Hogyan hosszabbítja meg az élelmiszerek eltarthatóságát a vákuumfóliázó gép?
Az élelmiszert körülvevő levegő eltávolítása gátolja a baktériumok, penészgombák és élesztőgombák szaporodását, mivel ezeknek és más romlást okozó mikroorganizmusnak oxigénre van szüksége a szaporodáshoz. A nedves levegő eltávolítása és a tasak lezárása után az oxigénszint tovább csökken, míg a szén-dioxid-szint emelkedik. Az alacsony oxigén- és magas szén-dioxid-tartalmú környezet jelentősen csökkenti a normál romlást okozó organizmusok szaporodását, így hosszabb eltarthatóságot biztosít.
Mennyivel tudja meghosszabbítani az élelmiszerek eltarthatóságát a vákuumcsomagolás?
Az, hogy mennyivel hosszabbítja meg az eltarthatóságot, függ:
- az élelmiszer típusától,
- a hűtési vagy fagyasztási hőmérséklettől,
- és a csomagolófólia minőségétől.
Irányadó táblázatunk segítségével nyomon követhető, milyen mértékben képes kitolni a szavatossági határidőt:
Fagyasztva tárolt élelmiszerek (-18 °C-on)
| Élelmiszer típusa | Hagyományosan fagyasztva | Vákuumfóliázva | Meghosszabbítás mértéke |
| Hús | 6 hónap | 18–24 hónap | 3–4× |
| Hal | 3–4 hónap | 12 hónap | 3x |
| Zöldség | 8–10 hónap | 24–30 hónap | 3x |
| Készételek | 3–6 hónap | 12–18 hónap | 2–3× |
Fontos megjegyzés:
A vákuumcsomagolás nem sterilizál — tehát nem öl meg minden baktériumot, csak lassítja a szaporodásukat. Mindig szükséges a hűtés vagy fagyasztás, ha az adott élelmiszer romlandó.
Hogyan könnyíti meg a szállítást a vákuumfóliázó gép?
A vákuumcsomagolás 2 szempontból is előnyt jelent a szállítás szempontjából:
- Maximálisan helytakarékos csomagolás. A vákuumfólia tökéletesen rásimul a csomagolandó termékre, ezért gyakorlatilag annak nem nő a térfogata a csomagolással. Minél helytakarékosabb a csomagolás, annál több terméket tudunk egy dobozba, egy egységrakományba, egy raklapra rendezni.
- Könnyű csomagolóanyag. A műanyag fólia tömege minimális, a csomagolt termék tömege alig különbözik magának a terméknek a tömegétől.
Milyen típusú termékeknél alkalmazzák a vákuumcsomagolási technológiát?
A vákuumcsomagolást különböző iparágakban, elsősorban élelmiszeripari, de nem élelmiszeripari termékeknél is alkalmazzák:
- Friss és fagyasztott húsok vákuumcsomagolása: sertéshús, marhahús, baromfi, nyúlhús stb.
- Feldolgozott húsipari termékek vákuumcsomagolása: kolbász, sonka, sült csirke, főtt húsipari termékek stb.
- Halak és tengeri herkentyűk vákuumcsomagolása: homár, garnéla, halfilé, tonhal, lazac, tengeri sün, friss és fagyasztott halak stb.
- Pékáruk.
- Rizs, babfélék.
- Elektromos eszközök, vasáru.
- Gyógyszerek, vegyipari termékek.
Milyen ipari vákuumcsomagoló gépet vásároljak?
A Green-Uniotech kínálatában megtalálja a saját iparágának (élelmiszeripar, gyógyszeripar, elektronikai ipar stb.) megfelelő vákuumos fóliázógépet, legyen az külső vákuumos vagy kamrás gép. Kérje kollégáink segítségét, együtt megtaláljuk a tökéletes megoldást!