Raklapfóliázó gép
15aug

Melyik az ideális raklapfóliázó a rakomány típusa szempontjából?

A rakományok különböző méretűek, formájúak és tömegűek lehetnek – viszont mindegyiket be lehet sorolni három különböző terhelési profil egyikébe. Fontos tudni, hogy mindhárom terhelési profilnak megvan az ideális raklapfóliázó gépe, amivel a leghatékonyabban lehet végezni a csomagolást, és a legmagasabb szintű árubiztonságot lehet elérni.

A rakomány mérete, stabilitása és élprofilja alapján az alábbi 3 típus szerint osztályozhatjuk a rakományokat:

1. Homogén: manapság ezzel a rakománytípussal találkozunk a legtöbbet. Azonos, standard méretű és tömegű dobozokból épül fel. Az élek egységesek vízszintesen és függőlegesen is, nincsenek kiálló élek, amelyek veszélyeztetnék a fólia épségét. A rakomány egyenletesen, minden pontban ugyanakkora erővel nehezedik a raklapra.
2. Kevert: több, különfajta dobozból áll. Ebben az esetben az élek már nem annyira egységesek, a teher eloszlása sem teljesen azonos. A stretchfólia felvitele már nem annyira kézenfekvő, óvatosabban kell végezni a csomagolást.
3. Egyéni: itt a legnagyobb a kockázata a fólia sérülésének, illetve elszakadásának a csomagolási folyamat közben. Különböző élprofilokkal találkozunk, nincs két egyforma rakomány. Egyenetlen élek, kiálló sarkak jellemzik. Lehet nagy tömegű, vagy akár kis tömegénél fogva teljesen instabil rakat. Ezeket a rakományokat nehéz kezelni, mivel nagy a kockázata, hogy csomagolás közben szétesnek.

Mikor, melyik raklapfóliázó gép az előnyös?

A megfelelő raklapfóliázó növeli a stretchfólia termék hatékonyságát, és stabil rakatot biztosít, ami jelentősen csökkenti az árukár kockázatát.

Forgótányéros raklapfóliázó
A forgótányéros raklapfóliázó egy kerek forgózsámolyt használ a rakat forgatásához, így valósul meg a stretchfólia rakat köré tekerése. Ahhoz, hogy forgatni lehessen, stabil rakatokra van szükség, ezért kifejezetten stabil rakatokhoz ajánlott. A rakomány tömege akár 2-3 tonna is lehet.

Forgókaros raklapfóliázó
Ezen a gépen már nem a rakat forog, hanem a stretchfóliát tartó mechanikus kar. Optimális választás magas vagy instabil rakományok csomagolásához, ahol nagy a rakat szétesésének kockázata.

Önjáró raklapfóliázó
Ez az innovatív csomagológép tulajdonképpen egy kis robot, ami körüljárja a rakatot: a rakat méretétől függetlenül is tud csomagolni. Különösen nagyméretű vagy amorf rakományok esetében ideális.

Az ideális raklapfóliázót keresi? Csomagolástechnológus szakembereink szívesen segítenek>>