02máj

Ön milyen pántológépet használ: acél vagy műanyag pántszalagosat?

A korszerű szállítást nehéz elképzelni nélküle: a pántológép ott van a kötegek és raklapok kialakításánál és rögzítésénél, a szállítótartályok lezárásánál. Kezdetben a pántolás egyet jelentett az acél pántszalagok használatával, a műanyag szalagok megjelenése azonban komoly konkurenciát jelentett és jelent számukra. Mi ennek az oka? Vessünk egy pillantást a különböző alapanyagú pántoló szalagok előnyeire és hátrányaira, és természetesen az egyes típusok költségeire.

Mivel éri meg inkább pántolni, acél vagy műanyag szalagos pántológéppel?

Acél pántszalagok

Az acélszalagok nagyon erősek, termikusan stabilak és merevek, elsősorban az építőiparban, a kohászatban és a faiparban használják őket különösen nehéz tárgyak, rakományok rögzítésére. Fő előnyük az, hogy ellenállóak az éles és durva felületekkel szemben, és nagy a teherbírásuk, ami biztosítja az áruk biztonságos rögzítését, és ezzel egyidejűleg minimalizálja a mechanikai sérülés kockázatát. További előny a magas hőmérséklettel szembeni ellenállás (pl. forró termékek csomagolásakor a kohászatban).

Az acél pántoló szalagok használatának azonban hátrányai is vannak. A fémpántok tekercsei viszonylag kevés szalagot tartalmaznak (200-300 m), és nagyon nehezek (25–35 kg), ami erős karokat és gyakori újratöltést igényel. Ráadásul használata balesetveszélyes: pántoláskor, illetve a szalagok eltávolítása során az éles szélek megvághatják a kezelőt. Az acélszalagokkal való munka azért is kényelmetlen, mert ha a szalag vége meglazul a pántolás során, az egész tekercs azonnal elindul. Kizárólag manuális vagy pneumatikus pántológépet vehetünk igénybe, még ez utóbbi esetében is kemény fizikai munka a pántolás.

Műanyag pántszalagok

Bár a műanyag szalagok jóval később jelentek meg, ma már szélesebb körben használják őket, mint a fém rokonaikat. Minek köszönhető a térnyerésük? A műanyag szalagok többféle anyagból és különböző technológiákkal készülnek. A legszélesebb körben alkalmazott az extrudált polipropilén (PP), az extrudált poliészter, a polietilén-tereftalát (PET) és a poliészter szál. A műanyag pántszalagok erősek, jóval könnyebbek, mint az acélszalagok, jó a hőállóságuk (-40 és +100 ° C), és ellenállnak a vegyszereknek, a víznek és az időjárásnak. Ha a műanyag szalagokkal való pántolás csődöt mond, az általában a helytelen alkalmazásnak vagy a képzetlen üzemeltetőnek tudható be.

Bár a műanyag pántolószalagok sokfélék, közös gyenge pontjuk az UV-ellenállás. Ez ugyan nem lényegi tényező, de hosszú távú kültéri tárolás esetén tanulmányozni kell a gyártói felhasználási javaslatokat.

A műanyag pántszalagokat gyerekjáték felhelyezni. Számos félautomata és automata pántológép közül lehet választani, és még a manuális használatra tervezett pántológépek használatához sincs szükség komolyabb fizikai munkára. A műanyag pántokkal való munkavégzés általában sokkal biztonságosabb és kényelmesebb, mint az acélszalag használata. A tekercsek kb. 10-szer hosszabbak, mint az acélszalag esetében, a balesetveszély minimális. A műanyag pántszalagok kezelése, felhelyezése és eltávolítása sokkal kényelmesebb.

Mennyibe kerül?

Az árak összehasonlításakor a műanyag pántszalagok valamivel jobbak. Összesen 10-20%-os megtakarítással számolhatunk, beleszámolva a pántológépek javítási költségeit, a kezelési időt és a rögzítési erőt.

A szokás hatalma

Az acélszalagokat ma is széles körben használják, holott az alkalmazások több mint fele műanyag pántszalaggal helyettesíthető lenne. Az acélszalagot használó vállalatok általában ezért tartanak ki a fémszalagok mellett, mert hosszú évek óta így csomagolnak. A szokás hatalmát valószínűleg idővel felül fogja írni a műanyag szalagok számos előnye úgy a biztonság, a kényelem, mint a költséghatékonyság területén is.

Áttérne acélról műanyag pántszalagra? Segítünk kiválasztani az ideális pántológépet>>