Tesztelje az új sous vide gépét ezzel az 5 étellel!
15jan

Tesztelje az új sous vide gépét ezzel az 5 étellel!

Ha nemrég vásárolt sous vide gépet, esetleg tervbe van véve a beszerzése, fejtörést okozhat, hogy milyen étel elkészítésével kezdje a kulináris kalandozást. A receptek fantasztikus tárházával találkozhat, ami elsőre talán a bőség zavarával hat. Nézze meg, hogy a profi szuvidolók mit tanácsolnak: melyik az az 5 étel, amit mindenképp el kell készíteni a sous vide géppel!

Készen áll a sous vide kalandra?

Kezdje itt:

1. Húsok, amelyek könnyen kiszáradnak, vagy könnyű őket túlfőzni/túlsütni

A sous vide technológia lehetővé teszi az étel hőmérsékletének pontos kontrollját, így a túlfőzés gyakorlatilag lehetetlen. Ellentétben a sütőben való sütéssel és a grillezéssel, amelyek a célhőmérsékletnél sokkal magasabb hőfokon működnek, a sous vide medencében semmi sem fog odaégni. Például, ha egy steak 10 perccel hosszabb időt tölt a gépben, nem fog félig kész (medium) fokozatról teljesen kész (well done) állapotúra főni. És mivel az étel vákuum alatt van, a nedvesség sem fog távozni belőle, tehát kiszáradni sem fog.

A legjobb az egész folyamatban, hogy pofonegyszerű. A húst a fűszerekkel együtt egy vákuumtasakba helyezve levákuumozzuk, majd belehelyezzük a fürdőbe. Beállítjuk a kívánt hőmérsékletet és időtartamot, és ettől a ponttól kezdve semmi más dolgunk nincs. Nem kell ellenőrizni, forgatni, locsolgatni: legyen az steak, csirke-, pulyka- vagy kacsamell, sertésborda vagy hal – pontosan olyan lesz, amilyennek elképzelte, zamatos és porhanyós! A felszín ropogósságáról pedig a szuvidolás utáni vajban vagy más zsiradékban való gyors átsütéssel lehet gondoskodni.

2. Húsok sok kötőszövettel

A sous vide gép tökéletes akkor is, amikor sok a kollagén: az alacsony hőmérsékleten való hosszabb időtartamú hőkezelés alatt a kollagén denaturálódik (feloldódik) zselatinná. Hasalja szalonnához, csirkelábhoz, marhanyelvhez, de természetesen a hagyományosabb húsokhoz is kiváló a technológia, például az ízletes, de kemény marhaszeletekhez (lapocka, tarja, fartő).

3. Tojás

A tökéletes lágytojás készítése hagyományos eszközökkel némi tapasztalatot igényel. Egy sous vide gép esetében azonban csak keresni kell egy táblázatot a hőmérsékletekkel és időtartamokkal, amelyekhez igazodva pontosan annyira lesz lágy a tojás belseje, amennyire szeretnénk.

A tojást héjában főzzük, nem szükséges vákuumtasakban készíteni.

4. Bizonyos zöldségek

Elsősorban a gyökérzöldségek (sárgarépa, fehérrépa, burgonya, zeller) és a primőr zöldségek (spárga, brokkoli, karfiol, kukorica, zöldborsó, zöldbab) szuvidolhatók. A zöldségek íze sokkal intenzívebb lesz, mintha hagyományosan főznénk, párolnánk stb. őket.

5. Jöjjön a desszert!

Nagyjából minden olyan desszert elkészítésére alkalmas, amihez gőzfürdő szükséges: créme brulée, pudingok, pohárkrémek, de fagylaltalapok is készíthetők a gép segítségével.

Ha még nincs sous vide gépe, akkor itt a kihagyhatatlan alkalom: az Uniotechnél egy sous vide gép áráért most egy teljes szettet kap (vákuumfóliázó gép, sous vide medence és 2 tekercs vákuumtömlő a vákuumozáshoz)>>