06dec

A tapadószalag választásánál figyelembe kell venni, hogy mit zár le?

 

 

A válasz röviden… igen. A tapadószalag választásánál az első lépés mindig az kellene legyen, hogy pontosítsuk, mit akarunk lezárni, vagyis milyen anyagból készülnek a lezárandó dobozok. Ezzel ugyanis elkerülhetőek a későbbi csomagolási hibák, árukárok és veszteségek. Mert nem feltétlenül a ragasztószalag minőségének a hibája az, ha nem képes tartósan lezárni egy dobozt.

 

Különböző kartontípusok – különböző tapadószalagok

 

Manapság számos kartontípus áll rendelkezésre a hagyományos és leggyakrabban használt hullámkartontól az újrahasznosított, vastag vagy dupla falú, nyomtatott vagy kezelt dobozokig. Mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai a szalag teljesítménye szempontjából.

 

Például egyre inkább elterjednek az újrahasznosított kartonok, mivel egyre több a környezettudatos vásárló, aki kifejezetten az újrahasznosított csomagolást keresi. Figyelni kell azonban a tapadószalag kiválasztásakor: az újrahasznosított anyag rostjai ugyanis kisebbek, és a hozzáadott anyagok megnehezíthetik a szalag megfelelő tapadását.

 

Amikor vastag, dupla falú kartondobozokkal csomagolunk, akkor kritikus fontosságú, hogy egy nagyon jól tapadó szalagot válasszunk, például egy PVC vagy egy hot-melt tapadószalagot. Vastag vagy dupla falú dobozt nyilván akkor használunk, amikor nagyméretű, súlyos vagy értékes terméket csomagolunk, ilyenkor szükség van az extra védelemre. A ragasztószalag feladata, hogy megtartsa a tömeget, ne csússzon el. A vastagabb kartonok kevésbé rugalmasak, ezért is fontos, hogy jó tapadóképességű legyen a kiválasztott ragasztószalag.

 

A PVC tapadószalag a PVC hordozófóliának köszönhetően a vastagabb, nehezebb kartonokat is egy zárással lezárja. Nagy előnye még, hogy a szalag sérülésekor nem reped tovább, továbbra is betölti funkcióját. Nagyon jó alapanyag nyomdázáshoz is, tökéletes nyomat készíthető rá. A nyomdázott tapadószalag előnyeiről itt írtunk.

 

A hot-melt ragasztószalag megőrzi a hot-melt ragasztóanyag speciális tulajdonságait: melegítésre lágyul, lehűlve erős kötést képez. Szobahőmérsékleten rendkívül jó eredményt érhetünk el a használatával, alacsony hőmérsékleten azonban kevésbé tapad, nem célszerű a használata.

 

A nyomtatott, kezelt kartondobozok lezárása szintén olyan feladat, ami speciális szalagot igényelhet. A tinta és egyéb bevonatok ugyanis akadályként léphetnek fel, amelyek gyengíthetik a szalag tapadóképességét. Ha rossz tapasztalatai vannak a ragasztószalaggal, érdemes kipróbálni egy alacsony viszkozitású szalagot, például egy akrilátos tapadószalagot, ami átjut a nyomtatott és egyéb rétegeken. Tapadási tulajdonságai nagyon jók, és a hot-melt ragasztószalaggal szemben hidegebb környezetben is használható.

 

Az alkalmazás körülményei minden esetben nagy szerepet játszanak a ragasztószalag teljesítménye terén. Ön megtalálta már a legmegbízhatóbbat? A megfelelő tapadószalag kiválasztásában szívesen segítenek munkatársaink>>