vákuumfóliázó gép
24jan

A vákuumfóliázó gép ünnepe: január 26., a Nemzetközi Sous Vide Nap

Január 26-a a gasztronómiai innováció és a kulináris közösség globális ünnepe. Minden évben ekkor tartják a Nemzetközi Sous Vide Napot, a modern sous vide technológia atyjának, Dr. Bruno Goussault francia séfnek a születésnapján. Jó 50 évvel ezelőtt Goussault rájött, hogy a marhahús sokkal ízletesebben elkészíthető egy vákuumfóliázó gép és egy vízfürdő segítségét igénybe véve.

Ma már egyetlen három Michelin-csillagos séf konyhájából sem hiányozhat a vákuumfóliázó gép

Dr. Bruno Goussault-t a modern sous vide alapítójaként ismerik el. Goussault 1970-ben kezdett el foglalkozni a vákuumtasakos főzési módszerrel. Marhahússal dolgozott, és úgy lett a terület specialistája, hogy meg kellett küzdenie színvakságával. Saját bevallása szerint megtanulta társítani az emberek által bizonyos színekhez társított struktúrákat és textúrákat a pontos hőmérséklettel, és ennek köszönhetően felfedezte, hogy az alacsonyabb hőmérsékleten főzött hús kevesebb szaftot veszít, jobb textúrájúvá válik, és egyenletesebben fő meg. Mivel az így hőkezelt marhahús íze is remek, a technológia hamar elterjedt Európa-szerte.

1974-ben a franciaországi Strasbourgban egy nemzetközi fagyasztott élelmiszerekkel foglalkozó konferencián bemutatták azt a Goussault által a marhahús sous vide főzéséről készített tanulmányt, amely bemutatta, hogy a marhahús sous vide főzése 60 napra növeli a marhahús eltarthatóságát.

Ma a Cuisine Solutions vezető tudósaként Dr. Goussault tovább finomítja a vízfürdős főzési módszert – és megosztja tudását számos tanítványával. Megalapította a Centre de Recherche et d’Etudes pour L’Alimentation-t (CREA), ahol a három Michelin-csillagos séfek több mint 80 százalékát tanította, valamint a séfek következő generációját.

Mi is az a sous vide?

A sous vide – franciául „vákuum alatt” – egy innovatív főzési technika, amely során az ételt vákuumtasakba zárjuk egy vákuumfóliázó gép segítaségével, majd vízben, állandó, pontos hőmérsékleten lassan főzzük, amíg tökéletesen meg nem puhul. A sous vide előnye, hogy lehetővé teszi az ételek precíz elkészítését, amelyek porhanyósabbak és ízletesebbek lesznek, mint hagyományos főzési technikákat használva. A sous vide sokak szerint egyet jelent az ételekben rejlő teljes potenciál felszabadításával.

A sous vide technonógiát először az ipari élelmiszer-előállításban alkalmazták széles körben, és az elmúlt évtizedekben Európa és Amerika szinte valamennyi legjobb éttermében profi séfek használták az ételek ízének és állagának maximalizálására, hogy az abszolút legjobb steaket, sültet, zöldséget vagy olajat tálalják a vendégeiknek. A sous vide alkalmazásai végtelenül sokfélék, desszertek és koktélok esetén is felhasználható.

Bár a sous vide főzés már évtizedek óta létezik, az elmúlt években hatalmasat nőtt a népszerűsége. Ez annak köszönhető, hogy precizitást tesz lehetővé a konyhában, és tökéletes végeredményt garantál még akkor is, ha valaki nem sok időt töltött eddig a konyhában. Például, ha egy steakről van szó, a szakács (otthoni és profi egyaránt) nem csak azt akarja megérteni, hogyan kell egy közepesen átsütött steaket elkészíteni, hanem azt is, hogyan lehet befolyásolni a színt, az ízt és a textúrát. Mindez a sous vide segítségével molekuláris szinten megvalósítható.

Az idei Nemzetközi Sous Vide Nap eseményeihez bárki csatlakozhat

Akárcsak 2021-ben, idén is a Nemzetközi Sous Vide Napot a virtulális térben fogják megrendezni. Az idei eseményen négy mesterszakács vesz részt, akik személyre szabott sous vide ételeket készítenek, illetve beszélgetnek a modern sous vide főzés örökségéről és technikájáról.

A virtuális ünnepséghez 2022. január 26-án, magyar idő szerint 18.00 órától itt lehet csatlakozni.

Gépek az otthoni szuvidoláshoz

Az Uniotechnél mindent megtalál, ami az otthoni szuvidoláshoz szükséges! Egy sous vide tartály áráért vásárolhatja meg a komplett sous vide szettet, de megtalálja választékunkban a kis konyhákban is kényelmesen használható sous vide botot is!