Hogyan takaríthatunk meg időt és pénzt ipari vákuumfóliázó géppel?
14júl

Vákuumozás 4 lépésben: így működik az ipari vákuumfóliázó gép

A vákuumcsomagolás hatékony módja az élelmiszerek eltarthatósági idejének meghosszabbításának, valamint a nem élelmiszeripari termékek környezeti tényezőkkel szembeni védelmének. Egy ipari, kamrás vákuumcsomagoló gép esetén a vákuumozási ciklus 4 lépésből áll. Ezeket fogjuk részletesebben bemutatni, felsorolva azokat az opciókat, lehetőségeket, amelyeket használhatunk az optimális eredmény érdekében.

A vákuumfóliázó gép vákuumozási ciklusának lépései

1. A levegő eltávolítása

A vákuumozás lényege a levegő eltávolítása a csomagolás belsejéből, mivel a levegő (oxigén) hiányában a legtöbb mikroorganizmus és baktérium nem képes szaporodni, az érzékszervi tulajdonságok pedig megmaradnak anélkül, hogy veszélyeztetnék a termék ízét, illatát és színét (legjobb esetben).

A vákuumozás első fázisában a berendezés elszívja a levegőt a tasakból és a teljes kamrából. A folyamat hossza beállítható: az előre beállított idő vagy vákuumszázalék eléréséig, illetve folyékony termékek esetén a forráspont érzékeléséig tart.

A vákuumpumpa légüres teret hoz létre, a vákuumszivattyú pedig a csomagolásból is kiszívja a levegőt. A szívócső tehát a kamrába torkollik és nem szükséges a csomagolóeszköz nyitott szájvégébe való illesztése. Ez a módszer tökéletes vákuumot hoz létre (99% felett).

2. Védőgáz bevezetése, módosított atmoszférájú csomagolás (MAP, Modified Atmosphere Packaging) – opcionális

Az oxigén kizárása fokozható, ha élelmiszerbarát, íztelen védőgázt juttatunk a csomagolásba, ami a termék eltarthatóságát növeli. A gáz összetétele általában szén-dioxid vagy nitrogén, illetve ezek keveréke. A védőgázas csomagoláshoz szükséges, hogy vákuumfóliázó gépünk rendelkezzen ezzel az opcióval (általában az ipari vákuumcsomagolókhoz kérhető ez az opció). Csomagolástechnológusa segíteni tud az optimális gázkeverék kiválasztásában. Például szeletelt szalámi esetén 80% nitrogén, 20% szén-dioxid.

A védőgáz használatának előnyei:

  • a minőség megőrzése
  • a szerkezet védelme (a lágy termékek vákuum alatt sérülhetnek, a nyomás összepréselheti őket)
  • az elszíneződés megakadályozása
  • megnövelt eltarthatóság

 

3. A tasak lezárása

A hegesztés a kamrában történik közvetlenül a levegő eltávolítása után (illetve a védőgáz bevezetése után). A megfelelő hegesztés hatékony védelmet biztosít a terméknek, és több tényezőtől függ: a vákuumtasak típusától és vastagságától, az egyedi csomagolási követelményektől.

4. Szellőztetés

A vákuumcsomagolási ciklus befejezése és a vákuumtasak lezárása után a levegő a levegőztető szelepen keresztül visszatér a kamrába. Amint a belső légköri nyomás megegyezik a vákuumkamrán kívüli nyomással, a fedél kinyílik.

Vákuumfóliázó gép az Uniotechtől

Mindig megtaláljuk az ügyfeleink csomagolási igényeihez optimális csomagológépet. Tekintse meg vákuumfóliázó gépeinket>>

Segítségre van szüksége a megfelelő csomagológép kiválasztásához? Forduljon bizalommal hozzánk>>