tasakoló csomagológép
24márc

A jó öreg tasakoló csomagológép, ami milliókat hozott a konyhára

Tegyük fel, hogy az Ön termelőegységében már évek óta működik egy függőleges tasakológép. Megbízható csomagológép, 15 éve erősíti a céget, ami minden egyes megtöltött tasak után pénzt hoz a vállalkozás bankszámlájára. Csakhogy kezd eljárni felette az idő…

Igaz ugyan, hogy a gép mechanikailag ugyanolyan tökéletes, mint régen, de az elektronikus alkatrészek óhatatlanul elavulnak. Egy váratlan leállásba természetesen senki sem szeretne beleszaladni, mert annak jelentősek a költségei. Felújíthatja a gép elektronikus részét, vagy beszerezhet egy teljesen új csomagológépet – mindkét opciónak megvannak az előnyei, a hátrányai és természetesen a költségei. Melyik a jó választás? Ez elsősorban az Ön helyzetétől függ, de az alábbiakban áttekintünk néhány irányelvet.

A régi tasakoló csomagológép újjáépítésének leggyakoribb okai

Ha egy automata csomagolósorba épített tasakológép átépítését tervezi, akkor számolnia kell azzal, hogy a folyamat (az előkészületeket is beleszámolva) 3-4 hónapig fog tartani. Az előkészületek (új panelek bekötése, új programok írása) után a helyszíni megvalósítás egy hetet vagy annál is kevesebbet vesz igénybe. Legtöbbször a tervezett leállítások során történik a beavatkozás, így a folyamat semmilyen kiesést sem okoz a termelésben. Egy kalap alatt a megkopott mechanikai részeket is cserélni lehet.

Amikor az újjáépítést részesítik előnyben a cserével szemben, általában az alábbi okok miatt teszik:

  • Kevesebb költséggel jár.
  • Ragaszkodnak a régi csomagológéphez, mert megbízható.
  • Az üzemeltetők és a karbantartó csapat jól ismerik a gépet, és az új elektronika viszonylag kevés képzést igényel.
  • Már befektettek pótalkatrészekbe.
  • A termelési követelmények állandóak (nem növekednek).
  • A csomagoló tasak mérete (vagy stílusa) nem fog változni.
  • Számos kiegészítőt használnak a formázáshoz, amit egyszerűen el kellene dobni egy új gép esetén.
  • Meghosszabbítja a funkcionális élettartamot még 7–10 évvel.

 

A régi tasakoló csomagológép cseréjének leggyakoribb okai

Az üzembe helyezési időszak általában megegyezik a helyszíni újjáépítéshez szükséges idővel – körülbelül egy hét. Tehát a tervezett állásidőben alig van különbség az újjáépítés és a csere között.

Természetesen egy új gép lényegesen drágább. A gépet felépítik, kiszállítják és felszerelik, majd betanítják az üzemeltetőket és a karbantartókat. Maga a csere 50-100%-kal költségesebb lehet, mint az újjáépítés.

Mégis, sokan döntenek a csere mellett. Melyek a legfontosabb érvek a csomagológép cseréje mellett?

  • A tervek szerint nagyobb kapacitásra lesz szükségük. Az új gép gyorsabban fut, a régi gépet meg lehet tartani tartalékként.
  • Az új technológia további előnyöket kínál. Például különböző méretű és stílusú tasakok csomagolása egyetlen géppel, különböző vastagságú fóliák használata, energiatakarékos működés, hatékonyabb csomagolóanyag-felhasználás.
  • 10–20 éves gépélettartamot szeretnének (bár az igazság az, hogy körülbelül 10 évente újítani kell az elektronikán).

 

Van más lehetőség is?

Ha az alkatrészek még nem elavultak, csak szeretné az automata tasakológépét hatékonyabbá tenni, akkor erre is van lehetőség. Vannak ugyanis olyan kiegészítő modulok, amelyek javíthatják a csomagológép hatékonyságát és csökkenthetik az üzemeltetési költségeket.

Például az ultrahangos fóliakövetés következetesebbé teszi a fóliafelhasználást, így kevesebb tasak esik ki a minőségellenőrzésen, illetve csökkenti a megállásokat.

A gép modelljétől függően előfordulhat, hogy utólag is kiegészíthető olyan modulokkal, amelyek lehetővé teszik más típusú tasakok használatát.

Legújabb generációs tasakológép KKV-knak

A tasakológépek legújabb generációja már nem csak a nagyüzemi termelés számára férhető hozzá. Az olasz Minipack-Torre X-Bag Evo tasakológépe ideális választás azok számára, akik kis mennyiségű terméket szeretnének gyorsan tasakolni, legyenek azok friss élelmiszerek, apró alkatrészek, használati utasítások vagy kis ipari alkatrészek.

Ez a gép már alkalmas arra, hogy különböző méretű tasakokba csomagoljon, és többféle vastagságú és alapanyagú fóliatermék is használható hozzá: polietilén (PE), poliolefin (PO), perforált fólia, laminált fólia, biológiailag lebomló fólia, nyomdázott fólia. Pár évvel ezelőtt ez a rugalmasság csak a nagyüzemi termelés számára volt elérhető.

Folyamatos és kézi üzemmódban is használható. Az opcionális kiegészítőként rendelhető betöltő torkok cseréje gyors, ami csökkenti a gép állásidejét és növeli a termelékenységet. Akár 1000 tasakot is elkészít óránként!

Szeretné a termékeit Minipack-Torre X-Bag Evo tasakológéppel csomagolni? Kérjen időpontot, és az Uniotechnél megnézheti a csomagológépet tasakolás közben>>