térkitöltő
22ápr

Bevezetés a térkitöltő anyagok, védőcsomagolások, párnázás világába

Mi a legjobb módja a termékek szállítás közbeni védelmének? Hacsak a termékünk nem rendkívül strapabíró, vagy nem illeszkedik szorosan a csomagoló dobozba, valószínűleg szükségünk lesz védőcsomagolásra, térkitöltőre vagy párnázásra, hogy sértetlen maradjon a szállítás, a rakodás és a tárolás során.

A védőcsomagolás több célt is betölt a szállítás során:

  • Kitölti a dobozon belül az üres helyeket, hogy megakadályozza a tárgyak elmozdulását a szállítás során.
  • Kipárnázza a tárgyakat, ezzel védi az ütésektől, továbbá védi a törékeny éleket és sarkokat.
  • Megvédi a tárgyakat a karcolásoktól és sérülésektől.
  • A gondosan kiválasztott térkitöltőt marketing célokra is fel lehet használni, segít növelni a márka iránti bizalmat.

Mire is gondolunk, amikor gondosan kiválasztott térkitöltő anyagról beszélünk? A megfelelő választás attól függ, hogy mit szállítunk, mekkora helyet kell kitölteni, és milyen fokú védelmet várunk el a térkitöltő vagy párnázó anyagtól. Jöjjön egy rövid áttekintés a legnépszerűbb módszerekről és lehetőségekről!

Térkitöltő anyagok

A térkitöltő anyagok használata a legegyszerűbb módja a törékeny tárgyak védelmének a szállítás során. Használhatunk papírt, kartont, habszivacsot vagy buborékfóliát, hogy megvédjük az árut a karcolásoktól, horpadásoktól és más sérülésektől. Nagyszerű megoldás a kis és közepes méretű, szabálytalan alakú tárgyak esetében, amelyeknek extra párnázásra van szükségük a csomagolódobozban. Különösen hasznos olyan tárgyak esetében, amelyek a dobozban lévő hely nagy részét (de nem az egészet) kitöltik. A csomagolás általában kézzel történik, és némileg munkaigényes lehet.

Papír. A papír praktikus és gazdaságos választás a csomagolásokhoz. Újrahasznosítható, és gyakran újrahasznosított anyagokból készül, így környezetvédelmi szempontból is megfelelő választás. Tekercsben vagy előre vágott lapokban vásárolható meg. Pregis térkitöltő gyártó gépekkel papírból könnyű, ám rendkívül erős térkitöltő párnákat gyárthat, amelyek alkalmasak körültekerésre, kitámasztásra és merevítésre, hézagkitöltésre, illetve kereszttartóként is használhatók.

Habcsomagolás. A habcsomagolás szinte bármilyen méretű, formájú és súlyú termék védelmére alkalmas. Gyors csomagolást tesz lehetővé, mivel másodpercek alatt többszörösére nő, így alakulnak ki az ügyfél igényének megfelelő védőhatású habpárnák. Vízálló is, ami bizonyos alkalmazásoknál előnyös lehet.

Karton, hullámkarton. Nagyobb védelmet nyújtanak, mint a sima papír, és gazdaságosabbak, mint a habcsomagolás. Nagyszerű választás törékeny tárgyak, például tányérok közé rétegezve vagy üvegáruk csomagolására. Változatos térkitöltő anyagok gyárthatók belőle a térkitöltő chipstől a dekorlemezen át a kartonaprítékig, így nagyon sokoldalúan felhasználható. Cushion Pack hullámkarton aprító térkitöltő gyártó gépekkel a saját igényeinek megfelelő térkitöltő anyagot gyárthat az üzemben keletkező kartonhulladékból: csomagolódobozokból, kartonlemezekből.

Buborékfólia. A buborékfólia vagy légpárnás fólia az egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb védőcsomagolás. A levegővel töltött buborékok kipárnázzák és szigetelik a becsomagolt tárgyakat. A buborékfólia tekercsekben kapható, amelyek lehetnek előre perforáltak vagy nem. Maguk a buborékok átmérője változó, a nagyobb, vastagabb buborékok nagyobb párnázást biztosítanak.

Levegővel töltött párnák. Az utóbbi években egyre népszerűbbé váltak a nagy szállítmányozók körében, és ennek jó oka van: rendkívül könnyűek és gazdaságosak. Kicsi, kompakt gépekkel gyorsan legyárthatók a párnák. A műanyag fóliák laposan érkeznek, így könnyen tárolhatók. A fóliarétegek közé levegőt pumpálnak, majd a fóliát lezárják, így alakul ki a párna. A párnák különböző méretekben és formákban készülhetnek. A nagyméretű légpárnák minimális súly és anyagfelhasználás mellett sok helyet tölthetnek ki.

Térkitöltő chips

Egy másik népszerű lehetőség az üregek kitöltésére és a termék védelmére. A laza töltőanyagokat a dobozba töltik vagy pumpálják, hogy kitöltsék a benne lévő tárgyak körüli extra teret. A laza töltőanyag akkor a legjobb választás, ha sok a kitöltendő hely, és a tárgyak szabálytalan alakúak, a kis darabok alkalmazkodnak a termék alakjához, és kitöltik a dobozban rendelkezésre álló összes helyet.

Évtizedek óta széles körben használják a csomagolóiparban. Könnyű, gazdaságos, és hatékony párnázást biztosít a legkülönbözőbb formájú és méretű tárgyak számára. Hátránya, hogy rengeteg tárolóhelyet foglal el. Hagyományosan polisztirolból készül, de ma már lehet kapni megújuló növényi keményítőből készült, biológiailag lebomló térkitöltő chipset is.

Szintén környezetbarát megoldás, ha Cushion Pack kartonaprító-géppel gyárt térkitöltő chipset karton hulladékból. Ebben az esetben még a tárolás sem jelent problémát, mivel akkor gyártja le a térkitöltőt, amikor azt felhasználja.

Ha térkitöltő chipset használ, fontos, hogy elegendő anyagot használjon, hogy teljesen kitöltse a dobozban lévő extra helyet, mivel csak így csökkentheti minimálisra az elmozdulást. A tárgyak elmozdulhatnak valamelyest a töltelékben, különösen, ha nehezek.

Segítségre van szüksége a megfelelő térkitöltő kiválasztásához?

Az Uniotech a védőcsomagolások széles skáláját kínálja. Segítünk megtalálni a legjobb anyagokat az térkitöltéshez, a párnázáshoz vagy a merevítéshez, hogy termékei biztonságban és épségben érkezzenek meg. Lépjen kapcsolatba velünk>>