vákuumfóliázó
06márc

Melyiket válassza: fóliahegesztő vagy vákuumfóliázó?

Mai írásunkban a leggyakrabban feltett kérdések megválaszolásával szeretnénk segíteni annak eldöntésében, hogy melyik a legmegfelelőbb tasakzáró gép a vállalkozása számára. A kulcsfontosságú tényező természetesen ezúttal is az, milyen terméket szeretne becsomagolni. Szükség van a tasakban lévő oxigén teljes eltávolítására? Tekintettel kell lenni folyadékra vagy nedvességre a csomagolási folyamat során? A terméke nagy térfogatú, törékeny, esetleg por? Milyen anyagból készül a tasak, amibe csomagolni szeretné? Vajon elég egy fóliahegesztőt beszerezni, vagy vákuumfóliázóra lesz szüksége?

Fóliahegesztők az egyszerű karos gépektől a komplex vákuumfóliázókig

Hogyan működik a fóliahegesztő?

A hegesztővarrat készítéséhez a gép egy hegesztőhuzalt használ, ami a gép használata közben felforrósodik, majd lehűl. Ezalatt a lehűlési periódus alatt a hegesztőpofák zárva maradnak, a műanyag lehűl, és a nyomásnak köszönhetően erős kötés jön létre. A tasak zárása egyenletes és cseppmentes.

Hogyan működik a vákuumfóliázó?

A vákuumfóliázó lényegében egy olyan fóliahegesztő, amelyik a tasak lezárása előtt kiszívja abból a levegőt. A kis, asztali vákuumozók például használhatók egyszerű fóliahegesztő üzemmódban is.

Miért kellene vákuumfóliázót használnia a termékéhez?

A vákuumfóliázó jelentősen meghosszabbítja az élelmiszeripari termékek eltarthatóságát. Levegő hiányában a legtöbb mikroorganizmus és baktérium nem tud szaporodni, mint ahogyan a penészgomba sem. Általánosságban elmondható, hogy a vákuumcsomagolt húsok, felvágottak, sajtok, zöldségek 5-ször tovább frissen maradnak.

Milyen anyagokat lehet lezárni a fóliahegesztővel?

Hegeszthető csomagolóanyagok: PE, PP, PVC, PA, de akár laminált papír vagy alumíniumfólia is. A vonalhegesztő ugyanolyan jól hegeszti a fémréteget tartalmazó többrétegű, metalizált fóliákat (amilyenbe például a kávét csomagolják), mint az antisztatikus felületű fóliákat (amelyeknek felületén kisebb az elektrosztatikus feltöltődés, ezért különösen alkalmasak elektronikai alkatrészek csomagolására). Vákuumfóliázás esetén kizárólag légzáró fóliával lehet dolgozni.

Mi az a légzáró fólia?

Vákuumcsomagolás esetén fontos, hogy a csomagolás ne engedje át a levegőt. Ezért a vákuumfólia nylont vagy fémfóliát tartalmaz. A PE vagy a PP porózus anyagok, idővel átengedik az oxigént és a nedvességet, ezért nem megfelelőek vákuumozáshoz.

Hogyan válassza ki a megfelelő hőfokot a hegesztéshez?
A fóliahegesztő gépen állítható, hogy a hegesztőhuzalt milyen hőfokra melegítse fel. Ennek a hegeszteni kívánt anyag összetétele szempontjából van jelentősége. Általában a gyártó feltünteti, hogy milyen anyagtípusokhoz mekkora hőmérsékletet ajánl. Ha kétségei vannak a kiválasztott hőmérséklet kapcsán, kérje szakmérnökeink segítségét!

A csomagolóanyagát tesztelve meghatározzuk az ideális hőmérsékletet.

Fóliahegesztők az Uniotech kínálatában>>