02márc

Valóban előny, ha a csomagológép rugalmasan használható?

Amikor egy csomagológép kapcsán felmerül a rugalmas használat lehetősége, általában nagy pozitívumként említik. Pedig nem mindig az.

 

Mit is jelent az, hogy egy csomagológép rugalmasan használható? Szokás mondani, hogy a gép változatos feladatokra programozható, a termékek széles skáláját tudja becsomagolni, vagyis igazodik a legkülönbözőbb elvárásokhoz. Bár az ilyen értelemben használt rugalmasság nemes tulajdonság, nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy egy gép, amelyik sok funkcióval rendelkezik, bizonyos kompromisszumokat igényel. Ez pedig sokszor kellemetlen meglepetéseket és hatékonyságbeli lassulást eredményez.

 

Vegyünk például egy autót. Senki sem várhatja el, hogy egyazon jármű élvonalbeli versenyautó legyen, és egyúttal gyermekünk iskolájának focicsapatát is kényelmesen elszállítsa a következő mérkőzésre.

 

Milyen csomagológép kell nekünk?

 

A legjobb kiindulópont egy csomagológép vásárlása előtt, ha megismerjük az általa kínált előnyöket és kihívásokat, és azt a saját helyzetünkkel összevetjük.

 

A rugalmas használat előnyei

  • Hozzájárulhat ahhoz, hogy a gép hasznos élettartama hosszabb legyen. Egy ügyfelünk nemrég azt mondta, hogy csomagológépet 4-5 évre vesz (ezért inkább használt gépet keres), mert körülbelül ennyi egy termékcsomagolás kifutási ideje. Ha a konkurencia előtt akar járni, drasztikusan változtatnia kell majd a csomagoláson, új gépre lesz szüksége. Egy komplexebb berendezés hosszabb időre nyújt megoldást.
  • Könnyebben igazodik a kisebb vagy ideiglenes változásokhoz. Például, amikor ugyanaz a termék bekerül egy nagy forgalmazói láncba, ahol más csomagolást kap.

 

A rugalmas használat kihívásai

  • A rugalmas használat mindig együtt jár valamilyen kompromisszummal, ami jelentkezhet a teljesítmény, a sebesség, az ár, a gazdaságosság területén. Ez a negatívum azonban jelentősen mérsékelhető, ha idejében rangsoroljuk az érdekeinket és elvárásainkat.
  • Megköveteli a fegyelmezett használatot. Ez jellemzően a mechanikus vagy elektronikus beállítások módosítására és az adott csomagolásforma futtatásához szükséges irányelvek létrehozására vonatkozik. Egy komplex gép beszerzése együtt jár azzal, hogy megismerjük a csomagolási programokat, és a legjobbat választjuk az éppen aktuális feladathoz.

 

Következtetés

 

A rugalmas használatú csomagológép nagyszerű találmány, de jó tisztában lenni a lehetséges buktatókkal.

 

Ha segítségre van szüksége az igények rangsorolása és a megfelelő csomagológép kiválasztása terén, vegye fel a kapcsolatot velünk még ma>>