Vákuumfóliázó gép
07nov

Ezt is tudja!? Kevésbé ismert tények a vákuumfóliázó gépről

Vákuumfóliázó géppel remek csomagolás készíthető élelmiszeripari termékek számára, de egyes nem élelmiszeripari termékek esetében is kifejezetten előnyös lehet a használata. Amikor a berendezés eltávolítja a levegőt a csomagolás belsejéből, azzal gyakorlatilag egy másik közeget biztosít a termék számára. Ez a közeg megtartható a csomagolás azonnali lezárásával, de többféleképpen módosítható is annak érdekében, hogy minél eredményesebb tartósítást érjünk el.

Sokszor azt látjuk, hogy a vákuumcsomagolás előnyeit általában mindenki ismeri (hiszen a vákuumfóliázó ma már rengeteg háztartásban előfordul), de vannak olyan területek, amelyeket homály fed. Lássunk 3 gyakori kérdést a vákuumcsomagoló gép használatával kapcsolatban!

Vízhatlan csomagolást készít a vákuumfóliázó?

A vákuumfóliázó légmentesen zárja le a csomagolást, vagyis a levegő semmilyen irányból (sem belülről, sem kívülről) nem képes áthatolni a csomagoláson. Hasonlóképpen a víz sem. Vákuumozással vízhatlan csomagolás készíthető, a termékek minden probléma nélkül hosszú ideig víz alatt lehetnek. Katonai minőségű csomagolást tudunk készíteni sok esetben még a nem túl vastag vákuumfóliák és a keskenyebb hegesztési varratok esetében is. Ez azt jelenti, hogy ez a csomagolástípus következetesen megfelel a katonai alkalmazások során fellépő tárolási, szállítási és mozgatási követelményeknek.

Természetesen a vastagabb fóliák és a szélesebb varratok további védelmet nyújtanak a vízbe alámerülő tárgyak számára. Ha egy vákuumcsomagolt termék ki van téve víznek, párának, akkor legalább 5 mm széles hegesztési varrat javasolt. Kizárólag vákuumtasakot használjon, mert csak a vákuumfólia képez a levegő számára áthatolhatatlan akadályt. Egy hagyományos polietilén tasak idővel szivárogni fog.

Megvédhetem a fém tárgyakat a rozsdásodástól a vákuumfóliázóval?

Sokszor figyelmen kívül hagyják azt a tényt, hogy a vízi szállítás során a fémtárgyakon rozsda képződhet. Pedig ez egyszerűen megakadályozható lenne a vákuumtechnológia segítségével. Mivel vákuumozással nem távolítható el tökéletesen a levegő a csomagolásból, minimális korrózió még így is felléphet. Ha makulátlan végeredményt szeretnénk elérni, ahhoz a vákuumozás előtt nitrogént kell áramoltatni a csomagolásba, ami a levegőt és nedvességet kiszorítja, és csak ezután vákuumozni. Ebben az esetben már valóban biztosított a teljes rozsdamentesség.

Miért van szükség gázkeverékekre is a tartósításhoz, nem elég a vákuumozás?

Gázkeverékek használatával a vegyi anyagok megkerülésével tudunk tartósítani. A leggyakrabban használt gáz a nitrogén. A nitrogén az egyik fő összetevője annak a levegőnek is, amit belélegzünk, a körülöttünk levő levegő 78%-át teszi ki ugyanis. Áramoltatásos technológia segítségével a nitrogén (vagy más gáz) teljesen kiszorítja a levegőt a csomagolásból. A nitrogént ki lehet vákuumozni a csomagolásból, de benne is maradhat. Ez utóbbi esetben a termék úgy fog kinézni, mint egy zacskó csipsz. (A csipszet is így csomagolják egyébként.) Saláták, hústermékek, készételek jellegzetes csomagolása. A technológia elterjedt elnevezése a MAP (Modified Atmosphere Packaging, módosított atmoszférájú csomagolás).

Mint láthattuk, a vákuumcsomagolás több lehetőséget rejt magában az élelmiszeripari felhasználáson túl is. Fogyasztási és nem fogyasztási termékek számára egyaránt nagyszerű védelmet nyújt, és lehetővé teszi ezek hosszú távú tárolását. Azt, hogy milyen vákuumfóliázó gépre van szüksége, azt mindig a becsomagolandó termék paraméterei döntik el.

Nézze meg itt, mikor milyen vákuumfóliázó ajánlott>>