08aug

Raklapfóliázó gép: megéri beszerezni? – Uniotech

Egy raklapfóliázó gép értékes csomagológép, többmillió forintos beruházást jelent. Az első kérdés, amit a gép kapcsán (egyébként teljesen jogosan) fel szoktak tenni: mit kap a pénzéért az, aki megvásárol egy raklapfóliázót? Az, hogy fillérre pontosan mennyit hoz a konyhára a gép, nehezen meghatározható, mert függ a termelési szinttől, illetve a munkaerő és a termék előállításának költségeitől. Ebben a blogbejegyzésben felsoroljuk a raklapfóliázó gép előnyeit, és arról is szó lesz, hogyan tudja egy vállalkozó meghatározni, hogy a gép beszerzése hasznos lesz-e a vállalkozása számára.

 

A stretchfóliázó gépek használata világszerte az 1970-es évek közepén terjedt el. Az 1974-es energiaválság előtt a raklapcsomagolás legelterjedtebb módszere a zsugorsapka használata volt: a zsugorsapkát ráhúzták a rakatra, és hővel rázsugorították. Bár a módszert a mai napig használják, a stretchfóliás raklapcsomagolás sokkal elterjedtebb. Az energiaválság idején a termelőegységek a magas energiaköltségek és a növekvő zsugorfólia árak ellen a stretch fólia jóval alacsonyabb költségeivel tudtak védekezni.

 

Egyre több vállalkozás tért át a stretchfóliára és a raklapfóliázó gépre. Sok olyan termelőegység, amelyikben a termelési szint már meghaladta a kézi fóliázás sebességét, szintén fontolóra vette a raklapcsomagolás gépesítését.

 

A raklapfóliázó gép mellett több érv is szól

 

A csomagolóanyag ára. A kéziről a gépi fóliázásra való áttérés lényegesen csökkenti a stretchfólia költségeit. Ha ugyanis a fóliát felhelyező munkások használják ki a stretchfólia maximális nyújthatóságát, akkor többet fognak belőle használni, vagyis pazarolni fogják.

 

A raklapfóliázó gép esetében beállítható a nyújtási érték, amit a gép egyenletesen és következetesen használni fog. Így lehetővé válik, hogy több raklapot csomagoljanak naponta alacsonyabb csomagolóanyag-költségek mellett.

 

Kevesebb sérült termék. A stretchfólia elégtelen megnyújtása nem csak a csomagolóanyag pazarlását jelenti. Ugyanis, ha a stretchfólia megnyújtása nem éri el a maximális értéket, akkor szállítás, anyagmozgatás alatt a fólia még nyúlni fog. Ennek pedig egyenes következménye a raklap szétesése és a termékek sérülése.

 

Hasonló következménnyel jár a stretchfólia nem következetes felhelyezése. Ezzel szemben a raklapfóliázó gép biztosítani tudja a termékek biztonságos szállítását.

 

Munkaerőköltségek és az alkalmazottak igénybevétele. Bárki, aki fóliázott már raklapot, tudja, hogy időigényes feladat, amihez fizikai erőnlétre van szükség. Különösen a hátat terheli meg. Mennyivel egyszerűbb, ha mindehhez csak egy gomb megnyomására van szükség!

 

Hatékonyság. A stretchfóliázó gép hatékonysága két területen is nyomon követhető. Egyrészt jelentősen több raklapot becsomagol, mint amit kézi fóliázással el lehet érni. Másrészt, a felszabaduló munkaerő más területeken tud tevékenykedni, ami hozzájárulhat a termelés fokozásához.

 

Nagyobb rakatok becsomagolása. Egy magas rakatot nehéz kézzel befóliázni. Egy stretchfóliázó géppel a magasabb raklapok sem jelentenek problémát. Olyan típust kell választani, amelyikhez opcionálisan kérhető torony nagyobb raklapmagasságokhoz.

 

Így döntheti el, hogy mennyit nyer a vállalkozása egy raklapfóliázó géppel

 

Mint már említettük, a beruházás megtérülésének ütemét több tényező is befolyásolja. Összegyűjtöttünk pár kérdést, amelyek közelebb viszik Önt a helyes döntéshez.

 

  • Hány raklapot csomagol hetente? Amennyiben hetente csak pár raklapot csomagol, a kézi fóliázás vagy egy használt stretchfóliázó gép ajánlott.
  • Mennyit költ stretchfóliára havonta? Általában a raklapfóliázó géppel 10-30%-kal csökkenthető a felhasznált stretchfólia mennyisége. Kiszámítható, hogy az Ön vállalkozására nézve ez mekkora megtakarítást jelent.
  • Mennyi termék sérül meg havonta? Ha a raklapok széteséséből, felborulásából Önnek jelentős kára keletkezik, akkor a stretchfóliázó gép kiváló megoldás lehet ezek csökkentésére.
  • A kézi fóliázás lassítja a termelés ütemét? A raklapfóliázás gépesítésével a csomagolás 2-szer, de akár 3-szor is gyorsabb lehet.
  • Hány magas rakatot kell becsomagolnia havonta? Ha ezek száma jelentős, hatalmas előnyhöz jut egy stretchfóliázó géppel.

 

Segítünk, hogy Ön az igényeinek legmegfelelőbb raklapfóliázó gépet válassza! Vegye fel velünk a kapcsolatot>>