Milyen gyors pántológépre van szüksége?
17dec

Milyen gyors pántológépre van szüksége?

Nem mondunk nagy újdonságot azzal, hogy a pántológépet úgy kell mindig megválasztani, hogy szervesen illeszkedjen a teljes csomagolási, illetve gyártási folyamatba. Senki sem szeretné, ha egy lassú gép miatt szűk keresztmetszet alakulna ki, és lassítaná a gyártási sort, mint ahogy az sem lenne jó, ha felesleges költségekbe bocsátkozna a plusz sebességért, amire valójában nincs is szüksége. A nagyobb sebesség ugyanis általában növeli a gép árát is, ezért ajánlott még a pántológép megvásárlása előtt meggyőződni arról, hogy mire is van pontosan szükségünk.

Pántolási sebesség különböző típusú pántológépek esetén

    • Félautomata pántológépek: 10–15 pántolás/perc, a gép kezelőjének jártasságának függvényében.
    • Keretes pántológépek: 30-70 pántolás/perc.
    • Teljesen automata gépek: ugyanazzal a sebességgel dolgoznak, mint a keretes pántológépek. A teljesen automata gépeknél a kritikus tényező a szállítórendszer szállítási idejével való összehangolás. A pántológép saját futószalagja legalább akkora sebességgel kell rendelkezzen, mint a teljes szállítórendszer sebessége, ideális esetben egy kicsit nagyobbal. A szűk keresztmetszet kialakulását itt is meg kell akadályozni.

     

    A sebességen kívül milyen más tényezőt kell figyelembe venni?

    A félautomata gépeknek vannak olyan opciói, amelyeknek speciális alkalmazások esetén vesszük hasznát, mint például a nagyon alacsony vagy magas feszültség. Ha félautomata gépet keres, és szüksége van ezekre az opcionálisan kérhető lehetőségekre, szerény felárral ezek elérhetők. Mindazonáltal számos olyan paraméter van mind a keretes, mind az automata pántológépek esetén, amelyekkel bizonyos modellek rendelkeznek, vagy opcionálisan rendelhetők. Érdemes inkább a kezdeti beruházást nagyobbra tervezni, és kérni a szükséges speciális opciókat, mert magát a termelési költséget csökkenteni tudják, így összességében a komplexebb géppel járunk jól.

    Lássunk néhányat a leggyakrabban választott opcionális lehetőségek közül:

    A pántolószalag automatikus befűzése. A gép kezelésénél csak a pántszalag-tekercs cseréjéhez van szükség emberi beavatkozásra. A gép a pántolószalagot automatikusan áthúzza a gépen, nem kell vele vesződni minden egyes pántolásnál. Szüksége van rá? Ha csak egy pántolószalag-tekercset használ havonta, akkor nem feltétlenül. Ha minden nap elhasznál legalább egy tekercset, akkor viszont határozottan megéri beruházni.

    Torlódás nélküli újrafűzés. Ennek a funkciónak köszönhetően a gép újrafűzi a pántszalagot egy esetleges elakadáskor, rossz fűzéskor, és újraindítja a gépet. E funkció nélkül manuálisan kell mindezt megtenni.

    Hurokkioldás. Hurok akkor keletkezik, ha a gép doboz nélkül végzi a pántolást. A funkció hiányában a gépet ilyenkor le kell állítani és manuálisan újraindítani. Hurokkioldás funkcióval a gép egy kis hurkot hoz létre, és automatikusan továbbugrik az új ciklusra.

    A keret mérete. A méret választásánál az általános tanács az szokott lenni, hogy a legnagyobb méretű dobozunkhoz kell igazítani. Az ötlet nem rossz, de ha történetesen kevés nagy dobozt használunk csomagoláskor, akkor sokkal jobban megéri egy kisebb keretes gépet választani, és a nagy dobozokat félautomata pántológéppel csomagolni, aminek nincs kerete, ezért bármekkora dobozt pántolhatunk vele. Egy nagyon nagy keretes pántológép ugyanis jóval magasabb árfekvésű, előfordulhat, hogy meghaladja a két pántológép együttes árát (a kisebb kerettel rendelkező és a félautomata gépét). Ráadásul a félautomata gép remek tartalék arra az esetre, ha az első meghibásodik.

    A pántszalag szélessége. Újabb kritikus pont. A pántszalag szélességét a csomag tömegéhez, a raktározási és szállítási módhoz hangolva kell kiválasztani. Ha megvan a szalagszélesség, ennek fényében kell gépet keressünk. A legelterjedtebb pántszalag-szélességek: 5 mm, 6 mm, 9 mm és 12 mm. Általában egy gép egy bizonyos szélességű szalaggal pántol, ha többfélét is szeretnénk, akkor magasabb árfekvésű berendezésben kell gondolkodnunk.

    Pántológépet keres? Nézze meg az Unitech kínálatát>>