A csomagolóanyag megfontolt kiválasztásán tehát sok múlik. Az optimalizált csomagolás akár 75%-kal csökkentheti az élelmiszerpazarlást. Mit jelent ez?
A műanyagba csomagolt élelmiszerek, például a hús- és tejtermékek, a zöldségek 10–25 nappal tovább tartanak, mint a csomagolatlan termékek. Minél tovább tartható el a termék a csomagolásban, annál kevesebb élelmiszerhulladék keletkezik. Ez azt jelenti, hogy a csomagolást ott hagyhatjuk el, ahol egyrészt nem feltétlenül szükséges termékvédelmi szempontból, másrészt a csomagolás elhagyásával nem keletkezik több élelmiszerhulladék.
Hol éri meg a leginkább minőségi csomagolóanyagot használni?
A csomagolással járó többletköltségek különösen a nagy termelési ráfordítást igénylő élelmiszereknél kifizetődőek, mint például a hústermékek vagy a sajt. A gyártónak mindig mérlegelnie kell, hogy melyik csomagolási megoldás a legokosabb és legfenntarthatóbb.
Az élelmiszeripari termékek csomagolására használt fóliák készülhetnek egyrétegű vagy többrétegű (laminált) kivitelben. A rétegek alapanyagukban nagyon változatosak lehetnek: műanyag, PP, BOPP, PET (ezek kezelt változatai is), alumínium fólia és papír.
Amikor élelmiszeripari célra választ fóliát, a termékazonosítókon és -tulajdonságokon túl mindig tanulmányozza a termék minőségi bizonyítványát is. A Green-Uniotech fóliatermékeinek adatait, tulajdonságait, minősítését megtalálja itt, a termékek adatlapján.
A csomagolás vagy a termék ökológiai lábnyoma a fontosabb?
Kevesen tudják, hogy a becsomagolt élelmiszer teljes ökológiai lábnyomának csak 3,2%-át teszi ki a csomagolás, 96,8%-a az élelmiszer gyártásából és elosztásából ered.
Ezért jó tisztában lenni azzal, hogy környezetvédelmi szempontból sokkal fontosabb az élelmiszerpazarlás csökkentése, mint a műanyag használatának csökkentése.
Fóliafeldolgozás a Green-Uniotechnél
Az ideális felhasználás érdekében fóliatermékeinket feldolgozva tudjuk Önnek biztosítani:
- egyedi szélességű fólia méretre vágása
- áttekercselés
- síkfóliából féltömlő fólia hajtása
BOPP fóliából tetszőleges méretű és vastagságú tasakot legyártunk rövid szállítási határidővel.
Aki az élelmiszeriparban dolgozik, tudja, hogy a minőségi termékek előállításához minden apró részletre oda kell figyelni. Igaz ez a csomagolóanyagra is. A jól kiválasztott csomagolóanyag befolyásolja az élelmiszer minőségét, eltarthatóságát és eladhatóságát. Csomagolástechnológus munkatársaink szívesen adnak szaktanácsot, bemutatják a lehetőségeket, és segítenek kiválasztani a megfelelő csomagolást. Keressen bennünket elérhetőségeinken!