14dec

Miért jó, ha a zsugorfóliázó gép alacsony hőmérsékleten csomagol?

Az alacsony hőmérsékleten zsugorodó poliolefin zsugorfóliák rendkívül hatékonyak azokhoz képest, amik pár évtizeddel ezelőtt megjelentek. Sok gyártó álma teljesedett be ezzel. Ezekkel a csomagolóanyagokkal ugyanis sokkal alacsonyabb hőmérsékleten lehet dolgozni, a zsugorfóliázó gép akár 65℃-on, de főként 90℃ körüli hőmérsékleten pár másodperc alatt ugyanolyan minőségben csomagolja be a terméket. Sokkal kisebb energiafogyasztás mellett – természetesen.

 

Hogyan működik a zsugorfóliázó gép?

 

A zsugorfóliázásnak hagyományosan 3 nagy lépése van:

  1. A termék teljes vagy részleges becsomagolása: tasakba helyezett termék esetében a tasakot perforálja a zsugofóliázó gép, vagy fóliagyűrű kerül a termék, illetve termékek köré.
  2. A csomagolófólia zsugorítása.
  3. Az anyag hűtése.

 

A zsugorfóliát elsősorban védőcsomagolásként használják, de egyre többen használják marketingcélokra és címkézésre is.

 

A fólia zsugorítása általában forró levegő segítségével történik. A kívánt hőmennyiséget egy zsugorfóliázó gép vagy egy zsugorpisztoly termeli. Általában 120-130℃-ra van szükség ahhoz, hogy a zsugorfólia rázsugorodjon a termékre. Nem meglepő, hogy a hőérzékeny termékek, például élelmiszerek esetében a gyártók igen érzékenyek arra, hogy mekkora hőmérsékleten történik a zsugorítási folyamat.

 

Zsugorfóliázás PVC fóliával

 

Körülbelül egy évtizeddel ezelőtt még a PVC zsugorfólia volt a leggyakrabban használt típus. Ahhoz, hogy a PVC lágyabb és rugalmasabb legyen, tartalmaznia kell egy lágyítószert. Ez az adalék, bár nagy mértékben kiszélesítette a PVC használati körét, beleszámítva a zsugorfóliaként való használatot is, lehetetlenné teszi a élelmiszeriparban való alkalmazását, a lágyítószerek ugyanis toxikusak az emberi szervezetre nézve.

 

A PVC zsugorfóliát nagyszerűen lehet alkalmazni a hőérzékeny és törékeny, nem élelmiszeripari termékek csomagolásánál, amilyenek például a elektronikai alkatrészek. A PVC-nek még mindig a legalacsonyabb a zsugorodási hőmérséklete, a legszélesebb a zsugorodási hőmérséklet-tartománya, és alkalmazható érzékeny, törékeny termékek csomagolásához is. Magas hőmérsékleten azonban mérgező és korrozív gázkibocsájtás jön létre, ami azt jelenti, hogy megfelelő szellőzésre van szükség, bármit is csomagolunk vele. Ez lehetetlenné teszi az élelmiszerek csomagolását PVC fóliával.

 

Miért változtatott meg mindent a poliolefin zsugorfólia?

 

Az alacsony hőmérsékleten zsugorodó poliolefin zsugorfólia lehetővé teszi az élelmiszeripari termékek csomagolását. Széleskörűen felhasználható, akár a friss gyümölcsök és zöldségek vagy gyógyszeripari termékek is csomagolhatók a segítségével. Egy korábbi cikkünkben részletesen írtunk arról, hogy miért is előnyös az uborkát zsugorfóliába csomagolni.

 

A poliolefin zsugorfóliák megjelenése előtt a friss zöldséget és gyümölcsöt nagyon szoros műanyag csomagolással kellett ellátni, ami rendkívül költséges csomagológépeket vagy kifogástalan kézi csomagolást igényelt. Az alacsony hőmérsékleten zsugorodó fóliák azonban ma már lehetővé teszik, hogy a termékek nagyon gyorsan, néhány másodperc alatt árfutnak a zsugorfóliázó gépen, és már készen is állnak a szállításra.

 

Hol használják az alacsony hőmérsékleten zsugorodó fóliákat?

 

Rendkívül népszerű a kozmetikai iparban, ahol nélkülözhetetlen gyűjtőcsomagolás. A korábbi csomagolási módok károsíthatták az érzékeny termékeket. Hasonló megfontolásból alkalmazzák csokoládés dobozok, illetve friss gyümölcsök, zöldségek csomagolására is.

 

Alacsony hőmérsékletű zsugorfóliát használnak ott is, ahol a termelés mértékét szeretnék növelni. Egy alacsony hőmérsékleten dolgozó zsugorfóliázó gépen gyorsabban átfutnak a termékek, így nagy mértékben hozzájárul a teljes gyártószalag teljesítményének növeléséhez.

 

Zsugorfóliázó gépek az Uniotech kínálatában>>