21márc

Melyek a pántológép előnyei és hátrányai?

A pántológépek egyetlen feladata, hogy fém vagy műanyag pántszalagot húzzanak szorosan a kartondobozok, a kartondobozokból épített egységrakományok, illetve más termékek köré úgy, hogy az elemeket szilárdan rögzítsék, és azok biztonságosan szállíthatók legyenek.

Mikor előnyös a pántológép használata?

Az automata, félautomata és kézi pántológépek alkalmazási területtől függően sokféle felhasználási lehetőséggel rendelkeznek. Egy gyorsan mozgó gyártósor esetében azonban a legjobb, ha elkerüljük a kézi opciót, és automatikus vagy  félautomata pántológépre esik a választásunk. A kézi pántológép akkor jön jól, ha például nagy, de változó formájú rakatokat kell rögzíteni, vagy változatos munkakörülmények között kell dolgozni, ahol nincs a közelben áramforrás.

Ha a terméke csomagolásához pántológépet szeretne használni, akkor az alábbi előnyöket és hátrányokat kell figyelembe vegye:

1. A műanyag- és acél szalaganyagok erősek. Az ilyen típusú anyagok tartósak, jelentős mennyiségű súlyt és nagy igénybevételt képesek elviselni. Az acél pántszalag különösen erős és teherbíró, éppen ezért a nehéziparban használják súlyos rakományok rögzítésére. Mivel az acélszalagokkal való pántolás kézi művelet, amely tapasztalatot igényel (különben balesetveszélyes lehet), alkalmazása csak olyan esetben indokolt, ahol az acélszalagok teherbírása nélkülözhetetlen.

2. A pántolgógép megfeszíti a pántolószalagot, és ez a húzóerő nem minden termék számára előnyös. Ha élelmiszerek, friss zöldségek, gyümölcsök vagy háztartási áruk elsődleges csomagolásáról van szó, akkor általában nincs szükség nagy teherbírású pántolóanyagokra. (Más a helyzet a másodlagos csomagolással, amikor a dobozokba csomagolt termékeket raklapra rögzítjük!) A korszerű pántológépeknél a feszítőerő állítható, illetve ezek a berendezések rendelkeznek úgynevezett lágy pántolás funkcióval, ami lehetővé teszi például nyomdaipari termékek, újságok, katalógusok pántolását.

Érzékeny termékek esetében, ahol a pántolás sérülésveszéllyel jár, az övező (bandázsoló) gép a megfelelő választás. Az övező gép papír vagy műanyag szalagot von a termékek köré: kiváló csomagolási opció akkor, amikor nincs szükség nagy teherbírást elviselő pántszalagokra. A kötegeléssel csomagolt termékek skálája meglepően széles, a zellertől a tálcás ételeken át az autóipari fém alkatrészekig számos esetben remekül használható. Az övező gépek sokoldalúságáról itt írtunk:

3. A pántolás gyorsabb, mint a kötegelés. Gyorsaság szempontjából tehát a pántolás az ideális. Érzékeny termékek esetében azonban számolni kell venni a sérülés kockázatával, hiszen a termék minősége és integritása elsődleges szempont.

Mit szeretne csomagolni? Alkalmazástól függően számos pántológép típus közül választhat>>