térkitöltő csomagolóanyagok
20ápr

Minden, amit a térkitöltő csomagolóanyagokról tudni kell

A térkitöltő csomagolóanyagok elsődleges feladata megőrizni a csomagolt áru épségét a rakodás és a szállítás viszontagságai közt. Másodlagosan a térkitöltőnek esztétikai szerepe is van: nem mindegy ugyanis, hogy ügyfelünket milyen látvány fogadja, amikor kinyitja a dobozt (különösen online rendelések esetén jön szóba).

Térkitöltésre számos opció és alapanyag áll rendelkezésre. Blogcikkünkben a legnépszerűbb anyagokat és típusokat mutatjuk be az alábbi szempontok mentén:

  • védelmi potenciál
  • vizuális megjelenés
  • környezetre gyakorolt hatás

 

Mi is egészen pontosan a térkitöltő?

A térkitöltő olyan csomagolóanyag, ami a csomagolódoboz belsejében található üres tereket hivatott elfoglalni, hogy felfogja a rezgéseket, ütődéseket, és ezáltal védje az árut. Egy kiegyensúlyozott űrtartalmú doboz, esetleg rakodótér, hiszen nagyobb arányokban is gondolkodhatunk, sokkal ellenállóbb az anyagmozgatás, szállítás során. A szállítás során fellépő károk, veszteségek csökkenthetők, és ennek egyik remek módja a térkitöltő anyagok használata.

Mikor elengedhetetlen a térkitöltő használata?

Széles körben elterjedt tévhit, hogy térkitöltőt csak törékeny áru szállításakor kell használni.

Valójában, ha fontos számunkra, hogy a termék pontosan úgy, olyan formában jusson célba, mint ahogyan bekerült a dobozba, akkor valamilyen térkitöltőt kell segítségül hívnunk. Az éles, hegyes sarkokkal rendelkező termékek könnyen átlyukasztják a vastagabb hullámkartont is, érdemes ilyenkor egy térkitöltő réteget használni. Hasonlóképpen, a nehéz termékek csomagolása is könnyen sérül a közúti szállítás során fellépő mechanikai igénybevétel miatt.

Egy másik nézőpont, amit jó figyelembe venni, hogy a sztenderd, polcról leemelt csomagolóanyagok nem feltétlenül vannak az Ön termékéhez tervezve. Igaz ugyan, hogy rengeteg méretben és formában rendelhetők, de már 1-2 cm eltérés is elegendő mozgást enged a becsomagolt árunak, amit legtöbb esetben, hogy jobb kipárnázni.

Most, hogy tisztáztuk, mi is a térkitöltő, és miért olyan fontos a szállítás során, nézzük meg a legelterjedtebb típusait!

Légpárnás fólia

Sokoldalú csomagolóanyag, amivel ugyanúgy kipárnázhatók borítékok, mint kis- és nagyméterű dobozok. A buborékok méretétől függően enyhébb és erősebb rázkódást is fel tudnak fogni. Minél nagyobb terméket csomagolunk, annál nagyobb átmérőjű buborékot érdemes választani. Többféle színben rendelhető. Kis költségvetésű vállalkozások számára is ideális. Környezeti terhelés: általában egyszer használt műanyag csomagolóanyag.
Légpárnás fólia rendelése itt>>

Légpárnás tasak

Levegővel töltött tasakok, amelyek segítségével könnyen ki lehet tölteni a nagyobb térfogatú üres tereket is. A tasakok egyszerűen előállíthatók fóliatömlőből egy kis berendezés segítségével, így nincs szükség nagy tárolóhelyre. Egyszer használatos műanyag csomagolás.
Nézze meg, hogyan gyárthat egyszerűen légpárnás tasakot>>

Térkitöltő hab – chips

Polisztirol habból készült golyók, amelyekkel könnyedén feltölthetők a legkisebb zugok is, tökéletesen körbeveszik a csomagolt terméket. Ideális szabálytalan, különös formájú sérülékeny, törékeny termékekhez. A polisztirol előállítható növényi, 100%-osan lebomló alapanyagokból is (kukorica- és burgonyakeményítőből), egyre elterjedtebb ennek a használata.
Környezetvédelmi szempontból is ideális térkitöltő hab rendelése itt>>

Kartonapríték

Az aprított hullámkarton a csomagolások újrahasznosítására kínál remek lehetőséget. Az üzemben keletkező hullámkarton hulladékot egy berendezés segítségével dekorlemezzé (vagy akár térkitöltő chipsé!) alakítjuk. Az eredmény rugalmas, jól formálható, erős térkitöltő, ami környezettudatos, és olcsó is. Gyakran használják rusztikus és luxus csomagolásokhoz is, amikor természetes összhatás elérése a cél. Ideális kis méretű, nehéz termékekhez (üvegbe csomagolt élelmiszerek, kozmetikumok stb.).
Nézze meg működés közben a hullámkarton aprító térkitöltő gyártó gépet>>

Milyen térkitöltőre van szükségem?

Ehhez vessünk egy pillantást arra a termékre, amit csomagolni akarunk. Állítsunk fel fontossági sorrendet: milyen mértékű legyen a védelem, fontos-e a fenntarthatóság, mi a költségvetés?

Ha sikerült kiválasztani a megfelelő térkitöltőt, lépjen kapcsolatba velünk itt, és kérjen árajánlatot! Ha nem sikerült eldönteni, melyik típus lenne az ideális, csomagolástechnológusaink szívesen segítenek a döntésben!