Csomagolóanyag gyártás
07júl

Csomagolóanyag gyártás 2021: mi a különbség a PP, OPP és BOPP tasakok között?

Manapság ha valaki élelmiszert műanyag tasakba csomagol, akkor leggyakrabban a BOPP fóliatermékekre esik a választása. Amellett, hogy tökéletes védelmet nyújtanak, a BOPP fóliák könnyen laminálhatók, hegeszthetők és nyomtathatók, így kiváló csomagolóanyag friss termékek, pékáru, snackek és számos más áru számára.

A BOPP tasakok mellett PP és OPP tasakok is kaphatók a piacon. Mindhárom termék alapanyaga a PP, vagyis a polipropilén, ami a polietilén és a PVC mellett a harmadik legelterjedtebb polimerizációs műanyag.

A csomagolóanyag gyártás és forgalmazás nagy kérdése: BOPP, PP vagy OPP?

Ismerkedjünk meg ezzel a 3 népszerű csomagolóanyaggal!

A polipropilén hatalmas előnye, amiért olyan előszeretettel alkalmazza a csomagolóipar, hogy nagyobb szilárdsági és termikus követelményeknek is eleget tesz. Kristályos jellege miatt nyújtás hatására orientálódik, és szilárdsága megnő, így előnyösen alkalmazható fóliák, hártyák és műszaki célokra alkalmas szálak előállítására.

PP – polipropilén
OPP – orientált polipropilén
BOPP – biaxiálisan orientált polipropilén

Bár az OPP és a BOPP polipropilén származékok, a három fóliatermék esetén különböző a csomagolóanyag gyártási folyamata, és ennek köszönhetően a végtermékek is különböző tulajdonságokkal rendelkeznek.

PP

A PP nagy ütésállóságú, erős és kemény csomagolóanyag. Az olyan népszerű csomagolóanyagok, mint a cipzáras tasakok, a talpas tasakok és a kiöntővel ellátott talpredős tasakok polipropilénből készülnek. Első pillantásra nehéz megkülönböztetni a PP, az OPP és a BOPP termékeket. Tapintásra azonban jól megkülönböztethetők: az OPP törékenyebb, kicsit merevebb, míg a PP lágyabb.

OPP

Az OPP nagy szakítószilárdsággal rendelkező átlátszó műanyag. Az OPP csomagolóanyag használható magas hőmérsékleti körülmények között is. Átlátszó ragasztószalagokat is készítenek belőle. Az OPP tasak kedvelt csomagolóanyag a textiliparban, ruházati termékek csomagolásához előszeretettel használják.

BOPP

A BOPP tasak a gyártási folyamatnak, azaz két-tengelyirányú orientációnak köszönhetően átlátszó, kristálytiszta megjelenést kap, erős, teherbíró csomagolóanyag. Nagyrészt kiskereskedelmi csomagoláshoz használják. A BOPP tasakok párazóróak. A bennük lévő termékek sokkal hosszabb ideig megóvhatók a nedvességtől.

Mindhárom csomagolóanyag, a PP, az OPP és a BOPP is ellenálló a szerves oldószerekkel, savakkal és lúgokkal szemben. Ezért széles körben használják őket a csomagolóiparban, különösen akkor, ha a szállítás és a tárolás körülményei kevésbé kiszámíthatóak, és változó légköri körülményeknek is meg kell felelniük. Tökéletesen megvédik a termékeket a nedvességtől és a portól.

Csomagolóanyag gyártás az Uniotechnél

Ebben a rövid videóban megnézheti, hogyan vágjuk méretre a metalizált BOPP fóliát:

2010-ben kezdtük el a csomagolóanyagok gyártását. Használja ki Ön is a saját gyártású csomagolóanyagaink előnyeit, szerezze be csomagolóanyagait egyenesen a gyártótól! Kérjen egyedi árajánlatot itt>>

Miért fontos, hogy az optimális csomagolóanyaggal csomagoljunk?

Sok szó esik mostanában az optimális csomagolásról, ami megfelelő védelmet biztosít a termék számára, ugyanakkor a költségvetés szempontjából is előnyös. Valóban fontos egy kis- vagy közepes vállalkozásnak foglalkozni a csomagolóanyag gyártás részleteivel? Mi múlik azon, ha nem az optimális, hanem mondjuk egy közepesen jó megoldást választunk?

A csomagolás az egyik legfontosabb tényező akkor, amikor egy termék eladhatóságáról és általában véve sikerességéről van van szó. A jó csomagolás bizalmat ébreszt: a vásárló tudja, hogy friss terméket vesz le a polcról, és ugyanúgy friss lesz akkor is, amikor a tányérjára kerül.

De nézhetjük a visszájáról is: a rossz, nem körültekintően kiválasztott csomagolás egyenesen káros, ami legjobb esetben is jövedelemkiesést okoz, de ennél komolyabb következménnyel is számolhatunk. Minden termelőegység célja jól eladható termékek előállítása, kár lenne az egyik alapvető szempontot figyelmen kívül hagyni.

A megfelelő egyensúly megtalálása az anyagköltségek és a gyártási költségek terén nagyban befolyásolja a projekt sikerét.

Hogyan válasszam ki a megfelelő csomagolóanyagot?

Összeírtuk a legfontosabb lépéseket, amelyeket át kell gondolni akkor, amikor egy termék számára csomagolást választunk.

Költségvetés

A költségvetés mindig az első lépés, mivel ez szabja meg a további lépések kereteit. Meghatározza, hogy milyen anyagokat használhat, és mennyit költhet arra, hogy a lehető legcsábítóvá tegye a csomagolást.

Például az üveg rendkívül tetszetős és vizuálisan vonzó a vásárlók számára, viszont nem olcsó sem az előállítása, sem a szállítása. Nehéz és törékeny, ami szállítási és tárolási gondokat okoz, és a fogyasztói ár megemeléséhez vezethet. Ebben az esetben mérlegelni kell: hajlandó lesz a fogyasztó többet fizetni, ha a termékünk prémium csomagolásba kerül, vagy jobban tudunk értékesíteni akkor, ha az árat alacsonyabb szinten tartjuk?

Számos költségvetés-barát csomagolóanyag is létezik. A hullámkarton például viszonylag olcsó anyag, ami megfelelő védelmet biztosíthat, és érdekes tervezési lehetőségeket kínál.

A műanyag csomagolások gyakran újrahasznosíthatók, vagy újrahasznosított anyagokból készülnek, vagy mindkettő. A PP például jó példa az újrahasznosítható műanyagra. Ha ezt a csomagoláson is szóvá tesszük, az vásárlásra ösztönözhet.

Szállítás

A szállítás talán a legfontosabb mérföldkő, a csomagolás igazi próbája. A csomagolásnak ugyanis elsősorban funkcionálisnak kell lennie: legyen bármennyire is tetszetős, semmit sem ér, ha nem képes a termék számára védelmet biztosítani a szállítás megpróbáltatásai alatt.

Ha a terméke törékeny vagy komplex formájú, akkor megfelelő szilárdságú anyagok jöhetnek csak szóba. Hosszú távon mindig költséghatékonyabb már az első pillanatban megfelelő védőcsomagolás kialakítására költeni, mint később a sérült árut kicserélni.

Méret

A PP, OPP és BOPP tasakok és fóliák, akárcsak sok más rugalmas csomagolóanyag könnyű, és rendkívül kis térfogatú. Ezek a tulajdonságok a szállítás szempontjából is rendkívül kedvezőek a nehezebb, terjedelmesebb csomagolásokhoz képest.

Nem fogja megbánni, ha időt szán arra, hogy megismerkedjen a különböző rendelkezésre álló anyagokkal. Nézze meg, mi működik a legjobban, és erre az anyagra alapozzon a továbbiakban.

Az ideális csomagolás TOP 5 jellemzője ‒ a vásárló szempontjából

Ha csomagolóanyagról van szó, számos lehetőség áll rendelkezésére. A potenciális vásárlót kell megszólítsa, megnyerje, jó esetben többször is. A vásárlónak konkrét elképzelései vannak arról, hogy milyen a jó csomagolás: egyszerűen használható, könnyen nyitható (miközben dézsmamentességet is garantál), esztétikus, kíméli a környezetet.

A termékcsomagolás a minőség fontos mutatója a vásárló szemében. A csomagolás akkor felel meg a leginkább a fogyasztói igényeknek, ha teljesül az alábbi 5 elvárás:

    1. Polcrakész.
    2. Következetes dizájn.
    3. Informatív címkézés/kódolás.
    4. Felhasználóbarát.
    5. Figyelembe veszi a célközönség speciális igényeit.

Annak érdekében, hogy a terméke csomagolása beváltsa a hozzá fűzött reményeket, a csomagolóanyag választás előtt egyeztessen egy csomagolástechnológus szakemberrel! További információk és árajánlat kérése itt>>