Útmutató a fóliahegesztő gépekhez
24febr

Melyik a megfelelő? Útmutató a fóliahegesztő gépekhez

Mi a közös a kávébabban, a mosóporban és a gyöngyökben? Első ránézésre azt mondhatnánk, hogy semmi. Csomagolástechnikai szempontból azonban van egy kapcsolat, ami összeköti ezeket a termékeket. Mégpedig az, hogy mind a négyet jellemzően fóliahegesztő géppel csomagolják.

De más példákat is mondhattunk volna, mivel ezeknek a berendezéseknek a felhasználása rendkívül elterjedt. Orvosi területen, a bűnüldözésben vagy az építőiparban is találkozhatunk fóliahegesztő gépekkel, mindennapos használatban.

A fóliahegesztőknek több típusa létezik. A megfelelő modell kiválasztása azért fontos, mert egyrészt a legjobb védelmet nyújtja a termék számára, másrészt befolyásolja a termelékenységet is. Nézzük át röviden, mit kell tudni a fóliahegesztő gépekről!

A fóliahegesztő gépek típusai

Impulzushegesztők

Az impulzushegesztők a legnépszerűbb fóliahegesztők, mivel polietilén (PE) és polipropilén (PP) tasakokat, zsákokat zárnak le. Ezek a legszélesebb körben elterjedt flexibilis csomagolóanyagok, mivel sokoldalúak és gazdaságosak. Az impulzushegezstők más anyagokhoz is használhatók, többek között: poliutherán, polivinil-klorid (PVC) vagy polyflex.

A kézi impulzushegesztők körülbelül 150 mikron vastagságig használhatók. A hegesztést egy hevített huzal segítségével hozza létre, a hegesztési varrat különböző szélességű lehet. A legelterjedtebb a 2 mm szélességű, de nehezebb tárgyakhoz, folyékony, por vagy szemcsés állagú termékekhez inkább az 5 mm-es varrat ajánlott.

A kézi impulzushegesztő ideális választás ha óránként 200 vagy annál kevesebb tasakot zár le.

Gyorsíthatja a tasakzárást egy pedálos fóliahegesztővel, amelyiknél a hegesztőpofák zárása egy pedál lenyomásával jön létre. A folyamat közben mindkét kéz szabadon marad, így a csomagolni kívánt termék sokkal precízebben és gyorsabban helyezhető el a hegesztőfelületen. Óránként 300 tasak lezárása is kényelmesen megvalósítható.

A folymatos hegesztőgép akkor válik szükségessé, amikor nagy mennyiségben kell tasakokat lezárni. A leggyorsabb tasakzárás, mivel a hegesztést egy folyamatos fűtésű hegesztőpár biztosítja.
Beállítható a hegesztőpofák hőmérséklete és a nyomása. Óránként akár 500 tasak lezárására emeli a hatékonyságot.

Az impulzushegesztő készülékek úgy működnek, hogy rövid ideig tartó, elektromos impulzus által generált hőmennyiséget bocsátanak ki. Míg ezek sok anyag esetében működnek, néhány anyaghoz állandóbb hőteljesítményre van szükség.

Melegpofás fóliahegesztők

Állandó hőmérsékletű, koncentrált hőt fejlesztő, különleges igényeket is kielégíteni képes fóliahegesztő gépek. Az állandó hőfok lehetővé teszi vastagabb anyagok, illetve laminált fóliatermékek zárását. Robusztus, tartós és széles hegesztéseket hoznak létre.

Jellemzően a kávé, a gabonafélék, a fűszerek csomagolásához használt anyagokat kezelik., általában a celofán- és alumíniumalapú tasakokhoz használják őket.

A melegpofás hegesztők esetében is fogunk találni asztali és pedálos gépeket. Az asztali gépek folyamatos változata a leghatékonyabb.

Találja meg az ideális fóliahegesztőt még ma!

Mint láttuk, a választott fóliahegesztő típusa jelentősen befolyásolhatja a termelékenységet. Választáskor vegye figyelembe a következőket:

  • Hány tasakot kell naponta lezárnia?
  • Milyen csomagolóanyagokat használ? Milyen vastagok ezek?
  • Szükség van állandó hőre a megfelelő záráshoz, vagy elegendő az impulzusfűtés?

 

Ha már van elképzelése arról, hogy mire van szüksége, nézze meg kínálatunkat>>

Ha még bizonytalan az ideális gép kapcsán, forduljon bizalommal csomagolástechnológus kollégáinkhoz>>