13dec

Hogyan védi ki a vákuumfóliázó a fagyasztás káros hatásait?

Az élelmiszerek fagyasztása megállítja a romlást okozó mikroorganizmusok fejlődését, és ezzel meghosszabbítja az élelmiszerek eltarthatóságát. A 2 ℃ alatti hőmérsékleten levő tárolás a tárolási időt akár megtízszerezheti. A fagyasztás egyik hátránya azonban a jégkristályok képződése, amelyek károsítják az élelmiszerek sejtjeinek szerkezetét. A jégkristályok még a jól csomagolt termékek esetében is megjelennek, rontják az élelmiszer minőségét és esztétikai megjelenését. A jégkristályok megjelenése azonban megelőzhető egy vákuumfóliázó segítségével.

 

Miért nem jelennek meg jégkristályok az élelmiszeren, ha vákuumfóliázót használunk?

 

Mielőtt megválaszolnánk a kérdést, lássuk, mi történik az élelmiszerekkel a fagyasztás során.

 

Az élelmiszer többsége sejtes szerkezetű. A sejtek szövetei vizes oldatot tartalmaznak egyrészt a sejtek közötti állományban, másrészt a sejteken belül. A sók és más oldott anyagok koncentrácója nyilván a sejteken belül nagyobb, a sejtfal pedig gátként működik, ami ezt a különbséget fenntartja. Amikor egy termék fagyni kezd, először a sejteken kívüli állományban képződnek jégkristályok, mivel ennek a hígabb oldatnak magasabb a fagyáspontja.

 

Ennek következtében azonban megnő az oldat sűrűsége, a víz a sejtfalakon át kidiffundál a sejtekből, és a sejtek közötti állományban a már meglévő jégkristályok felületén kikristályosodik. Ezáltal a sejtek vizet veszítenek, a sejteken belül maradó oldat sűrűbb lesz, a sejtek térfogata lecsökken, a sejtfalak beesnek. A sejteken kívüli állományban levő jégkristályok egyre nagyobbak lesznek, és fizikai nyomást gyakorolnak majd kívülről a sejtfalakra. Bizonyos esetekben ez a nyomás annyira nagy, hogy tönkreteszi a sejtfalat, aminek következtében felolvadáskor jóval nagyobb a sejt lévesztesége.

 

A folyamatnak szemmel látható nyoma marad az élelmiszeren, a jégkristályokon túl ugyanis a termék elszíneződhet. A jégkristályok méretének egyre nagyobb fontosságot tulajdonítanak a fagyasztott termék minősége szempontjából.

 

Például, hús fagyasztásakor a húsban mélyreható változások jönnek létre. Fagyasztás hatására a hús mindig magas víztartalma kisebb-nagyobb jégkristályok formájában elkülönül a többi kémiai összetevőtől, ami sok egyéb folyamat mellett a fehérjék dehidrálását jelenti. Bár fogyasztásra alkalmas lesz, a folyamat kedvezőtlenül befolyásolja az ízeket és a textúrákat.

 

A dehidrálás megelőzhető, ha az élelmiszer nem érintkezik levegővel. A levegőtől való elzárás legegyszerűbb módja egy vákuumfóliázó gép használata. A vákuumfóliázó gép eltávolítja az oxigént a csomagolás belsejéből, a vákuumtasak légzáró hegesztése pedig megakadályozza, hogy levegő szivárogjon be. A vákuumozás megőrzi az élelmiszerekben levő összes tápanyagot és azok eredeti ízét, illatát, színét. A vákuumfóliázó további előnyeiről itt írtunk.

 

A vákuumfóliázó gép lehetővé teszi az Ön számára, hogy a piacot új, attraktív, étvágygerjesztő termékekkel lássa el!

 

Nézze meg itt, milyen előnyei vannak az Uniotech saját márkájú vákuumfóliázó gépének>>