kézi pántológép
30dec

Asztali, raklap- vagy kézi pántológép? Így válassza ki!

A pántológépek választéka széles: a kézi szerszámoktól a teljesen automata újgenerációs gépekig valóban minden pántolási igényt lefednek, azonban annak, aki most szerzi be első pántológépét, nehéz lehet a döntést meghozni. Elég egy kézi pántológépet megvásárolni, esetleg jobb egy asztali gépben gondolkodni, vagy egy raklappántoló lenne az ideális választás? A válasz a költségek tervezése szempontjából is fontos!

Elég egy kézi pántológép? Vagy komplexebb gépre van szükség?

Ennek a blognak a célja megkönnyíteni a pántológép kiválasztását, ennek érdekében sorra vesszük a végső döntést befolyásoló különféle tényezőket.

A használat gyakorisága

Milyen gyakran pántol dobozokat, ládákat, raklapokat? Ha nem folyamatos az igénybevétel, akkor valószínű, hogy a kézi pántológép elegendő lesz. A gyakori használat gyorsabban hozza meg a megtérülést, amely szükséges egy komolyabb gépbe történő beruházáskor, továbbá a megnövekedett termelékenység is igazolja a nagyobb befektetést.

Mobilitás

A kisebb dobozokat könnyen be lehet tenni egy asztali pántológép kerete alá, de mi történik, ha a pántolnivalók már komolyabb rakat, esetleg egy egész raklap? Itt ismét a kézi pántológép kerül előtérbe, használhatunk mechanikus pántoló szerszámokat vagy a könnyebb, gyorsabb pántolás érdekében akkumulátoros kézi pántológépet. Az akkumulátoros gépek nagy előnye, hogy bárhol lehet őket használni, és gyakorlatilag bármilyen rakathoz. A szalagot manuálisan kell befűzni, viszont a további műveleteket, a feszítést, a szalag végtelenítését és vágását már a gép végzi.

Ha a kézi pántolás sebessége nem elégséges, akkor automata raklap-pántológép ajánlott. Ez olyan keretes pántológép, aminek a kerete alá egy egész raklap is befér. Ezek a pántológépek teljesen automatikusak, ezért gyártósorba integrálhatók. Nagy termelési sebesség esetén a vízszintes és függőleges pántszalagokat külön pántológép teszi fel.

Alkalmazás

A pántszalag rögzítéséhez szükséges eszközt maga a szalag típusa is meghatározza. Például egy acélszalagot kizárólag mechanikus, kézi pántolószerszámmal lehet felhelyezni. Vagyis a logikai sorrend a következő: a csomagolandó termékhez (doboz, láda, raklap stb.) választjuk a pántszalagot, majd ennek függvényében (is) a pántológépet.

Speciális feladathoz speciális pántológép

Előfordul, hogy a megrendelőnek speciális igényei vannak, amelyeket nem teljesít 100%-osan egyetlen gyártó gépe sem. Ebben az esetben sem kell kompromisszumot kötni, mert az Uniotechnél lehetőség van egyedi megoldást kérni. Az átalakított pántológép vagy pántológépek tökéletesen illeszkednek az elvégzendő feladathoz és a termelési sebességhez, mint az alábbi videóban:

Nézze meg az Uniotechnél elérhető akkumulátoros kézi pántológépeket itt>>

További pántológép-típusok itt>>