Fóliázó gép
10szept

Így számolja ki a beruházás megtérülését, ha fóliázó gépet vásárol

Teljesen logikus, hogy minden vállalkozót érdekel, mennyi idő alatt hozza vissza a csomagológép az árát, hiszen ennek függvényében fogja eldönteni, hogy egyáltalán megvásárolja-e az adott fóliázó gépet. Mit kell figyelembe venni a számításnál?

Mindenki szeret biztosra menni. Jó lenne előre tudni, hogy a berendezésbe fektetett pénz mikortól kezd nyereséget hozni a vállalkozás számára. S bár senki sem szeret kockáztatni, meglepő, hogy a számításokat nem mindenhol futtatják végig a gép megvásárlása előtt. Holott az eredmények felbecsülhetetlenek a vállalkozás számára, hiszen:

  • Lehet, hogy a befektetés sokkal hamarabb megtérül, mint ahogy azt a vállalkozó gondolná. Halogatja a döntést, pedig nyereség szempontjából érdemes lenne minél hamarabb megtenni a lépést.
  • Előfordulhat, hogy egy nagyobb kapacitású csomagológépet is megkövetelne a gyártás, ami gyorsítaná a termelési folyamatot, fejlődne a cég.
  • Mint ahogy az is megtörténhet, hogy megérné félautomata berendezésről teljesen automatára váltani, ami többek közt a munkaerő hatékonyabb átcsoportosítását is maga után vonná.

 

Hogyan lehet kiszámítani a beruházás megtérülését egy fóliázó gép vásárlásakor?

A számításhoz 2 fontos adatra lesz szükség:

    1. A jelenlegi csomagolási folyamat éves költsége
    2. Az új csomagológép becsült éves nettó haszna (vagy vesztesége)

    A fenti 2 adatot így tudja kiszámítani:

    1. Az új csomagológép összes költsége több tényezőből tevődik össze, korántsem csupán a fóliázó gép árát kell figyelembe venni. Az alábbi tényezőkkel kell számolni:

    • A fóliázó gép ára.
    • A gép szállítási költségei.
    • Üzembe helyezési költségek.
    • Képzési költségek.
    • Az éves karbantartás költségei.

    Ezek a költségtételek esetenként változnak, előfordulhat például, hogy a berendezés gyártója vagy forgalmazója egyes tételeket átvállal (például ingyenesen kiszállítja Önnek a gépet).

    2. Az évi nettó nyereség/veszteség a berendezés megvásárlása esetén
    Itt 3 tényezőt kell figyelembe venni:

    ⌧ Éves munkaerő-költségek. A csomagolást végző személyzet bruttó fizetése, beleértve a járulékokat is. Egy csomagológép beszerzése együtt jár a csomagoláshoz szükséges alkalmazottak számának csökkenésével, a felére vagy annál is többre. Számolja ki a különbséget a jelenlegi és a befektetés utáni munkaerő-költségek között.

    ⌧ Éves bruttó nyereség. Kezdje azzal, hogy jelenleg hány terméket csomagol be óránként, és egy csomagon mennyi a nyeresége. Ennek alapján számolja ki az éves nyereséget. Ezután számolja ki ugyanezt a csomagolás automatizálását figyelembe véve. Minden csomagológép leírásában szerepel a teljesítménye, a csomagolástechnológusa segíteni fog Önnek meghatározni, hogy az adott fóliázógép milyen gyorsan tudja majd csomagolni konkrétan az Ön termékét. Ezt számítsa ki éves szinten is, majd a különbséget.

    ⌧ A vállalkozására jellemző egyedi éves kiadások. A jelenlegi csomagolással kapcsolatos kiadások magukban foglalhatják a hulladékkezelést és az újrafeldolgozást, vagy más hasonló költséget. Ezek változását is figyelembe kell venni, és kiszámítani a jelenlegi és beruházás utáni helyze közötti különbséget.

    És most számoljunk!

    Adja össze a fenti 2. lépés mindhárom kategóriájának nettó nyereségét/veszteségét, hogy megkapja az új berendezés által generált teljes nettó nyereséget/veszteséget. Ezt a számot, valamint az új gép vásárlásának összes költségét az alábbi képlethez fogja felhasználni. Ez tulajdonképpen a ROI (Return of Investment, azaz a befektetés megtérülése) kiszámításának képlete:

    (Az új berendezés által generált nettó haszon vagy veszteség/Az új berendezés teljes költsége) x 100

    A képlet megadja az elért haszon vagy veszteség arányát százalékban kifejezve.

    Hogyan értékelje az eredményt?
    Az eredmény hasznos az alábbi kérdések megválaszolásánál:

      • Vajon egy fóliázó gép beszerzése nettó nyereséget vagy veszteséget hoz?
      • Most vegyük meg ezt a berendezést?
      • Mennyire lesz nyereséges a beruházás?
      • Melyik berendezést válasszuk a profit maximalizálása érdekében?

    Túl sok a számítás, és Önnek kevés az ideje? Bízza csomagolástechnológus kollégáinkra, segítünk kiválasztani a megfelelő fóliázó gépet>>