kézi pántológép
15szept

Hogyan végteleníti a pántológép a szalagot, és miért fontos ez?

Pántolás során egy műagyag vagy fém pántszalagot rögzítenek egy vagy több tárgy körül, hogy azt összekapcsolják, stabilizálják, megerősítsék vagy rögzítsék. Lehet az egy doboz zárásának megerősítésére felhelyezett szalag, de akár egy teljes raklapnyi áru stabilitásáról is gondoskodhatunk a segítségével. A pántológépet leggyakrabban a csomagolóiparban és a logisztika területein használják.

Hol ajánlott pántológépet használni?

– Termékek összefogására kezelés és szállítás céljából: újságok, csövek, fűrészáru, betontömbök stb.
– Tételek rögzítése raklapokhoz, csúszóplatókhoz és ládákhoz.
– Fadobozok, ládák és hullámkarton dobozok megerősítése egyrészt a biztonságos zárás, másrészt a könnyebb kezelés miatt.
– Rakományok rögzítése platós kocsikhoz, platós félpótkocsikhoz.
– Téglák, csomagolt üveg, fém alkatrészek stb. egységnyi rakományának rögzítéséhez.
– Hullámkarton dobozok és szállítmányozási konténerek lezárásához.
– Acél- vagy papírtekercsek rögzítéséhez.
– Mezőgazdasági termékek, bálák vagy textilbálák rögzítéséhez.
– Rakománybiztosítás céljából konténerekben, kocsikban, gyakorlatilag bármilyen szállítóeszközben.

Pántolási módszerek

A pántszalagot megfeszítése után végteleníteni kell. Az acél szalagok végtelenítése történhet fém pánthüvellyel, pántolócsattal és átütőpréssel egyaránt. A pánthüvelyek és csatok az alkalmazástól függően különböző formájúak lehetnek, egyeseket a szalag megfeszítése előtt, míg másokat a megfeszítés után kell felhelyezni.

A műanyag pántszalagok végtelentése szintén történhet kiegészítőkkel (kapcsok, hüvelyek, csatok), illetve hegesztéssel. A keskeny, 16 mm-es és annál keskenyebb szalagok esetében forró késes rendszerrel történik a végtelenítés. A hő megolvasztja a szalagot, az olvadt részek kötése nyomás hatására jön létre. Ahogy a műanyag kihűl, megszilárdul, erős kötés jön létre.

A vastagabb (0,73 mm-es és efölött) műanyag szalagoknál kicsit eltér a végtelenítés folyamata, a kötéshez szükséges hőt ugyanis másképpen hozzák létre. A szalagokat szalagokat befogó lemez rezgése állítja elő a hőt ahhoz, hogy a két szalag közötti határfelület megolvadjon. A hegesztés befejezéséhez a rezgést leállítják, és a nyomást fenntartják addig, amíg a kötés meg nem szilárdul. A polipropilén és poliészter pántszalagok is hasonló módon végteleníthetőek, a hőt az anyagokon áthaladó és a molekulaszerkezetből kilépő ultrahanghullámok formájában keletkező hanghullám hozza létre. A műanyagok ultrahangos hegesztésénél nagyfrekvenciás (15 kHz–40 kHz), alacsony amplitúdójú rezgést használnak a hő előállítására.

Mivel az illesztés a rendszer leggyengébb része, ezért az alkalmazott végtelenítési módszer típusa nagyon fontos. A kötés szilárdságát úgy határozzák meg, hogy megállapítják, mekkora erő szükséges ahhoz, hogy a pántszalag egytengelyű húzás esetén elszakadjon. Ezt aztán összehasonlítják a szalag egytengelyű szilárdságával, és százalékos különbségként rögzítik (pl. egy acél pántszalag szakítószilárdsága 2300 kg, a végtelenítésnél pedig 1400 kg, így a pántolás szilárdsága 60%-osnak mondható). A forró késes hegesztések szakítószilárdsága legalább 55%. A rezgéses hegesztések minimális szakítószilárdsága 65%. Az újgenerációs, ultrahangos hegesztéssel végtelenítő pántológépek a szakítószilárdság 80% körüli értékét célozzák meg. A fémkapcsok, csatok meglepően alacsony, kb. 100–120 kg szakítószilárdsággal rendelkeznek.

Mivel helyezzük fel a pántszalagot? Kézi szerszámok és pántológépek

A pántoláshoz két fő eszköztípus áll rendelkezésre: kézi szerszámok és pántológépek. Mindkét típusú berendezésnél adagolót használnak a szalag adagolására. Egyes pántológépek beépített adagolóval rendelkeznek, mások (jellemzően az automata berendezések) külön motoros adagolóval rendelkeznek, amely automatikusan képes új tekercseket betölteni vagy befűzni. A nem gépi meghajtású, különálló adagolók egy csigával rendelkeznek, amely kioldja és aktiválja a féket, hogy megállítsa a tekercset és megakadályozza, hogy a szalag túlfusson. Az automata gépeken használt adagolók jellemzően több csigával rendelkeznek, a gyorsabb adagolás miatt.

A kézi pántológépeken belül vannak kézi szerszámok és automata gépek. A kézi feszítők kis volumenű alkalmazásokhoz ajánlottak. A nagyobb volumenű alkalmazásokhoz automata gépeket használnak. Az automata berendezések akkumulátoros áramforrással vagy sűrített levegővel működnek. Mind a kézi, mind az automata változatok kaphatók kombinált berendezésként, amelyek a feszítést, a cégtelenítést és a vágást is elvégzik, vagy különálló feszítőként, végtelenítőként és vágóként.

Az asztali és nagyobb pántológépeket nagy volumenű alkalmazásokhoz vagy speciális feladatokhoz használják. A pántszalagot legtöbb esetben függőlegesen helyezik fel a dobozra, rakatra, de vannak olyan modellek, amelyek függőleges és vízszintes pántolásra is képesek. Félautomata és automata változatban is kaphatók. Az automatikus változatok szállítószalagrendszerekkel együtt is használhatók, csomagolási sorba beépíthetők. Ezeknél egy fotocella érzékeli, ha a doboz vagy rakat a megfelelő helyen van, leállítja a szállítószalagokat, és aktiválja a pántológépet.

Pántológépet keres? Az Uniotechnél az alkalmazások széles választékához talál pántológépet a kézi szerszámoktól, szalagfeszítőktől az automata raklappántolókig egyaránt, nézzen körül itt>>