automata csomagológép
08szept

Profi csomagológép élelmiszerekhez: melyik a legjobb, mire kell figyelni?

Az élelmiszereket a termék típusától, mennyiségétől és a teljesítendő tárolási feltételektől függően különböző módon lehet csomagolni. Minden igényre létezik speciális csomagológép, amely optimalizálja a munkát, időt takarít meg, és kifogástalan esztétikai eredményt garantál.

Az élelmiszerek csomagolásához használt berendezések többsége két nagy csomagológép-típus egyikébe sorolható: vagy zsugorfóliázó gép, vagy vákuumfóliázó gép. Két nagyon különböző élelmiszercsomagolási megoldásról van szó, fontos tisztában lenni azzal, hogy melyik mire alkalmas, mit biztosít. Ebből a megkülönböztetésből indulunk ki, hogy megvizsgáljuk az élelmiszercsomagolás izgalmas világát.

Élelmiszerek csomagolása zsugorfóliázó csomagológéppel

Zsugorfóliázás során az élelmiszer speciális fóliatermékbe kerül, amit hőhatásnak tesznek ki. A kamra hője csak a fóliára hat, hogy az összezsugorodva tökéletesen rásimuljon a termékre, és második bőrként védje azt. Az eredmény esztétikai szempontból rendkívül tetszetős, megvédi az élelmiszert a portól, a nedvességtől és a külső hatásoktól.

Mikor alkalmazható a hőre zsugorodó élelmiszercsomagolás? Ez a megoldás tökéletesen alkalmas az alacsony folyadéktartalmú vagy több napig eltartható élelmiszerekhez. A legjellemzőbb példák a kenyér és különböző pékáruk, tészták, gyümölcsök; illetve a nem gyorsan romló sajtok és felvágottak is alkalmasak az ilyen típusú csomagolásra.

Ajánlott zsugorfóliázó gépek:

    • Kisebb termelőegységek, boltok számára félautomata kamrás zsugorfóliázó gépeket ajánlunk, mint például a Minipack Torre RP55. Ezek kompakt, kényelmes, könnyen kezelhető gépek, amelyek alkalmi használatra kiválóak.
    • Középvállalkozásoknak a nagyobb teljesítményű, sokoldalúan használható L-keretes félautomata gépeket ajánljuk, mint például a Modular 50/70 és a Tunnel 50/70. Ez a megoldás biztosítja a magasabb termelékenységhez szükséges rugalmasságot, esztétikailag szebb eredményt garantálva.
    • Nagyméretű vállalkozások számára: az ipari tevékenységekhez rendkívül gyors és pontos, nagy mennyiségű termék csomagolására képes automata zsugorfóliázó gépekre van szükség. A Kallfass család nagy teljesítményt és maximális hatékonyságot garantál minden csomagolási igényhez.

 

Más megoldások sütőipari termékek, gyümölcsök és zöldségek csomagolásához

Mielőtt rátérnénk a vákuumcsomagolásra, egy pillanatra kitérünk a kenyér- és gyümölcscsomagolás alternatív megoldásaira. A zsugorfóliázógépek mellett az ilyen típusú élelmiszerekhez hatékonyan alkalmazhatók a tasakológépek, mint például az X-BAG Evo, egy függőleges tasakológép, amely különösen szupermarketek, pékségek és zöldségesek számára ajánlott. Ennek az élelmiszercsomagoló gépnek a legerősebb pontja a sokoldalúsága: az X-BAG Evo ugyanis különböző fóliatípusok használatára képes, különböző méretű tasakokat készítésére alkalmas kielégítve az ágazat többféle igényét.

Vákuumfóliázó csomagológépek

A vákuumcsomagolás az oxigén eltávolításának előnyeit hasznosítja. Oxigén nélküli környezetben az aerob baktériumok, a penészgomba nem képesek szaporodni, így ez a megoldás tökéletesen alkalmas a csomagolt termék hosszú távú megőrzésének biztosítására. Ugyanakkor a vákuumcsomagolás megőrzi az élelmiszerek aromáját, ízét, illatát és tápértékét, megtartja nedvességtartalmukat, így fogyasztásukig puhák és lédúsak maradnak.

Mikor előnyös a vákuumcsomagolás? A vákuumozás ideális a magas folyadéktartalmú vagy különösen romlandó termékekhez, mint például a hús, a hal, friss sajtok, gyümölcssaláták és melegítendő ételek.

Ajánlott vákuumcsomagoló gépek:

    • Házi használatra: az UT-280 vákuumfóliázó gép a belépő szintű vákuumos élelmiszercsomagoló gép. Kézi, kompakt asztali gép. Rendkívül kis méret, kiváló teljesítmény.
    • Kis- és középvállalkozások, illetve éttermek számára a legnépszerűbb gépek a kamrás vákuumfóliázó gépek. Ennél a típusnál az oxigén eltávolítása egy kamrában történik, ami magasabb hatékonyságot eredményez.
    • Nagyvállalatok számára: nagy teljesítmény eléréséhez ajánljuk a duplakamrás gépeket. Ezek nagy teljesítményű vákuumcsomagoló gépek, ahol a mozgó csomagolókamra zárása rendkívül nagy működési sebességet garantál.

 

Ha segítségre van szüksége az Ön igényeinek leginkább megfelelő csomagológép kiválasztásában, kérjük, lépjen kapcsolatba velünk!