5 meghökkentő tény élelmiszereink csomagolóanyagáról
10nov

5 meghökkentő tény élelmiszereink csomagolóanyagáról

Amikor egy élelmiszerboltban vásárolunk, akarva-akaratlanul is hatással van ránk élelmiszereink csomagolása. Sok esetben ugyanis a csomagolás dönti el, hogy egy termék bekerül-e a kosarunkba, vagy visszatesszük a polcra. Ahogy mondani szoktuk, a csomagolás sokkal több, mint egy védőréteg a termék körül, aminek egyetlen célja, hogy megvédje a tartalmát a portól. A csomagolóanyagok világa tele van meglepetésekkel – jöjjön most 5 érdekesség az élelmiszercsomagolások háza tájáról!

Ez a csomagolóanyag kiállta az idő próbáját

A papírról van szó. Kínában már i.e. 2. században csomagoltak élelmiszert papírba. Akkoriban az eperfa kérgéből készült vékony tekercsekbe göngyölték be az élelmiszereket. Az ötlet később az egész világot meghódította. Jóval később, 1879-ben, New Yorkban egy szerencsés baleset teljesen megváltoztatta a papírcsomagolás történetét. Történt ugyanis, hogy Brooklynban, egy papírtasak-gyártó üzemben az egyik dolgozó rosszul állította be a gépet, így az gyűrés helyett felvágta a tasakokat. A gyár tulajdonosa rájött, hogy a gép egyszerre tud gyűrni és vágni, ami előkészítette az utat a tömeggyártású kartondobozokhoz. A kartondoboz forradalmasította a módot, ahogyan a gabonaféléket, kekszeket és más élelmiszereket csomagoljuk a frissesség fenntartása érdekében.

Egyes csomagolóanyagok kevésbé tetszenek a baktériumoknak

A kutatások kimutatták, hogy a kartondobozok gyártására használt eljárás képes meggátolni a baktériumok elszaporodását. A karton előállításához ugyanis a papírrétegeket 90℃ körüli hőmérsékleten formálják és ragasztják, ezen a hőmérsékleten a baktériumok legnagyobb része elpusztul. Ez azt jelenti, hogy a kartondoboz biztonságos csomagolóanyag az élelmiszerek számára, még akkor is, ha újrahasznosított anyagokból készül.

Tudja, mit jelent a vizes palackon a lejárati határidő?

Bár az általunk fogyasztott élelmiszereknek szinte mindig van lejárati ideje, a vízre ez nem vonatkozik. Mégis minden palackozott vizen van lejárati dátum. A palackon feltüntetett lejárati határidő azonban nem a vízé, hanem a palacké!

Egy innovatív csomagolóanyag: az agaragar zselé

Eddig lekvárokban, ételzselékben, aszpikban találkozhattunk vele. A svéd Tomorrow Machine formatervező cég viszont gyümölcslé-dobozt gyártott az agaragar zseléből rövid lejárati határidővel rendelkező gyümölcs- és zöldséglevek, turmixok számára. Amikor a doboz kiürül, egész egyszerűen elszárad.

Az intenzív kávéillat nem pontosan az, amire gondolnánk

A kávé illata a világ egyik legvonzóbb illata. Természetesen ezzel a kávégyártók is tisztában vannak, ezért egy kis trükköt használnak. Az az intenzív illat, ami az orrunkat megcsapja egy kávésüveg felnyitásakor… nos, az egy mesterséges illat, ami a közvetlenül a fedél alá kerül.

A csomagolóanyagok világa állandó fejlődésben van, érdemes követni az innovációkat és fejlesztéseket, hogy mindig a legelőnyösebb opciót válasszuk a termékünk számára.

Kérdése van csomagolóanyagaink kapcsán? Szívesen válaszolunk, vegye fel velünk a kapcsolatot itt>>