vákuumos fóliázó gépek
30szept

A vákuumos fóliázó gépek megváltoztatták az élelmiszerfeldolgozást?

Jól érzékelhető tendencia, hogy a vásárlók egyre inkább hosszan eltartható és azonnal fogyasztható élelmiszereket keresnek a boltok polcain. Ez természetesen hatással van az élelmiszercsomagolásokra is, éspedig a vákuumos fóliázó gépek iránti növekvő keresletre. Ha figyelembe vesszük, hogy az élelmiszeriparban a 2020-2025 közötti időszakban 5%-os összetett éves növekedési ütem várható, akkor számíthatunk a vákuumcsomagolás további térnyerésére is.

Hogyan érinti Önt és vállalkozását ai vákuumfóliázók piacának bővülése? A vákuumos fóliázó gépek technológiájában és gyártásában folyamatos a fejlődés, ami egyre inkább gyorsabb, hatékonyabb, gazdaságosabb csomagolást eredményez. Mi a mozgatórugója ennek a fejlődésnek, miért mondjuk azt, hogy a vákuumos fóliázó gépek megváltoztatták az élelmiszerfeldolgozást? Ebben a blogban sorra vesszük a vákuumos fóliázók nyújtotta előnyöket.

A vákuumos fóliázó gép megszünteti az oxidációt

A vákuumfóliázó eltávolítja az oxigént a csomagból a lezárás előtt. Oxigén jelenléte nélkül nincs oxidáció. Ennek eredményeképpen a vákuumcsomagolt élelmiszer nem veszít az olyan kulcsfontosságú jellemzőiből, mint a szín, az illat, a megjelenés, a tápanyag, az íz és a textúra. Az élelmiszer hosszú ideig friss marad. Ezenkívül számos baktérium nem életképes oxigén nélkül. A vákuumcsomagolás tehát megakadályozza az élelmiszerek romlását, meghosszabbítja az eltarthatóságát.

Megőrzi a finom ízeket és a tápanyagokat

A vákuumcsomagolás hosszú ideig megőrzi az élelmiszerek, például a halak tápanyagait. A vákuumcsomagolásban lévő fagyasztott hal akár 2 évig is friss maradhat. Hasonlóképpen, a vákuumozott étel íze sem változik, nem veszít a minőségéből.

Kivédi a fagyasztás roncsoló hatását

A fagyasztás során nagyméretű jégkristályok képződnek az élelmiszerben (húsárura különösen jellemző), amelyek roncsoló hatást fejtenek ki. Ennek következtében megváltozik az élelmiszer textúrája. A vákuumzárás megakadályozza ezt a folyamatot.

Fenntartja a víztartalmat

Az élelmiszerek természetes víztartalmának megőrzése szintén fontos kritérium. A nem megfelelő élelmiszercsomagolás miatt előfordulhat, hogy az élelmiszer kiszárad és élvezhetetlenné válik. A vákuumtasak erre is megoldást kínál.

Nincs szükség kémiai tartósításra

Vákuumozás után nem marad levegő a termék és a csomagolóanyag között. Ennek eredményeképnt az élelmiszerek eltarthatósági ideje hosszabb. Nincs szükség kémiai tartósítószerre.

Törékeny termékek vákuumcsomagolásánál gyakran alkalmazzák a módosított atmoszférájú csomagolási módot, amikor a levegő eltávolításával párhuzamosan egy másik gáz, leggyakrabban nitrogén kerül a csomagolásba. A nitrogén hatékony tartósítószerként szolgál.

Esztétikus megjelenés

A vákuumcsomagolt élelmiszerek biztonságosak, higiénikusak és hosszan eltarthatóak. Ráadásul átlátszó vákuumtasakban jól láthatóak, elsőre elnyerik a vásárló bizalmát. A vákuumcsomagolás vonzó megjelenést biztosít.

Költségelőnyök

Ahogy láthattuk, a vákuumos fóliázó gépek számos előnyt nyújtanak. Költségek szempontjából is előnyösek. A vákuumozók energiahatékonysági jellemzői, mint például a változó sebesség, kevesebb áramellátást igényelnek a működéshez. Csökkentik a tárolási és elosztási költségeket, valamint a gyártási időt. Emellett olyan problémákra is megoldást nyújtanak, mint az élelmiszerpazarlás vagy a vegyi tartósítószerek túlzott használata.

Hogyan válassza ki a vállalkozása számára megfelelő vákuumos fóliázó gépet? Itt összeírtuk a legfontosabb szempontokat, amikre érdemes figyelni>>