nyújtható fóliázó gépek nagy választékában találunk csomagológépet kifejezetten instabil, könnyű rakatokhoz, de olyat is, ami kifejezetten nagytömegű rakományokhoz ajánlott. Így akkor is hatékonyan és gyorsan tud csomagolni, ha nehezen kezelhető (túl magas, túl könnyű, túl nehéz) raklapokat képez.

A gépi csomagolás akkor működik a legjobban, ha a stretchfólia megfelelő használatával kombináljuk, amely össze van hangolva a gép által elérhető előfeszítés mértékének. A raklapok megfelelő fóliával és raklapfóliázó géppel történő csomagolása során elért hatékony és következetes eredmények csökkentik a sérülések, az instabil rakományok és a többletszállítások kockázatát.

Az ERP-díj is csökkenthető ezáltal

Amellett, hogy raklapfóliázó géppel kevesebb a visszavétel, csökken az élelmiszer-hulladék és a kevesebb fuvarozásnak köszönhetően a CO2-kibocsátás is, a gépi raklapcsomagolás a műanyag csomagolóanyag használatát is csökkenti. Ez környezetünk szempontjából is fontos, és kevesebb ERP-díjat is kell fizetni. Erről a szempontról bővebben itt írtunk.

Raklapfóliázó gépet keres? Munkatársaink készen állnak, hogy segítsenek kiválasztani a feladathoz leginkább alkalmas géptípust! Az Uniotech által forgalmazott raklapcsomagoló gépeket megtekintheti itt>>