Vákuumozás 4 lépésben: így működik az ipari vákuumfóliázó gép
A vákuumcsomagolás hatékony módja az élelmiszerek eltarthatósági idejének meghosszabbításának, valamint a nem élelmiszeripari termékek környezeti tényezőkkel szembeni védelmének. Egy ipari, kamrás vákuumcsomagoló gép esetén a vákuumozási ciklus 4 lépésből áll. Ezeket fogjuk részletesebben bemutatni, felsorolva azokat az opciókat, lehetőségeket, amelyeket használhatunk az optimális eredmény érdekében.
A vákuumfóliázó gép vákuumozási ciklusának lépései
1. A levegő eltávolítása
A vákuumozás lényege a levegő eltávolítása a csomagolás belsejéből, mivel a levegő (oxigén) hiányában a legtöbb mikroorganizmus és baktérium nem képes szaporodni, az érzékszervi tulajdonságok pedig megmaradnak anélkül, hogy veszélyeztetnék a termék ízét, illatát és színét (legjobb esetben).
A vákuumozás első fázisában a berendezés elszívja a levegőt a tasakból és a teljes kamrából. A folyamat hossza beállítható: az előre beállított idő vagy vákuumszázalék eléréséig, illetve folyékony termékek esetén a forráspont érzékeléséig tart.
A vákuumpumpa légüres teret hoz létre, a vákuumszivattyú pedig a csomagolásból is kiszívja a levegőt. A szívócső tehát a kamrába torkollik és nem szükséges a csomagolóeszköz nyitott szájvégébe való illesztése. Ez a módszer tökéletes vákuumot hoz létre (99% felett).
2. Védőgáz bevezetése, módosított atmoszférájú csomagolás (MAP, Modified Atmosphere Packaging) – opcionális
Az oxigén kizárása fokozható, ha élelmiszerbarát, íztelen védőgázt juttatunk a csomagolásba, ami a termék eltarthatóságát növeli. A gáz összetétele általában szén-dioxid vagy nitrogén, illetve ezek keveréke. A védőgázas csomagoláshoz szükséges, hogy vákuumfóliázó gépünk rendelkezzen ezzel az opcióval (általában az ipari vákuumcsomagolókhoz kérhető ez az opció). Csomagolástechnológusa segíteni tud az optimális gázkeverék kiválasztásában. Például szeletelt szalámi esetén 80% nitrogén, 20% szén-dioxid.
A védőgáz használatának előnyei:
- a minőség megőrzése
- a szerkezet védelme (a lágy termékek vákuum alatt sérülhetnek, a nyomás összepréselheti őket)
- az elszíneződés megakadályozása
- megnövelt eltarthatóság
3. A tasak lezárása
A hegesztés a kamrában történik közvetlenül a levegő eltávolítása után (illetve a védőgáz bevezetése után). A megfelelő hegesztés hatékony védelmet biztosít a terméknek, és több tényezőtől függ: a vákuumtasak típusától és vastagságától, az egyedi csomagolási követelményektől.
4. Szellőztetés
A vákuumcsomagolási ciklus befejezése és a vákuumtasak lezárása után a levegő a levegőztető szelepen keresztül visszatér a kamrába. Amint a belső légköri nyomás megegyezik a vákuumkamrán kívüli nyomással, a fedél kinyílik.
Vákuumfóliázó gép az Uniotechtől
Mindig megtaláljuk az ügyfeleink csomagolási igényeihez optimális csomagológépet. Tekintse meg vákuumfóliázó gépeinket>>
Segítségre van szüksége a megfelelő csomagológép kiválasztásához? Forduljon bizalommal hozzánk>>