zsurorfólia
21szept

A 3 leggyakoribb zsugorfóliázási probléma és megoldásuk

A zsugorfóliázás egyszerű csomagolási eljárás, amihez csak két dologra van szükség: zsugorfóliára és megfelelő mennyiségű hőre. Gyakorlatilag egy cséve zsugorfólia és egy hőforrás segítségével bárki ellenálló és esztétikus csomagolást készíthet. Ráadásul nincs méretbeli korlátozás, a fürdőgolyótól a motorcsónakig bármit be lehet zsugorfóliázni.

De ennek a remek csomagolási módnak is vannak buktatói, amiket azonban egyszerű elkerülni. E problémák többsége meglehetősen gyakori, de könnyen megoldható a gép beállításainak módosításával.

Háromszögű fülek a zsugorfóliázott terméken

Általában élelmiszerek csomagolásán jelennek meg, a fólia háromszögletű kiemelkedései a csomagolás sarkain. A hasonlóság miatt „kutyafüles” csomagolásnak is nevezik. A fülek azt jelzik, hogy a fólia nem megfelelően zsugorodott, a sarkokon nem ment végbe a kívánt zsugorodási folyamat.

Hogyan oldható meg a probléma?

    • Ellenőrizze, hogy a zsugorfóliázó gép a megfelelő hőmérsékletre legyen beállítva. Kérje csomagolástechnológusa segítségét, mert ha túl alacsony a hőmérséklet, akkor nem lesz tökéletes a csomagolás, ha túl nagy, akkor sérülhet a termék.
    • Ellenőrizze, hogy nem használ-e túl sok fóliát a csomagoláshoz. A túl nagylelkűen szabott zsugorfólia is eredményezhet kutyafüleket.
    • A fólia minősége is állhat a jelenség mögött. PVC zsugorfólia esetén például gyakoribb a kutyafül, mert a PVC merevebb, mint a poliolefin (PO) zsugorfólia.
    • A csomagolt termék formája is okozhatja a fülek megjelenését. Nyilván nem lehet minden termék hasáb alakú, de a bonyolult, túl sok sarokkal rendelkező formák csomagolása körülményesebb.

     

    Ráncos zsugorfólia

    Ideális esetben a zsugorfólia tökéletesen rásimul a csomagolt termékre. Előfordulhat azonban, hogy a csomagolás sarkainál ráncok jelennek meg – ráadásul a ráncok legtöbb esetben még kutyafülekkel is társulnak. Ennek magyarázata, hogy a fólia ráncosodásának is nagyjából ugyanazok az okai, mint a háromszögű fülek megjelenésének: elégtelen hő a zsugorításkor, túl nagyra vágott fólia stb.

    Ha zsugorpisztollyal végzi a zsugorítást, akkor még egy kör a ráncos területen megoldja a problémát.

    Hólyagok a zsugorfóliázott terméken

    A csomagolás alatti légbuborékok a rossz minőségű zsugorfóliázás árulkodó jelei. Általában a hőhiány miatt jelennek meg, ezért a következőket kell ellenőrizni:

      • A zsugorfóliázó gép fűtőelemét. A zsugorfóliázó gép rendszeres karbantartása jelentősen csökkentheti a rossz minőségű csomagolás kockázatát.
      • A légsebességet. A légkeverés folyamatának megfelelően kell működnie ahhoz, hogy a fólia egyenletesen zsugorodjon.
      • A zsugorfólia perforációit. Csökkentse a szállítószalag sebességét, hogy a hő egyenletesen tudjon zsugorítani.

       

      A tökéletesen zsugorfóliázott termék a megfelelő zsugorfóliázó gép kiválasztásával kezdődik. Nézze meg az Uniotech által forgalmazott zsugorfóliázó gépeket, csomagolástechnológusaink segítenek a beüzemelésnél is!

CÍMKE: