Fóliázó gép
23szept

Könnyű… de nem egyszerű! A fóliázó gép kiválasztása

Egyáltalán nem bonyolult. Egy fóliázó gépet akarok vásárolni raklapok csomagolásához.

Mindannyian elfoglaltak vagyunk, néha túlságosan is elfoglaltak. Senki sem akar a feltétlenül szükségesnél több időt szánni egy bizonyos kérdésre vagy témakörre. Kerüljük a bonyolult dolgokat. Ezért sokszor nem hangzanak el fontos kérdések, illetve egyes részletek teljesen feleslegesnek tűnnek addig, amíg már késő lesz megkérdezni.

Mit jelent ez egy fóliázó gép szempontjából?

Azt, hogy a rakomány jellemzői, a csomagolás, a szállítás és a tárolás körülményei, illetve az a látszólag banális kérdés, hogy miért is csomagoljuk be a rakatot, nos ezen tényezők mindegyike kulcsfontosságú akkor, amikor fóliázó gépet, illetve stretchfóliát választunk. Még a standard méretű hullámkarton dobozok esetében is lehet eltérés a súly, az egymásra helyezés, a súlypont, a csúszás vagy a hőmérséklet miatt. Az építőiparban például egész sor effajta változóval kell számoljunk. Nagyjából minden követelményrendszer lefedhető a gyártók által kínált opciókkal, de vannak olyan esetek, amikor egyéni konstrukcióra van szükség.

Az Uniotechnél fontosnak tartjuk, hogy a fóliázó gép választásánál figyelembe vegyük a legfontosabb kritériumokat, hogy a csomagológép tökéletesen megfeleljen az ügyfél elvárásainak, és a használat során ne merüljenek fel olyan problémák, amiket már az elején ki lehetett volna szűrni.

Mire gondolunk? Vegyünk sorra pár fontos tényezőt!

A por
A por a fóliázó gép nagy ellensége. Különösen az építőiparban a gyártás és a csomagolás szálló porban történhet, márpedig a por hozzájárul a mechanikai alkatrészek gyors kopásához. Vannak azonban olyan gépek, amelyek speciális motorral, kapcsolókkal, vezérlőpanellel és precíziós csapágyakkal rendelkeznek, amelyek minimalizálják a por által okozott kopást.

Könnyű és súlyos rakatok
Nagyon fontos szempont a fóliázó gép választásánál, hogy milyen tömegű rakatokat kell majd becsomagolni. Vannak ugyanis nagyon nehéz, és vannak könnyű, instabil rakatok is. A nagyon könnyű rakatok például széteshetnek egy forgótányéros stretchfóliázón. A nehéz rakatok nem esnek ugyan szét, de elképzelhető, hogy tömegük miatt meghaladják a forgótányéros gépek kapacitását.

A rakat átmérője
Egyes rakatok egyszerűen túl nagy térfogatúak ahhoz, hogy egy forgótányéros vagy forgókaros gépet használhassunk a csomagolásukhoz. Az ilyen rakományok fóliázó gépe az önjáró stretchfóliázó, amelyik a rakat méretétől függetlenül is tud csomagolni.

UV-védelem
Sokszor megfeledkeznek az UV-védelem fontosságáról, mondván, a termék nem érzékeny az UV-sugárzásra, akár a szabad ég alatt is lehet tárolni. Csakhogy: lehet, hogy a terméknek nem lesz semmi baja, de az UV-sugárzás a stretchfólia megrongálódását idézheti elő, ami azt jelenti, hogy a rakat épségét nem fogja tudni biztosítani. Tisztában kell lenni azzal, milyen körülmények között lesznek tárolva a rakatok, és ennek függvényében lehet UV-védelemmel rendelkező stretchfólia terméket választani.

Nedvesség és csapadék
Sok esetben a nedvességtől való védelemhez elegendő egy fedőfólia használata. Néha azonban ennél többre van szükség: 2 fóliázó gép beépítésére a csomagolósorba. Az első egy forgógyűrűs stretchfóliázó, ami vízszintesen csomagol, befedi a rakat tetejét, alját és két oldalát. A második gép egy hagyományos stretchfóliázó, ami függőlegesen csomagol, és a rakat 4 oldalát tekeri körül fóliával.

Kerülje el a későbbi bonyodalmakat, menjen biztosra a fóliázó gép kiválasztásánál! Kérje csomagolástechnológus szakmérnökeink segítségét>>