24ápr

Mi a zsugorfólia? – Uniotech Hungary Zrt

 

A zsugorfólia megnevezést többféle fóliatermék megnevezésére szokás használni. Ha megkeressük a meghatározását (Közepes sűrűségű polietilén, azaz MDPE, amit króm/szilícium-dioxid, Ziegler-Natta vagy metallocén katalizátorokkal állítanak elő.), valószínűleg nem kerülünk közelebb a lényeghez. Ha mégis szeretne tisztán látni, például azért, mert a termékének keres csomagolóanyagot, akkor legelőször azt célszerű tisztázni, hogy mi nem zsugorfólia.

 

Ez NEM zsugorfólia: 3 fóliatípus, amivel gyakran össze szokták téveszteni

 

 

  • Stretchfólia

 

A raklapcsomagolás legkedveltebb fóliatípusát gyakran összekeverik a zsugorfóliával. Ennek oka a stretchfólia alaptulajdonsága, a jó nyújthatóság. Ennek köszönhetően a stretchfólia ráfeszül a raklapra, ami látszólag olyan, mintha rá lenne zsugorodva. Nem szabad megfeledkeznünk azonban arról, hogy a raklapok csomagolására zsugorfóliát is lehet használni, ennek módozatairól itt írtunk.

 

  • Vákuumcsomagolás

 

A vákuumcsomagolás ugyanolyan szorosan körülzárja a terméket, mint a zsugorfólia. A különbség, hogy a vákuumfólia a levegő kiszivattyúzása, a létrehozott vákuum miatt feszül rá a termékre, míg a zsugorfólia hő hatására teszi azt. A zsugorfóliázással nem lehet oxigénmentes (pontosabban oxigénszegény) csomagolást létrehozni.

 

  • Tapadó fóliák

 

Elsősorban élelmiszercsomagolásra használják ezeket a nyúlékony, tapadó és téphető műanyag fóliákat, amilyen a folpack is. Mivel rátapadnak az élelmiszerre, gyakran tévesen zsugorfóliának nevezik őket.

 

Térjünk vissza az eredeti kérdésre: mi is az a zsugorfólia?

 

Most, hogy tisztáztuk, mi nem zsugorfólia, lássuk, mit kell tudnunk kiszemelt fóliatermékünkről. Legyen az ipari vagy csomagolási zsugorfólia, esetleg zsugortömlő, a legfontosabb megkülönböztető jegy a hő hatására történő zsugorodás. Bizonyos hőmérsékleten ugyanis beindul az a folyamat, aminek következtében a fólia szorosan körülzárja a terméket, mintegy burkot képez körülötte.

 

A zsugorfólia néhány alkalmazása

 

Bár eltérő lehet a zsugorfólia alapanyaga (polietilén, poliolefin, polipropilén vagy PVC), és nagyon eltérőek lehetnek a becsomagolt termékek tulajdonságai is, az alábbi alkalmazásokban közös, hogy a fólia hő hatására zsugorodik rá a termékre.

 

 

  • Ipari zsugor

 

Hajók téliesítése, nagyméretű tárgyak védelmének biztosítása az időjárás viszontagságaival szemben, rakatok csomagolása vastag polietilén zsugorfóliával történik, amit rendszerint hőpisztollyal zsugorítanak a tárgy köré.

 

  • Zsugortömlő

 

Számos gyártási eljárásban használják a fémvezetékek védelme és biztonsága érdekében. A zsugortömlő hő hatására a vezeték köré zsugorodik.

 

  • Csomagolási zsugorfólia

 

A csomagolt termék teljes lezárására használja sok iparág. Általában zsugorfóliázó géppel történik a csomagolás a hatékonyság érdekében.

  1. Kupakzár

Az italos, gyógyszeres vagy vegyi termék palackjára kerül, a kupak köré. A kupakra zsugorított fóliagyűrű megakadályozza az illetéktelen felnyitást.

  1. Zsugorhüvely

A zsugorfólia tömlő tökéletesen rásimul a változatos formájú palackokra, elsősorban a termékmarketing céljaira használják (figyelemfelkeltő, változatos csomagolás).

  1. Gyűjtőcsomagolás

Nehéz tárgyak kötegelésére alkalmas, például ásványvizes palackok, sörösdobozok, tej és számos más élelmiszeripari termék csomagolásához.

 

Szívesen válaszolunk, ha kérdése van a zsugorfólia alkalmazásai kapcsán>>

 

 

CÍMKE: