01márc

Így lett életünk szerves része a vákuumcsomagoló gép

Egyre többen használják: a vákuumcsomagoló gép elsősorban az élelmiszeripart reformálta meg, de nem élelmiszer jellegű termékek (gyógyszerek, kozmetikai termékek, elektronikai cikkek, orvosi eszközök) esetében is számtalan előnyt nyújt ez a csomagolási módszer. Oxigénmentes környezetet biztosít, amivel megakadályozza az oxidációt, az aerob baktériumok szaporodását, ezzel lehetővé teszi az élelmiszerek minőségének hosszú idejű megőrzését.

 

Ma már életünk szerves részévé vált: a boltok polcain számos olyan termékkel találkozhatunk, amelyik vákuumfóliázóval van csomagolva. A technológia vadonatújnak tűnik, nem is gondolnánk, hogy 200 éves múltja van!

 

A vákuumcsomagoló gép története

 

Bár a módosított atmoszférájú csomagolással már a 19. század első felétől kísérleteztek, a második világháborúig nem született meggyőző eredmény. A második világháborút megelőzően Franciaországban már használtak egy olyan gépet, ami eltávolította a levegőt a latexből készült tasakokból, de a tasak alapanyaga miatt a technológia még nem volt tökéletes. Ezek a korai vákuumcsomagoló gépek azért születtek meg, hogy a fagyasztott termékek eltarthatóságát meghosszabbítsák. A második világháború után a műanyagok népszerűbbé váltak, könnyebbek hozzájuk lehetett jutni, és ez megnyitotta a kaput a vákuumcsomagoláshoz.

 

Az 1950-es években találkozunk a vákuumcsomagolás első kereskedelmi használatával: az egész pulyka csomagolására alkalmazták. Azóta rengetegen hozzájárultak ahhoz, hogy a technológia, a felhasznált anyagok és gépek egyre tökéletesebbek legyenek.

 

A 70-es években a vákuumtechnológia megújult, és egy új ága jött létre: a levegő kiszívása után egy másik gázt vagy gázkeveréket (nitrogént, illetve nitrogén és széndioxid keverékét) vezetnek a csomagolásba. Természetesen a cél itt is az, hogy a termék eltarthatóságát növeljék.

 

Mire van szükség a vákuumcsomagoláshoz?

 

Alapvetően egy vákuumcsomagoló gépre és vákuumtasakokra.

 

A vákuumtasakok széles választékát találja meg nálunk: különböző méretek, vastagságok, eltérő oxigénáteresztő-képesség. Ebben az esetben is a csomagolandó termék dönti el, hogy melyik a legmegfelelőbb.

 

A másik alapvető szempont a vákuumtasak kiválasztásánál a csomagoláshoz használt gép típusa. A kisipari, asztali gépekhez (amelyek háztartási használatra is alkalmasak) légcsatornás tasakokat használnak. Az asztali vákuumcsomagoló gép ugyanis úgy működik, hogy a zacskó száját a gépbe helyezve a gép a csatornán keresztül szívja ki a levegőt. Az ipari használatra szánt kamrás gépekhez általában PE (polietilén) alapú tasakot ajánlunk.

 

Az Uniotechnél vásárolt vákuumtasak mérete bármilyen lehet: ha raktáron nem találja meg a megfelelőt, rendelésre eltérő méretekkel is kiszolgáljuk!

 

A vákuumcsomagoló gép kiválasztásánál az alábbi szempontokat kell figyelembe venni: a becsomagolandó termékek mennyisége és nagysága. Mi elsősorban asztali és kamrás vákuumfóliázó gépeket forgalmazunk, de léteznek olyan gépek is, amelyek a tasak zárása után hőformázzák azt, így a tasakot szorosan a termékre formázzák (ennek a folyamatnak esztétikai jelentősége van).

 

Vákuumcsomagoló gép az Uniotech kínálatában: tekintse meg a legnépszerűbb modelleket itt>>