30júl

Mennyire legyen automatizált a pántológép? – Uniotech

Pántológépet vásárolni kritikus döntés lehet egy vállalkozás életében. Végső soron, függetlenül attól, hogy mennyire hatékony a minőségellenőrzés, és mennyire pontosan követi a határidőket a termék kiszállítása, ha a késztermék nem lesz megfelelően és időben becsomagolva, akkor nem fog megfelelni az ügyfél igényeinek.

Segítünk eldönteni, hogy mennyire kell automatizált legyen a vállalkozása számára legmegfelelőbb gép!

A megfelelő pántológép kiválasztása

 

Rendkívül sok tévedés kering az automata és a félautomata pántológépek körül. Tisztázzuk a fogalmakat! Az automatizáltsági fok függvényében 3 asztali géptípust szoktunk megkülönböztetni:

 

Félautomata pántológép:

Ideális kis volumenű csomagolási műveletekhez. A félautomata gépek általában kisebb íróasztal-nagyságúak. A gépkezelő feladata a pántszalagot a csomaghoz igazítani. A gép megfeszíti, majd forrasztással végteleníti a pántszalagot, és bekészíti az előzetesen beállított hosszúságú szalagot a következő ciklushoz. Viszonylag olcsó gépek, és nagyon sokoldalúak tudnak lenni.

Keretes pántológép:

Automatizáltabb, mint a félautomata pántológép, de még mindig szükség van egy gépkezelőre a működtetéséhez. A gépkezelő helyezi a csomagot a helyére, és nyomja meg az aktiváló gombot (vagy pedált). A gépet azért nevezik keretesnek, mert a pántszalag egy keretre van rávezetve, ez alá kerül a doboz. A pántolás indításával a hurok ráfeszül a csomagra, a gép új szalagot húz a keretre a következő pántolási ciklushoz. A keret mérete kulcsfontosságú, hiszen ez adja meg, maximum mekkora dobozt tud pántolni a gép. A keretes gépek gyorsabbak, mint félautomata társaik, és kevesebb emberi erőforrást vesznek igénybe. Ebből kifolyólag az áruk is nagyobb.

Teljesen automata pántológép:

Jellemzője, hogy a terméket szállítószalagok (be- és kihordó szalagok) viszik a pántolás helyszínére, a pántolás indítása pedig egy automata eszköz, általában egy fotocella segítségével történik. Keretes gépek beépíthetők gyártósorba. Ebben az esetben is döntő fontosságú a keret mérete. Az automata gép ára a legmagasabb, függ a keret méretétől és a gép egyéb jellemzőitől.

 

Az automatizáltsági fok és a pántolási sebesség összefüggése

 

Könnyen belátható, hogy minél jobban automatizált egy gép, annál nagyobb sebesség érhető el a pántolás terén. De mit jelent ez számokban kifejezve?

  1. Félautomata pántológép: 10-15 pántolás percenként, ami nagyban függ az emberi tényezőtől, és természetesen a csomagok méretétől is.
  2. Keretes pántológép: 30-70 pántolás percenként.
  3. Teljesen automata pántológép: általában a keretes gépek sebessége érhető el. A gyártósorba beépített gépeknél a pántolás sebességét össze kell hangolni a szállítószalag sebességével. A legcélszerűbb olyan géptípust választani, amelyiknek a sebessége nagyobb, mint a szállítószalagé.

 

Melyik pántológép-típus lenne a leghasznosabb a vállalkozása számára? Ha kérdései vannak, keressen bennünket itt>>