A sous vide főzés előnyei az egészség szempontjából

1. Tápanyagmegőrzés

A sous vide alacsony hőmérsékleten (általában 50–85 °C) működik, így kevésbé károsítja a hőérzékeny tápanyagokat, például a vitaminokat (pl. C-vitamin, B-vitaminok) és antioxidánsokat, mint a magas hőfokon történő sütés vagy főzés.

A vákuumcsomagolás miatt az étel nem érintkezik vízzel, így a vízben oldódó tápanyagok (pl. ásványi anyagok) nem oldódnak ki, mint például hagyományos főzés során.

 

2. Kevesebb hozzáadott zsiradék

Mivel az étel saját levében, zárt környezetben fő, gyakran nincs szükség extra olajra vagy vajra, ami csökkentheti a kalóriabevitelt.

 

3. Pontos hőkezelés, kevesebb káros anyag

A magas hőmérsékletű főzési módszerek (pl. grillezés, olajban sütés) során karcinogén anyagok (pl. heterociklusos aminok, PAH-ok) keletkezhetnek, különösen húsok esetében. A sous vide alacsony hőmérséklete miatt ezek az anyagok minimális mennyiségben vagy egyáltalán nem képződnek.

A baktériumok, például a szalmonella vagy E. coli, alacsony hőmérsékleten is elpusztulnak, ha a megfelelő idő-hőmérséklet kombinációt alkalmazzuk (pl. 55 °C-on hosszabb ideig).

 

4. Íz és állag megőrzése

Bár ez nem közvetlenül egészségügyi előny, a sous vide által megőrzött íz és textúra miatt kevesebb sóra, cukorra vagy fűszerre lehet szükség, ami előnyös lehet az egészségtudatos étrendben.

 

Összehasonlítás más hőkezelési technológiákkal


Vegyük sorra a legelterjedtebb konyhai hőkezelési technológiákat, és nézzük meg, milyen előnyöket nyújt a sous vide!

Párolás. Hasonlóan kíméletes, mint a sous vide, és szintén megőrzi a tápanyagokat, de a vízben oldódó anyagok egy része kioldódhat.

Sütés vagy grillezés. Magas hőmérsékleten káros vegyületek keletkezhetnek, és több tápanyag veszhet el.

Főzés. A vízben főzés során sok tápanyag kioldódhat, különösen, ha az ételt hosszabb ideig főzik.

Olajban sütés. Több zsiradékot és kalóriát adhat az ételhez, és káros vegyületek is képződhetnek.

 

Sous vide főzés egyszerűen: sous vide bot

A sous vide bot a szuvidolás technológiáját hozta el a legkisebb konyhákba is. Nem szükséges megvásárolni egy sous vide kádat ahhoz, hogy szuvidált finomságok kerüljenek az asztalra, a sous vide bot szinte bármilyen edényhez csatlakoztatható. Egy megfelelően nagy edényben akár 4-5 vágatlan bordát is szuvidálhatunk egyszerre. Kis, kompakt készülék, amit egyszerű tárolni, és az ára is kedvezőbb.
 

A Sous vide bot 150 (1100 w) rozsdamentes acélból készült, akár egy 22 literes edényre is rácsatlakoztatható. 360°-os vízkeringető rendszerével biztonságosan és egyenletesen melegíti fel a vizet, gyorsan a kívánt hőmérsékletre. Kijelzőjének köszönhetően nagyon egyszerű használni. Most akciós áron kapható! >>