A védőcsomagolás fontossága: fókuszban a vákuumfóliázó gép
29máj

Stop a penésznek: a vákuumfóliázó előnyei – Uniotech

Nincs is kellemesebb élmény, mint beleharapni egy napérlelte, lédús gyümölcsbe. Éppen ezért olyan sokkoló, amikor kinyitja a hűtőszekrény ajtaját, és meglátja az érett, de penésszel borított sárgadinnyét! A penész állandó ellensége az élelmiszereknek, a vele való harcot kénytelen mindenki megvívni, aki megfelelő csomagolást keres egy élelmiszer számára. Mert a csatát meg lehet nyerni – például egy vákuumfóliázó segítségével!

 

Hogyan hosszabbítja meg a vákuumfóliázó az élelmiszerek eltarthatóságát?

 

Vegyük például a friss gyümölcsöket. A friss gyümölcsöket különösen nehéz becsomagolni több okból is. Először is, ott a rettegett penész, amiről már beszéltünk. A gyümölcs természeténél fogva kiváló nedves táptalaj, ahol a penész és a baktériumok remekül tudnak szaporodni. Ha megszabadulunk a nedvességtől, a kockázat jelentősen csökken, de azzal is számolni kell, hogy egy aszalt gyümölcs soha nem fogja azt az élményt nyújtani, mint lédús társa.

 

A friss gyümölcsök csomagolásának másik kihívása, hogy legtöbbjük etilént termel. Ez a gáz elősegíti a gyümölcs érési folyamatát, de ha a csomagolás csapdájába esik, a gyors érési folyamat rothadáshoz vezet.

 

A vákuumfóliázó gép a következő módon befolyásolja az élelmiszerek élettartamát:

 

  • Vákuumozás során a eltávolítjuk a levegőt a csomagolás belsejéből. A gép légmentesen hegeszti a tasakot, a vákuumtasak anyaga is párazáró: a levegő nem fog tudni sem be-, sem kiszivárogni. Levegő hiányában a penészgombák nem tudnak a megszokott ütemben szaporodni, sem az aerób baktériumok. Ezzel egy csapásra megszabadultunk a penészesedés hatalmas problémájától, és számos mikroorganizmustól sem kell többé tartanunk.
  • A légmentes környezet akadályozza az etilén termelését.
  • A vákuumcsomagolás biztosítja, hogy az élelmiszer nedvességtartama hosszú ideig állandó maradjon. Ezért a vákuumozott élelmiszerek hsszabb ideig megőrzik minőségüket, ízüket, illatukat, színűket, tökéletesen friss állapotban kerülnek ki a csomagolásból. A gyümölcsöket, zöldségeket, húst és készételeket jóval hosszabb ideig tudjuk élvezni.
  • Az élelmiszerek élettartama megsokszorozható (egyes esetekben akár évekre is növelhető), ha a vákuumozást fagyasztással kombináljuk. Vákuum alatt nem képződnek jégkristályok az élelmiszer felszínén, ezért az élelmiszer fagyasztás alatt is sértetlenül megőrzi minőségét.

 

Nemcsak háztartások, de élelmiszerforgalmazók is jelentős megtakarítást érhetnek el egy vákuumfóliázó segítségével, erről bővebben itt írtunk.

 

Megdöbbentő tény: durván számolva a világ élelmiszer-termelésének egyharmada a szemétben végzi. Ez évi 1,3 milliárd tonna élelmiszert jelent. Mivel az emberi természet megváltoztatása nehéz feladat, mi a megoldást a csomagolásban látjuk. Egy vákuumfóliázó gép nagyban hozzájárul ahhoz, hogy kevesebb élelmiszert dobjunk ki a szemétbe.

 

Hogyan válasszon vákuumfóliázó gépet? A legfontosabb szempontokat megtalálja itt>>