26júl

Raklapfóliázó gép vagy zsugorpisztoly – melyik a jobb raklapcsomagoló?

A megfelelő raklapcsomagolási módszer kiválasztása segít a hatékonyság és a termékminőség fenntartásában, bármilyen iparágról legyen is szó. Amikor egy termék elkészül, legyártják és becsomagolják, a saját minőségi listáján a 100%-ot képviseli. Ennek az állapotnak a megőrzésében kulcsfontosságú szerep jut a raklapcsomagolásnak: konzerválnia kell a minőségi szintet a tárolás és természetesen a szállítás alatt. A raklapokat kétféle fóliával csomagolhatjuk: stretchfóliával vagy zsugorfóliával. Az első kérdés, ami mindenkiben felmerül: mivel érhetünk el jobb eredményt, raklapfóliázó géppel vagy zsugorpisztollyal?

 

Raklapfóliázó gép vagy zsugorpisztoly: Önnek melyik éri meg jobban?

 

Vegyük példának az élelmiszeripart és italgyártást. Az élelmiszeriparban és italgyártásban a raklap a legelterjedtebb szállítási mód a legtöbb termékhez – száraz termékek, mint a gabonafélék és tészták, konzervek, palackozott és dobozos italok, a termékek széles tartományának kell megfelelő csomagolást biztosítani. Ezek a termékek kivételesen sebezhetőek (felborulás, kiömlés és egyéb károk), és ha a csomagolás sérül, az elveszett vagy elpazarolt árut jelent. Zavart okoz a rendelések teljesítésében, pluszköltségeket generál. A pénzügyi költségek csökkenthetik a haszonkulcsokat, a hibás áru negatívan befolyásolja a gyártóról kialakult képet.

 

Amikor eldönti, hogy raklapfóliázó gépet vagy zsugorpisztolyt vásárol, tudnia kell, hogy mindkét módszernek megvannak az előnyei és a hátrányai az alkalmazástól függően.

 

A raklapfóliázó gép

 

A raklapfóliázó gép a legelterjedtebb raklapcsomagoló gép. Alacsony költségű módszert kínál a rakatok csomagolásához. A berendezés stretchfóliát használ, amit a gép típusától függően előnyújt 60–400%-kal.

 

A fólia felhelyezésének módját a rakat tömege és stabilitása határozza meg, a rendelkezésre álló programokból kell kiválasztani a megfelelőt. A raklapfóliázó gépnek rengeteg típusa létezik, forgótányéros, forgókaros, forgógyűrűs vagy éppen önjáró, egy géppel akár 100 raklapot is becsomagolhat óránként.

 

Ennek a költséghatékony raklapcsomagolási módnak vannak bizonyos hátrányai: mivel a stretchfólia rétegesen kerül felhelyezésre, nem tud minden esetben 100%-os zárást megvalósítani. Ezért, még fedőfólia használata esetén sem ajánlott a szabadtéri tárolás, illetve a nyitott szállítóeszközön való szállítás.

 

A zsugorpisztoly

 

A zsugorfóliás raklapcsomagolást 1960 óta használják. Lényege, hogy egy zsugorfóliából készült zsákot, a zsugorsapkát felülről a raklapra húzzák, majd hő segítségével a rakatra zsugorítják. Kiváló stabilitást és védelmet nyújt, mivel a fólia szorosan rázsugorodik a rakatot alkotó termékekre. Résmentes védelmet jelent, amit a legmostohább időjárási körülmények sem tudnak kikezdeni.

Árak

 

Bár a zsugorpisztoly jóval olcsóbb, mint a raklapfóliázó gép, mégis a zsugorfóliás raklapcsomagolás nagyobb költségekkel jár, mint a stretchfóliás.

 

A csomagolóanyag költségeit tekintve a egy raklap becsomagolása zsugorfóliával akár 40%-kal is költségesebb lehet.

 

Kezelési költségek: egy raklapfóliázó gép könnyen kezelhető, csak a fóliatekercsek cseréjénél szükséges beavatkozni (bár léteznek olyan géptípusok, ahol ez is automatizált). A zsugorsapkás csomagolás már több munkaerőt igényel: a zsugorsapka felhelyezése és a zsugorpisztoly használata egyaránt.

 

A választás

 

A raklapcsomagolás módjának megfelelő kiválasztása számos olyan tényező alapos elemzését jelenti, amelyek nem csak a napi működési költségeket befolyásolják, hanem a teljes értékesítési lánc teljesítményét is. A legtöbb esetben a raklapfóliázó gép az ideális választás, de ha Ön terméke nagyobb stabilitást és magasabb fokú védelmet igényel, akkor a zsugorfóliás csomagolás jelenti a jobb választást.

 

Ismerkedjen meg a raklapfóliázó gépek típusaival>>

 

 

Ismerkedjen meg a zsugorpisztollyal>>