Hogyan hosszabbítja meg az élelmiszerek eltarthatóságát a vákuumfóliázó gép?

Az élelmiszert körülvevő levegő eltávolítása gátolja a baktériumok, penészgombák és élesztőgombák szaporodását, mivel ezeknek és más romlást okozó mikroorganizmusnak oxigénre van szüksége a szaporodáshoz. A nedves levegő eltávolítása és a tasak lezárása után az oxigénszint tovább csökken, míg a szén-dioxid-szint emelkedik. Az alacsony oxigén- és magas szén-dioxid-tartalmú környezet jelentősen csökkenti a normál romlást okozó organizmusok szaporodását, így hosszabb eltarthatóságot biztosít.

 

Mennyivel tudja meghosszabbítani az élelmiszerek eltarthatóságát a vákuumcsomagolás?

Az, hogy mennyivel hosszabbítja meg az eltarthatóságot, függ:

  • az élelmiszer típusától,
  • a hűtési vagy fagyasztási hőmérséklettől,
  • és a csomagolófólia minőségétől.

 

Irányadó táblázatunk segítségével nyomon követhető, milyen mértékben képes kitolni a szavatossági határidőt:

 

Fagyasztva tárolt élelmiszerek (-18 °C-on)

Élelmiszer típusaHagyományosan fagyasztvaVákuumfóliázvaMeghosszabbítás mértéke
Hús6 hónap18–24 hónap3–4×
Hal3–4 hónap12 hónap3x
Zöldség8–10 hónap24–30 hónap3x
Készételek3–6 hónap12–18 hónap2–3×

Fontos megjegyzés:

A vákuumcsomagolás nem sterilizál — tehát nem öl meg minden baktériumot, csak lassítja a szaporodásukat. Mindig szükséges a hűtés vagy fagyasztás, ha az adott élelmiszer romlandó.

 

Hogyan könnyíti meg a szállítást a vákuumfóliázó gép?

A vákuumcsomagolás 2 szempontból is előnyt jelent a szállítás szempontjából:

  1. Maximálisan helytakarékos csomagolás. A vákuumfólia tökéletesen rásimul a csomagolandó termékre, ezért gyakorlatilag annak nem nő a térfogata a csomagolással. Minél helytakarékosabb a csomagolás, annál több terméket tudunk egy dobozba, egy egységrakományba, egy raklapra rendezni.
  2. Könnyű csomagolóanyag. A műanyag fólia tömege minimális, a csomagolt termék tömege alig különbözik magának a terméknek a tömegétől.

 

Milyen típusú termékeknél alkalmazzák a vákuumcsomagolási technológiát?

A vákuumcsomagolást különböző iparágakban, elsősorban élelmiszeripari, de nem élelmiszeripari termékeknél is alkalmazzák:

  • Friss és fagyasztott húsok vákuumcsomagolása: sertéshús, marhahús, baromfi, nyúlhús stb.
  • Feldolgozott húsipari termékek vákuumcsomagolása: kolbász, sonka, sült csirke, főtt húsipari termékek stb.
  • Halak és tengeri herkentyűk vákuumcsomagolása: homár, garnéla, halfilé, tonhal, lazac, tengeri sün, friss és fagyasztott halak stb.
  • Pékáruk.
  • Rizs, babfélék.
  • Elektromos eszközök, vasáru.
  • Gyógyszerek, vegyipari termékek.

 

 

Milyen ipari vákuumcsomagoló gépet vásároljak?

A Green-Uniotech kínálatában megtalálja a saját iparágának (élelmiszeripar, gyógyszeripar, elektronikai ipar stb.) megfelelő vákuumos fóliázógépet, legyen az külső vákuumos vagy kamrás gép. Kérje kollégáink segítségét, együtt megtaláljuk a tökéletes megoldást!